HandbollHandbollsbloggenHK MalmöNyheter

Dubbla rysare – dubbla Skånetriumfer

Vilken härlig kväll i soffan.
RIK-Malmö på datorn, OV-Aranäs på paddan samt grillchips, salsa och en kall bärs på bordet. Skåne mot Kurt Olsson-land * 2 och två väldigt spännande matcher. Där ”våra” lag gick segrande ur båda fighterna.

Viktigast var vinsten för OV Helsingborg. Inte bara för att det var årets andra och att man har fyra poäng ner till IT-konsulterna från Solna. Aranäs är potentiellt ett av de lag man ska ha bakom sig när tabellen summeras i vår.

27-25 mot Aranäs, utan Oscar Hansson, satt ändå hårt inne. Laget slarvade bort en tidig femmålsledning och var illa ute i andra halvlek.
Ett avgörande moment kom med tio minuter kvar då det bjöds på utvisningsbonanza i OV-lägret.
49.17 åkte Henrik Hurtig ut.
50.01 åkte Oscar Cosmo ut.
50.21 åkte Andreas Thynell ut.
Att Aranäs i det skedet i spel sex mot tre kunde göra 20-22 var en (självklar) sak.
Att OV i sin tur ändå kunde göra 21-22 efter ett genombrott av LUGI-nyförvärvet Axel Morand var en helt annan sak. I 3-6-spel!
– Jag har aldrig varit med om det förut, sa Axel i C More-sändningen.
Istället för att tappa matchen bet sig de grönklädda envetet kvar, som en hyena i en honungsgriljerade oxfilé, och plötsligt höjdes energinivån hos samtliga 042-själar i hallen. Trots att de då låg under kändes det sådär instinktivt självklart att de skulle greja det…

OV gick ikapp och förbi och i slutminuterna var det två straffsekvenser som avgjorde.
Niklas Kraft räddade vid ställningen 25-24 sin andra (av fyra) straff och kort senare kunde David Florander sätta sin femte straff på fem försök.
Biffen var stekt och Nileskog galopperade in i segerdansgänget som en brunstig shetlandsponny igen – alltid lika underhållande att se. Han MÅSTE in i poden snart.
Morand:
– Jag gjorde första träningen med OV i lördags, men har redan kommit in i laget bra och lärt mig deras spel.

***

Ännu tightare var det i den dödsdömda Lisebergshallen där Redbergslid tog emot HK Malmö.
I en betydligt målsnålare tillställning (19-20) hade Malmö marginalerna med sig när det skulle avgöras.

Två helt olika typer av försvar gjorde det till en försvars- och målvaktsmatch där det ibland kunde gå väldigt långa perioder utan att det gjordes mål.
Exempelvis spelade lagen 1-1 under en sammanlagd 13-minutersperiod (!) runt halvtidsvilan… Samtidigt, när Malmö sprang sönder RIK:s 3-3-försvar såg det äckligt snyggt ut.

Matchens man var tveklöst Kristian Säverås, som ju HKM valde att satsa på före Kraft. Baggen noterades för en räddningsprocent på 67 och andra halvleken var brutalt bra. Malmö vände då 12-11 till 19-20. Sju insläppta alltså, och det berodde inte enbart på att treorna stod i mitten och blockerade skott som en pansarsköld.
På 23 niometersskott gjorde RIK endast 4 mål…

171106 HK Malmšs mŒlvakt Kristian SaeverŒs jublar efter rŠddning under handbollsmatchen i Handbollsligan mellan Redbergslid och HK Malmš den 6 november 2017 i Gšteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRN / Cop 89

– Idag var dagen när man bara tar allt. Det sker ibland, flinade Säverås.
”Handbollsligans bästa målvaktspar” sa expert Oscar Carlén i C More-sändningen och av så oändligt många anledningar säger jag inte emot. Bland annat för att jag redan påstått just det…
– Vi är goe kolleger, vi utfyller varandra gott, sa Säverås om det faktum att han delar målvaktsansvaret med giganten Dan Beutler.

HK Malmö har en bit kvar till sin topp. Men når de den, utan skador och med lagkapten Robert Månsson tillbaka, då skulle det inte förvåna ett dugg om HKM springer in i Scandinavium den 10 maj. Alingsås och Kristianstad har ryckt i toppen, men Malmö kommer att skugga dom hela vägen hem.

EDIT.

Ikväll läste jag ”någonstans”, som andra journalister säger när man inte vill kreditera Skånesport för våra nyheter, att Robert Månsson måste operera om sitt knä. Därmed är säsongen helt körd. Scheisse.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close