Nyheter

BoIS är tillbaka i Superettan

Backstreet BoIS har vandrat färdigt på fotbollens bakgator.
Efter 2-0 mot Karlskrona, inför 4036 åskådare, står det klar att Skånes Uruguayare är klara för Superettan, fotbollens avfart till den sanna paradgatan – Allsvenskan.

2005 ramlade Landskrona BoIS ur Allsvenskan efter fyra säsonger.
2014, efter nio raka säsonger i landets näst högsta serier, degraderades klubben återigen.
Mer än tre säsonger i division ett södra är det tveksamt om Landskronas befolkning hade klarat av. Och det blir ingen fjärde 2018. Landskrona BoIS tog nämligen tillvara på den sista av tre matchbollar för att avgöra serien.

Norra Europas mest välkylda champagne kan alltså “äntligen” korkas upp. Segervissheten har varit påtaglig i flera veckor och det var ingen skillnad den här gången, då den klassiska supportergruppen Sabola Boys till och med firade spelarnas uppvärmningsentré med konfettiregn.

Efter förlusterna mot Oskarshamn och Oddevold, och med tränaren på läktaren, fanns det oro för ängslighet och nervositet.
Helt obefogat, skulle det visa sig.

Beslutsamma, orädda och målmedvetna som provisionsavlönade parkeringsvakter stegade de ut på planen. och i första anfallet gjorde Edafe Egbedi löckert sin gubbe, måttade in ett inlägg på bortre och där, efter 34 sekunder, stötte Sadat Karim in 1-0.

171104 Landskronas Karim Sadat jublar Edafe Egbedi efter att han gjort 1-0-mŒlet under fotbollsmatchen i Division 1 Sšdra mellan Landskrona och Karlskrona den 4 november 2017 i Landskrona. Foto: Christian …rnberg / BILDBYRN / Cop 166
Karim Sadat och Edafe Egbedi.
Foto: Christian Örnberg, Bildbyrån.

Karnevalsstämningen tilltog – och det blev inte sämre tio minuter senare när det ropade ut “1-0 till Ljungskile mot Mjällby” från pressläktaren… När även Bohuslänningarna gjorde 2-0 ställde sig Agim Sopi upp i sin skamvrå och vrålade “Yes” så det hördes ända ner till Skopijes utkanter.

Agim Sopi led svårt på läktaren.
Agim Sopi led svårt på läktaren.

Och det skulle bli ännu bättre.
När Thierry Zahui friställde Egbedi på vänsterkanten, som med en sträckt vrist bombade in 2-0, då fanns det inte längre tvivel. Då var de senaste årens ångestfyllda stunder och känslor av otillhörighet förlåtna.

Landskronapubliken kunde nu andas ut. Inte ens när Ivo “Magnum” Vazgec misslyckades med sina Cruyff-finter som sisteman svors det nervöst (om man räknar bort Agim Sopi). Andra halvlek handlade mest om att njuta. Det var som att se en sjuåring sitta framför julgranen och alla paket och invänta att klockan skulle passera midnatt den 23:e – och det blev julafton.

Mittbacksduon Viktor Svensson och Philip Ljung var säkrare än ett Franz Jäger-kassaskåp och ställdes heller inte mot några Vanheden- eller Charles Ingvar-typer. Ytterbackarna Dennis Olofsson och Philip Ljung for fram som listiga kärnkraftsmissiler. Balansspelarna Måns Ekwall och igor Arsenijevic förlorade inte en nrkamp på hela matchen och är inte förlorat en 50/50-duell sedan mitten av 90-talet. Trio-med-bumba-gänget Adi Nalic, Thierry Zahui och Adafe Egbedi sprang och flinade som hyenor på en all-you-can-eat-bufffé. Och för Sadat Karim var det som vilken vanlig helg som helst – han stod i straffområdet och gjorde mål. Och samtliga sprätte omkring mellan de två läktarna som växelsjöng som de inte gjort sedan 6-2-matchernas tider.

Klacken började sjunga HIF-ramsor tidigt i andra halvlek.
Klacken började sjunga HIF-ramsor tidigt i andra halvlek.

Avslutningsvis vill vi citera kulturspridaren Sabrinas kloka ord.
“BoIS, BoIS, BoIS, I’m ready for your love
Stay around”.

Christoffer Ekmark

Läs även:

“Som en familj ska vi till Allsvenskan – tillsammans”

Relaterade artiklar

Back to top button
Close