IshockeyNyheter

Helsingborgs hemvändare siktar uppåt

Han har gjort landskamper för Sverige i U19/U20-sammanhang. Han har tillhört svenska storklubbar som Rögle BK, Frölunda HC och Växjö Lakers. Han har spelat hockey i Norge, Frankrike och Skottland. Nu har 32- årige Daniel Åhsberg vänt hem till Sverige för spel i Helsingborgs HC.

– Det var dags att flytta hem helt enkelt. Jag har varit runt sedan jag var 15 år gammal och flyttade till Göteborg för första gången. Sedan blev vi föräldrar i mars och tjejen är från Ängelholm. Tim (Brithén, tränare i HCH) ringde och frågade hur jag tänkte. Då presenterade han en bra lösning med Helsingborg och det var ett ganska enkelt val när vi väl satte oss ner.

Ducs de Dijon, Lillehammer IK och Braehead Clan är de klubbar han representerat ute i Europa. Lägg därtill drygt 400 allsvenska matcher i Sverige. Frankrike, Norge och Skottland är kanske inga nationer man direkt förknippar med ishockey, men Åhsberg menar att nivån på ligorna är högre än många kanske tror.
– Det är väl lite lägre nivå i division 1. Både franska och engelska ligan blev jag väldigt överraskad över rent kvalitetsmässigt, framförallt engelska ligan. Det var faktiskt väldigt hög klass. De får ju ha tretton importer i varje lag så det är ju mycket kanadensare. Det ser man nu i CHL också, de har stått sig ganska bra. Cardiff slog till och med Växjö i någon match och har lyckats skrälla några matcher. Det är en annan hockey, lite mer nordamerikanskt. Men det håller en väldigt hög klass.

Nu är Åhsberg tillbaka i Sverige och spelar hockey för Helsingborgs HC i division 1. Med åldern och rutinen på sin sida hoppas han nu kunna vara en av de bärande spelarna i laget.
– Julius Bergqvist har ju varit lagkapten här nu i några år men jag är assisterande. Vi är ett gäng som är lite äldre med mig, Julius och August Carlsson så man får ju ta en liten ledarroll i laget. Jag försöker bidra med min rutin och dela med mig av den och vara lite av en “lagpappa” åt de yngre. Jag är ju nästan tolv år äldre än många av dem så man kan ju dela med sig av vissa grejer.

dsc_0112

Förra året slutade Helsingborg på en sjunde plats i grundserien. I fortsättningsserien hamnade laget på en tredje plats vilket gjorde att man stannade kvar i division 1. Säsongsinledningen i år har varit något knackig och laget återfinns i de nedre regionerna av tabellen. Men den dåliga säsongsinledningen till trots siktar nu Åhslund och laget högre än förra årets tabellplacering.
– Vi hade en riktigt tung start. Vi kom inte ut riktigt som vi ville och blev en negativ trend direkt och det är svårt att ta sig ur den. Men jag tycker faktiskt att vi de, sista sex matcherna, tycker att vi spelat som vi vill spela. Sen kanske vi inte fått med oss de resultaten som jag tycker vi förtjänat. Men rent spelmässigt har de varit mycket bättre de sista sex matcherna.
– Målet med säsongen är att bli bättre än förra året. Men vi har en bit kvar till det, avslutar Åhsberg.

Rasmus Hansson
Foto: Lola Nilsson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close