Nyheter

Personlige Persson: ”Mästarlag med klass”

På söndag stänger vi säsongen med ännu en guldfest på Swedbank (än så länge) stadion. En ganska trevlig vana och den här gången med lite extra stjärnglans när stjärna nummer två äntligen kommer på plats även officiellt. Att samlas kring stjärna nummer två på tröjan var ett smart drag av ledningen när europaresan tappade passet på perrongen och vi alla fick stanna i Sverige, och klokt av spelarna att bunkra energi och fokus genom att jaga den målsättningen istället för ett missat Europa. Men för oss riktigt genuina MFF:are är detta mest en officiell hantering.. vi har fler seriesegrar än såhär och har egentligen startat resan mot nästa stjärna.

Vi vet ni kan.. Tre stjärnor på tröjan. Hur mästerligt är det här laget egentligen och om det nu e så bra, varför missar man Europa mot ett lag som Vardar. Hemma i Sverige har MFF en stor förmåga att prestera bättre mot starkare motstånd. Motsägelsefullt eftersom matcherna mot Vardar var riktiga bottennapp och helt plötsligt sämst när det gällde som mest. Prestationsångesten satte sig i huvud och ben och där tror jag att Jens Fjellström för några år sedan satte huvudet på spiken när han i en presentation sa att störst utvecklingspotential i svensk fotboll har vi på det mentala planet.

Jag är klart benägen att hålla med honom. Det är i skallen prestationsnivåerna sitter, och det tycker jag att framför allt Tinnerholm visar match efter match.

Ta AC som exempel som är en fantastisk mittfältsmotor, han gjorde kanske sina sämsta matcher mot just Vardar. Det tror jag inte sker nästa år, just p.g.a att han valt att stanna i vinnarkulturen, och tillsammans med Marcus Rosenberg kan sätta ribban inför nästa års europakval. För just stabilt europaspel måste vara den himmelsblåa föreningens nästa steg. Annars är risken att utvecklingen stannar av och då går det snabbt åt andra hållet, det har vi några bra exempel på i Svensk fotboll.

Vad behöver laget för att försvara sitt allsvenska guld och ta sig ut i Europa då?
Målvakterna håller klassen, och där finns dessutom en riktigt bra tillväxt på utlåningslistan. I backlinjen tycker jag att det blivit extremt tydligt att man behöver en frisk Rasmus Bengtsson, som med sitt lugn och erfarenhet styrde upp backlinjen på ett sätt vi inte sett utan honom.. stor skillnad och en nödvändighet där jag inte ser att Lasse Nielsen kan axla det ansvaret fullt ut. Brorson är inte där, så mitt förslag är värva en högklassig spelförande innerback eftersom RB är skadebenägen. På ytterbacksplatserna verkar man redan ha klart med Sundsvalls Eric Larsson, som ersättare till en ev flyttande Anton Tinnerholm och en pånyttfödd skadefri Vindheim.

Mittfältet ser starkt ut. Hoppas Svanberg kan ta klivet i allsvenskan nästa år. Och när nu JIB flyttar hade jag gärna sett en hemvändande Durmaz (inte troligt) eller en återvändande islänning.. Emil Halfredsson, nu i Udinese, skulle passa utmärkt i Malmö FF nästa år. Lika löpvillig och laglojal som JIB och passar utmärkt in i MPs presspel och MFFs sätt att spela på. Annars finns tillväxten i truppen redan, jag hoppas dock fortfarande på att Lewicki stannar, den viktigaste pusselbiten enligt mig, för det är han som gör AC så bra!

Anfallet har mått bra av spelartypen Carlos Strandberg företräder. Sidan om Marcus Rosenberg passar han väldigt bra. Att då komplettera detta med en som jag anser efter sista 6 månaderna mer utvecklad och spelskicklig Jeremejeff (ja ni läste rätt.. beröm till honom) gör att man kan ändra sin gameplan efter motstånd eller händelser i match. Däremot känns Jeremejeff mer och mer som en offensiv mittfältare, el släpande forward, än en riktigt spetsig målgörare. Utlånade Teddy Bergqvist, nu utlånad till Åtvidaberg, har egenskaperna att kunna bli en riktig målspruta, får vi se honom explodera 2018?

Annars menar jag att om Europa är det riktigt stora målet kommande år skulle en spelartyp som Ola Toivonen vara extremt bra för laget. Stor, elak, erfaren och har samma vinnarskalle som Rosenberg. Då kan AIK och Djurgården värva hur många gamla MFF:are dom vill utan att förändra tabellen som den ser ut idag!

Så vi går på guldfest på söndag, polerar Lennart som skall stå kvar där han hör hemma, i pokalrummet hos Mesta Mästarna som bygger vidare på den dynasti man skapat åt sig. Framtiden ser spännande ut, därav min framåtblickande krönika och inte tillbakablickande.
För är det inte så att om den mentala målbilden utifrån ens historia blir betungande, istället för energigivande, då utvecklas man inte, tar inte nästa steg, och vinner inte fler titlar. Så här kommer mitt råd till Malmö FF inför nästa år.

Vinn cupajävelen, försvara det allsvenska guldet och ta laget ut i Europa igen – då skriver ni in er i Malmös historia för all evighet, och ger Marcus Rosenberg det avslut han förtjänar!

Robert Persson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close