Nyheter

Världseliten inom parkour intar Helsingborg

Den 3-4 november bjuder Air Wipp i Helsingborg åter in de främsta atleterna från världens alla hörn för att göra upp i en av världens största tävlingar i parkour och freerunning – The Air Wipp Challenge på Helsingborg Arena.

Parkour eller freerunning är kanske nya begrepp för en del, men sporten har funnits länge och vuxit starkt i Sverige de senaste åren. Inte minst tack vare arrangemanget The Air Wipp Challenge. Mästerskapet i Helsingborg Arena den 3-4 november arrangeras nu för femte året i rad och välkomnar i år 52 av de absolut bästa atleterna från mer än 15 länder.

Sporten handlar om effektiv rörelse, att ta sig från punk A till punkt B på ett så effektivt sätt som möjligt. Det handlar också om kreativ frihet i att göra det i ett så estetiskt sätt som möjligt, vilket involverar akrobatik och andra rörelser.
– Vi har märkt hur sporten verkligen tagit fart här i Sverige de senaste åren. Det som vi tror lockar människor är friheten och tillgängligheten, det enda du behöver för att utöva parkour är hinder som kan hittas överallt runtomkring dig, säger Marcus Gustafsson, arrangör och medgrundare av Air Wipp Challenge.

The Air Wipp Challenge startar på fredagen den 3 november med en ungdomstävling, en tävling för endast tjejer samt kvalificering inför huvudtävlingen under lördagen.
Tävlingen kan följas på plats så väl som via en livestream. Förra året var över 2000 fans på plats i arenan under tävlingsdagarna för att uppleva tävlingen live, medan det internationella intresset visade sig via 37 000 tittare på deras site.

The Air Wipp Challenge: byggs upp som en arena av boxar, rörställningar och andra hinder för de tävlande att utnyttja så kreativt som möjligt. Varje tävlande har en minut på sig att utnyttja den uppbyggda banan till deras fördel. Man startar på en bestämd plats och måste ta sig ner på de hinder som är uppbyggda. Atleterna gör volter, hopp, snurrar och tricks som blir bedömda utifrån fyra domarnas kriterier. Det gäller att vara smidig och kreativ för att kunna kombinera så många trick som möjligt och få en bra poäng. Tävlingsdeltagarna blir bedömda på kreativitet, flow, utförande, svårighetsgrad och sin övergripande prestation.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close