HandbollNyheterYstads IF

Jonna vill nå eliten med YIF

Ystads IF siktar på att ha ett damlag i Allsvenskan 2020.
Jonna Jelbring är spelaren som lockades av just den satsningen – och dessutom siktar ännu högre.

I Ystad är handbollen religion. Ystad arena är templet. IFK Ystad är första testamentet och Ystads IF det andra (eller om det är tvärtom). Kring sig har de ett helt koppel med påvar, profeter, lärjungar och helgon. Men för det mesta handlar det om herrhandboll.
Damhandbollen har stått i skuggan, inte minst sedan Pandoras A-lag lades ner.
Tills nu.
– Ystads IF ska ha ett damlag i Allsvenskan 2020, säger sportchef Marcus Lindgren.
“Mackan” är ansvarig för herrlaget och ungdomssektionen, men får vara språkrör ändå. Hans roll på damsidan har Michelle Fyhr Seiffert, tidigare elitspelare och med i ledarstaben kring A-laget.
Och när ser vi YIF:s damlag i SHE?
– 2022 kanske? Det känns givet att YIF ska ha ett damlag i eliten. Intresset finns där från staden och sponsorerna, men vi har ingen panik med att nå vårat mål, säger Lindgren.

Att YIF även vill ha damlaget i eliten är samtidigt ingen hemlighet. Det har varit en mer eller mindre uttalad vision sedan flera år tillbaka – och det var just det som lockade Jonna Jelbring till YIF från Trelleborg.
Varför valde du YIF?
– Deras satsning var tilltalande.
– Jag mötte YIF i division två med Trelleborg och när de fick en kvalplats åkte jag till Ystad för att titta. Efteråt snackade jag med tränare Pierre Gaum och Michelle på eget initiativ och anmälde mitt intresse. Vi klickade bra och klubben kunde hjälpa till med lösningar med jobb och lägenhet. Allt sköttes så proffsigt. Det är en elitförening i en sann handbollsstad. De har bra tränare, bred trupp, seriös styrelse och för min del lockade även möjligheten till sportslig utveckling. Dessutom träffade jag min pojkvän Filip Zareba i Ystad.

Jonna har erfarenhet från spel i högre serier.
– Förutom spel i Trelleborgs HBK har jag även varit i Lundagård och spelade i Allsvenskan där en säsong för tre år sedan – bland annat tillsammans med Emma Persson Wiik som också spelar i YIF idag. Ett tag tränade jag fyra månader med LUGI, men det blev aldrig något mer där.
Vilken roll har du på planen?
– Som högernia är jag ett hot framåt. Jag gillar att satsa och antingen gå på avslut eller sätta mina lagkamrater i lägen.
Hur var det första året då ni vann division två?
– Vi torskade någon match i början då vi var sju-åtta nya som skulle svetsas ihop. Ju längre tiden gick blev vi bättre och avancemanget var både roligt och viktigt.
Bra med publik har ni också!
– Ja och det är fantastiskt roligt att spela med mycket folk på läktaren. Det visar att det finns ett intresse även för damlaget, säger Jonna som utanför handbollsvärlden arbetar på ett trädgårdsserviceföretag.

Vad är den stora skillnaden på division ett och två?
– Jag har ju spelat i division ett tidigare och framför allt är det en annan fart i det. Samtidigt är division två väldigt ojämn, det skiljer mycket mellan topp och botten medan alla kan slå alla i division ett. En annan grej är att man blir straffad direkt för minsta lilla misstag.
Vad har ni för målsättning denna säsong?
– Att bli ett mittenlag – att hålla sig kvar. Min personliga målsättning är dock högre än så. Jag vill vara kvar på den här resan och nå hela vägen till SHE med Ystads IF.

Ni har 2-0-4 på säsongens sex första matcher. Hur ser du på er inledning?
– Jag anser att vi borde haft fler vinster. Orutinen har lyst igenom i vissa matcher där vi tagit onödiga beslut i avgörande lägen som blivit kostsamma. Så jag är inte nöjd i nuläget och vi är bättre än vad tabellen visar. Laget har aldrig förlorat stort.
– Tittar man på tabellen så har vi lite sämre lag kvar att möta den närmsta tiden och kommer vi upp i rätt nivå så kommer det att se bra ut när vi går på juluppehåll. Det är jag helt övertygad om, avslutar Jonna.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close