FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Blir det ett rekordfirande med rekord för MFF?

Redan igår började Fritidförvaltningens personal att sätta upp stora banderoller med budskapet Guldstaden Malmö på Stadionområdet. I åtskilliga dagar har evenemangsansvarige Patrik Jandelin och company förberett ett långt och intensivt firande efter matchen med hyllningar som han i stort sett lovat ska bli historiska.

Det blir förfest på Ståplatstorget, efterfest i restaurang 1910 och storpublik. När jag skriver det här har biljettbarometern stått still ett tag på 20 690. Och för tredje året i rad kommer MFF att öka publiksnittet hemma i Malmö. Det är unikt bland lagen i Allsvenskan och man gör det hela tiden från en redan hög nivå. I år dessutom utan draghjälp av derbyt mot Helsingborgs IF!

Dessutom ska Anton Tinnerholm tackas av (mer om honom här) och kanske någon spelare till. Det kan ju komma att besked på plats matchdagen.

Upplagt för fest med andra ord.

Hyllningarna blir lika stora och prestationen att ta guld lika vass om MFF inte avslutar med en seger. Men festen blir större och bättre efter en trepoängare.

Vi får se vad BK Häcken tycker om det, och vad laget kan göra åt saken? Hisingsklubben kämpar om en plats i Europaspelet och på sätt och vis gäller ju Guldstaden även dem. BK Häcken har tagit en titel Den cupsegern kom i Malmö i en final alla MFF:are vill glömma.

MFF går förutom en bra avslutning och en finare fest för ett rekord.

Chansen finns fortfarande att nå 67 poäng vilket skulle tangera poängrekordet – som MFF själv har – från 2010.

Fler poäng än så har inget lag tagit sedan 16-lagserien infördes.

Men det går fortfarande att hävda att MFF kan slå rekordet! Jag är inte helt säker på vad jag tycker, men efter att ha läst ett par twitterinlägg från Tony Ernst tycker jag att det finns bra argument både för att mena att MFF vid seger tangerar rekordet och att man slår det.

Men då måste man skilja på poängrekord och rekord.

Poängrekord är just det – poäng – och då är 67 lika med 67.

Men om två lag hamnar på samma poäng i en tabell, hur avgör man då? Jo, med hjälp av målskillnad. 2010 hade MFF målskillnaden 59-24, vilket ger plus 35. I år har man hittills 62-25, vilket är plus 37 och vid en seger blir det garanterat minst plus 38. I en tabell hade alltså årets lag hamnat före 2010 års lag. Då tycker i alla fall jag att man kan säga att rekordet slås. Inte poängrekordet, men rekordet. Om ni förstår vad jag menar…

För Anton Tinnerholm blir matchen ett tack och adjö från läktaren.

För ytterligare fem spelare kan det också bli sista matchen med gänget. Erdal Rakip, Oscar Lewicki, Magnus Wolff Eikrem, Jo Inge Berget och Felipe Carvalho har alla kontrakt som går ut. Om det i något av fallen är klart att det inte kommer att bli en fortsättning – Eikrem mest troligt – hoppas jag att MFF går ut med det officiellt redan i samband med matchen så att publiken kan tacka av den spelaren också.

I övrigt blir det till att avvakta Silly Season. Jag tror att 0-2 spelare i kvintetten kommer att stanna, inte fler.

Den troliga startelvan om man ska hårdra intrycken från den lätt avslagna träningsveckan är Fredrik Andersson – Andreas Vindheim, Rasmus Bengtsson, Franz Brorsson, Oscar Lewicki – Mattias Svanberg, Erdal Rakip, Anders Christiansen, Jo Inge Berget – Alexander Jeremejeff, Markus Rosenberg. Magnus Wolff Eikrem lär få hoppas in och ta avsked på planen.

Vill man övertolka går det att påpeka att två spelare många hoppas blir kvar, Erdal Rakip och Oscar Lewicki, får skilda roller i sista omgången. Erdal får spela central mittfältare som han helst av allt vill och Oscar får vikariera som vänsterback. Men med skadorna och avstängningarna Malmö FF har är det rätt svårt att hitta någon annan vänsterback. Och elvan känns heller inte huggen i sten den här gången.

När det gäller eventuella nyförvärv är det som vanligt numera i MFF tyst som i en sarkofag.

Att Eric Larsson är på väg in så snart GIF Sundsvall spelat färdigt tar de flesta – även jag  för givet.

Men det intressantaste namnet som det börjat ryktas om är utan tvekan Emil Hallfredsson från Udinese. Jag ska inte hymla om att det har varit mitt önskenyförvärv i flera år nu. Han var mycket bra när han spelade i MFF förra gången som lån från Tottenham och skulle blivit kvar om han dragit jämnt med dåvarande tränaren Sören Åkeby.

Efter det har han haft en riktigt bra fortsättning på karriären, de senaste åren i Hellas Verona och Udinese samt i det isländska landslaget. Han har blivit ännu bättre. Anders “AC” Christiansen kom från bänken i Italien och blev Allsvenskans bäste mittfältare. Emil Hallfredsson har spelat 144 matcher i serie A för Reggina, Hellas Verona och Udinese.

Han är 33 år och har ett kontrakt som går ut den 30 juni 2018. Ska MFF värva honom är det dags nu.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close