skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheter

Eskilsminne IF klart för division 1

Förutsättningarna för Eskilsminnes avancemang var relativt simpla. Vinst eller oavgjort hemma på Harlyckans IP mot redan division 1-klara Lunds BK och avancemanget, tillsammans med LBK, var säkrat. Men avancemanget skulle sitta hårt åt för ”Eskils”.

Nog var det få som trodde att ett redan division 1-klart Lunds BK skulle kunna sätta käppar i hjulet för Eskilsminnes avancemang på ett kylslaget Harlyckans IP inför 718 åskådare. Men Lunds BK, anförda av sin tränare och tidigare Eskilsminne-tränare Stefan Jansson, ville annat. Åtminstone till en början.

Redan i den elfte minuten skulle Lunds BK kila in den första käppen i Eskils-hjulet. LBK-anfallaren Fredrik Karlsson tog sin in i straffområdet, ner mot kortlinjen och hans inläggsförsök styrdes, något turligt, i mål bakom Eskils målvakt Pontus Löfvenmark. 0–1 LBK, inte den start Eskilsminne hade tänkt sig och ett resultat som dessutom såg till att FC Trollhättan klev förbi Eskilsminne i tabellen.

Nitton minuter senare kördes käpp nummer två in i hjulet. Återigen var det nyss nämnda Fredrik Karlsson som denna gång nådde högst på en frispark och knoppade in 0–2 till LBK. Ett resultat som stod sig halvleken ut.

Tidigt i den andra halvleken var det nära att Lunds BK, definitivt, skulle krossa Eskilsminnes drömmar om division 1-spel 2018. I den 56:e minuten kom LBK-yttermittfältaren Victor Wernersson loss vid mittplan, tog sig förbi sin försvarare och ställdes ensam mot Pontus Löfvenmark i Eskils-målet, men avslutet rullade precis utanför.

Istället kunde Eskilsminne, i anfallet efter, se till att dra ur den första av käppar som LBK satt i deras hjul. Kamal Barny fick bollen utanför LBK:s straffområde, spelade bollen till höger där lagkapten och högerbacken Mathias Unkuri kom i en hiskelig fart och gjorde inga misstag då han ställdes ensam mot Markus Norman och dundrade in 1–2 i den 56:e minuten.

Sex minuter drogs så också den andra käppen ur Eskils hjul. Efter försvarstrassel och problem med att få undan bollen i LBK-försvaret fick återigen Kamal Barny fatt i bollen strax utanför LBK:s straffområdet. Denna gång valde han dock att avsluta själv och med ett distinkt vänsterskott nere i LBK-målvaktens vänstra hörn satte han 2–2 i den 62:a minuten.

Efter 2–2-målet var det två lag som inte var alltför sugna på att spela fotboll och Eskilsminnes resa mot avancemang gick ganska smärtfritt. Bortsett från några få ströchanser, framförallt för hemmalaget, var resten av matchen en något avslagen tillställning och båda lagen såg ganska nöjda ut med ett oavgjort resultat.

Så blev också fallet och därmed säkrade Eskilsminne sitt avancemang och gör, tillsammans med Lunds BK, sällskap upp i division 1 från kvalserien och efter slutsignalen var det två jublande lag på plan.

171104 Eskilsminnes spelare jublar efter en kvalmatch till divison 1 i fotboll mellan Eskilsminne och Lunds BK den 4 november 2017 i Helsingborg . Foto: Anders Bjurš / BILDBYRN / Cop 145

171104 Lunds spelare jublar efter en kvalmatch till divison 1 i fotboll mellan Eskilsminne och Lunds BK den 4 november 2017 i Helsingborg . Foto: Anders Bjurš / BILDBYRN / Cop 145

Strax efter matchen var det en återhållsam, men glad Eskilsminne-tränare i form av Martin Pringle.
– Lite smolk i bägaren efter första halvleken där jag inte tycker vi står upp över huvud taget. Vi ville göra våran bästa match idag men lyckades inte med det. Men vi lyckades få ett resultat som tog oss till division 1 vilket är positivt. Det är ändå glädje, det får jag säga. Killarna har jobbat och slitit hela året för just detta. Vi sa att vi skulle bli bättre än förra året och vi hade som mål att försöka vinna kvalet. Nu vann vi inte kvalet men vi blev tvåa vilket resulterade i avancemang.

Och han medger att en viss oro smög sig på när Lunds BK ledde med både 0-1 och 0-2.
– Det första mål kom så pass tidigt så jag tänkte inte så mycket på det. Vi vet att vi är starka här på hemmaplan och att vi vänt underlägen förut. Det som oroade mig var kanske att det kändes som att killarna var tagna utav stundens allvar. Vi behövde bara ett oavgjort resultat för att kunna gå vidare men när man ligger under med 0-1 kan ju vad som helst hända, avslutar Pringle.

Nästa år blir det alltså division 1-spel för både Eskilsminne IF och Lunds BK.
Väl där väntar ytterligare skånskt sällskap i form av Torns IF, Kristianstad FC och Ängelholms FF.

Rasmus Hansson
Foto: Anders Bjurö, Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close