Nyheter

Handbollen lever igen i Hässleholm

Skånsk handboll mår bättre än på länge – men har samtidigt sina vita fläckar.
Hässleholm har varit en sådan i flera år, men nu har staden ett representationslag igen och säsongen har börjat bra.
– Laget är bättre än jag hade kunnat tro och det känns som att många är glada över att handbollen är tillbaka i stan, säger tränare Andreas Eriksson.

Hässleholms HK:s återkomst i handbollsserierna har skett i skymundan. I den lägsta av serier, division fyra, har ändå handbollsgnistan pånytt tänts.
I premiären blev det seger mot Göinge, ett annat pånyttfött handbollsprojekt – i Knislinge, och efter fyra spelade matcher har HHK 2-1-1. Laget verkar vara redo för en toppstrid direkt alltså.

För tränare Andreas Eriksson är det första gången som ansvarig tränare. Tidigare, när Bjärnum fortfarande hade sitt lag, fungerade han som assisterande tränare där.
– Efter ett tags uppehåll från handbollen, när Bjärnum lade ner, kom suget så smått. Anledningen till att handbollen kom igång i stans igen berodde på att två grabbar, Simon Lindqvist Ottosson och Tobias Andersson, ringde ihop ett gäng och jag fick frågan om jag kunde träna. Då kändes det som en rolig utmaning att testa på huvudansvaret.
Vad har du för bakgrund?
– Ursprunglingen kommer jag från Karlshamn och som ung var jag med i truppen när staden hade ett lag i Allsvenskan. Efter gymnasietiden blev det värnplikt och sedan och plugg i Malmö där jag samtidigt spelade i Lundagård. När jag var klar med det blev det Karlshamn igen med profiler som Julius Martinsson, Markus Olsson och Christian Sandberg. Personligen blev det division ett som mest för min del.
Varför lirar du inte nu då? Är kroppen finito redan?
– Ja, tyvärr. Jag drog mitt främre korsband i en division två-match med Karlshamn. Efter det skaffade jag sambo och jobb i Hässleholm.
Men du är ju ”bara” 83:a. Jag har sett farbröder som passerat 50-årsstrecket i division fyra…?
– Haha, jo jag vet. Men jag har bestämt mig.

Vad är det för gäng ni har fått ihop?
– De flesta började spela hos oss främst för att de var sugna på handboll efter att ha hållit uppe ett tag. Vissa spelade för tre år sedan, andra spelade för tio år sedan. Dessutom är några tidigare Bjärnumsspelare med.
Och ni verkar inte så tokiga heller?
– Jag tycker att vi har ett bra lag för division fyra och har blivit positivt överraskad av kvalitén i serien generellt.
Vad hade du förväntat dig?
– Lite mer ”ring så spelar vi” och väldigt varierande matchtrupper. Efter fyra matcher klarat oss bra. Vi hade ingen uttalad målsättning innan serien drog igång, men vi siktar på att ligga i toppen av tabellen. Det har vi förutsättningar för.

dsc_0035-2-1 dsc_0014-2-1 dsc_0005-2-1

Vad har du märkt av för reaktioner i klubben och staden?
– Vi har spelat hemmamatcherna i Läredahallen och det har varit över 100 personer varje gång. Jätteroligt! Lokaltidningen (Norra Skåne) har gjort reportage och det i sig har fört med sig att fler spelare har hört av sig. Vi är 20 man på träningarna och kan spela tvåmål mest hela tiden. Sådana saker lockar.
– Jag hoppas att det ger intresse i lägre åldrar också. Ofta är det tidiga åldrar som det specialiseras och man måste välja sport. I handbollen är det inte så. Vi har fyra ungdomslag i seriespel som kan lattja i andra sporter. Dessutom finns det en återväxt i grabbgänget födda 01, så det finns hopp för handbollsframtiden även i Hässleholm, säger Andreas Eriksson.

Christoffer Ekmark

Foto: Lola Nilsson

Läs även:

Bildspecial: Lödde Vikings-Hässleholms HF

Relaterade artiklar

Back to top button
Close