FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Anton är mer Malmöit än många Malmöiter

Egentligen är 3,5 år alldeles för lite för att bli en klubb-ikon.

Därför är det ett fantastiskt betyg åt Anton Tinnerholm att många faktiskt vill se honom som just en sådan i MFF. Och att jag är böjd att hålla med.

Han är inte född i Malmö och har inte spelat ungdomsfotboll i MFF. Men han är mer Malmöit än många Malmöiter och växte så snabbt in i klubbens DNA att han kommer att finnas med där för evigt.

Jag är säker på att det framförallt beror på två saker.

Den viktigaste är hans inställning. Med attityd, vilja och hjärta kommer man långt. Anton har allt det i överskott. Han är en vinnare som kom till en vinnarklubb och drog nytta av det.

Den andra förklaringen är att det inte är vilka 3,5 år som helst. Givetvis har det betydelse hur det går för laget under perioden spelaren representerar det. 3,5 år på 90-talet går inte att jämföra med 3,5 år under MFF:s kanske mest framgångsrika period någonsin. Anton har varit en viktig och av alla uppskattad spelare i en period med tre SM-guld och två Champions League-slutspel. Det är svårt att toppa.

Därför kan jag också förstå att tajmingen att lämna känns rätt nu.

På pressträffen efter beskedet betonade han att han bland annat scrollat genom twitter och fått uppfattningen att MFF:s supportrar unnar honom att ta chansen att testa något nytt nu. Jag tror att det stämmer.

Han får lämna efter sin bästa allsvenska säsong någonsin. Föräsongen var bra, våren var ännu bättre och hösten har varit glödhet där insatsen mot Elfsborg hemma i 6-0-segern blev en Mount Everest-hög karriär-topp.

Han kunde stuckit tidigare. Men Malmö FF behövde honom. Nu tror jag att det kändes fel att stå ivägen igen och möjligheten att göra en rejäl ekonomisk boost av att gå till en ny klubb som kontraktslös vägde tyngre än att förlänga med MFF. För det är en annan bra sak med Anton Tinnerholm. Han är ärlig, så när han får frågan om pengar har någon betydelse svarar han att givetvis är det så och att spelare som säger något annat ljuger.

Han fick efterhand även visa att det finns mer i den Tinnerholmska kvalitets-boxen än attityd, löpstyrka och tuffhet. Rollen han har i Magnus Pehrssons MFF kräver mer än så. Avsluten har blivit bättre, inläggen också och han kommer fram till och in i straffområdet på ett sätt som är så olikt det han spelade på i Åtvidabergs FF att det är svårt att tänka sig en större omställning. Där fick han skäll om han passerade mittlinjen.

Just den förvandlingen, som startade redan hösten 2014 och kulminerade i år, är ju dessutom ett stort överbetyg åt de i MFF som scoutade honom det året och såg potentialen. Undrar om han gjorde det själv?

I år har han dessutom visat att han är en rätt hyfsad vänsterback också och en riktigt bra wing-back.

Attityd- och viljemässigt har Anton Tinnerholm få övermän i MFF-historien.

Men för att bli bäst även spelmässigt hade han behövt stanna ett par år till.

MFF har en lång tradition av starka och bra högerbackar. För att utmana och passera namn som Roland Andersson, Magnus Andersson, Jon Inge Höiland och Ulrich Vinzents måste han dock skaffa sig internationell erfarenhet, vända tillbaka till MFF om ett par år och ge järnet ett par säsonger till i den himmelsblå tröjan.

Det ser vi fram mot!

Relaterade artiklar

Back to top button
Close