skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Skånska tennisspelare genom tiderna

Det de flesta tänker på när de hör Skåne och tennis i samma mening är troligtvis Båstad och Swedish Open. Dock har ju Skåne genom åren inte bara producerat en grusturnering av hög internationell klass utan även ett par spelare som nått framgångar på tennisarenor runt om i världen.

Spåddes en lysande framtid

En av de skånska tennisspelare som nog många kommer ihåg är Andreas Vinciguerra från Malmö. Redan som 17-åring år 1998 blev han proffs och samma år tog han sig också till final i Junior Australian Open samt rankades som sjätte bäste juniorspelare i världen.

Året därpå, sommaren 1999, tog sig Vinciguerra hela vägen till final i Swedish Open i Båstad där han dock föll mot costaricanen Juan Antonio Marín. Dock skulle det inte dröja länge innan den första titeln på ATP-touren kom.

I början av mars 2000 vann Vinciguerra ATP-turneringen i Köpenhamn efter att ha vunnit mot en annan svensk, Magnus Larsson, i finalen. ATP-titeln i Köpenhamn följdes upp med ytterligare en finalplats i Båstad där det dock blev ännu en förlust, denna gång mot dåvarande världstvåan Magnus Norman.

Vinciguerra fortsatte att spela bra följande säsong och klättrade som högst upp till en 33:e plats på ATP-rankingen i november 2001.

Efter det började dock skadeproblemen för Vinciguerra och trots flera comebacker lyckades han aldrig ta sig tillbaka till topp 100 på ATP-rankingen.

Dock var Vinciguerra med i det svenska Davis Cup-laget både 2009 och 2012 när han överraskande blev uttagen till den avgörande matchen mot Belgien. Dock blev det förlust med 5-0, vilket gjorde att Sverige åkte ur den högsta divisionen.

Som det ser ut nu kommer det nog dröja innan vi får se några stora svenska Davis Cup-framgångar igen. I årets Davis Cup-final ställs Frankrike mot Beligen, där alla speltips på tennis talar för att Frankrike kommer att stå som segrare. För oss svenskar finns dock en liten ljusglimt eftersom Sverige nästa säsong faktiskt har chansen att återigen nå den högsta divisionen.
Gick till Grand Slam-final som oseedad

En annan skåning som nog många minns, framför allt från 1980-talet är Mikael Pernfors. Höllvikensonen slog igenom med dunder och brak när han oseedad gick till hela vägen till final i Franska Öppna 1986 efter att på vägen slagit ut världsstjärnor som Stefan Edberg och Boris Becker.

I finalen tog det dock stopp mot dåvarande världsettan Ivan Lendl som vann med klara 6-3, 6-2, 6-4. Finalförlusten till trots klättrade Pernfors snabbt på världsrankingen och nådde som bäst en tiondeplats på ATP-rankingen i september 1986.

Under resten av 1980-talet fortsatte Mikael Pernfors att ligga topp 30 på världsrankingen och vann också två ATP-titlar, i Los Angeles och i Scottsdale, bägge under hösten 1988.

Sin sista stora titel tog Mikael Pernfors i Mastersturneringen i Montreal i februari 1993 och 1996 avslutade han karriären. Dock spelar han fortfarande dubbel på seniortouren och det tillsammans med ingen mindre än den finske hockeystjärnan Teemu Selänne.

franskaoppna

 

Första bilden: Source: ’Swedish Open 2008’ by Guillaume Baviere via Wikipedia (CC BY 2.0)

Andra bilden Source: ’Franska Öppna 2006’ by sk4t via Wikipedia (CC BY-SA 2.0

 

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close