FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Först framgångsrik, sedan dyngrik

MFF är en rik klubb. Dyngrik med svenska mått mätt.

Det har det tjatats länge om och knappt hann årets SM-guld firas färdigt innan snacket började gå bland konkurrenterna och fotbollsfolket i allmänhet.

“När MFF är så mycket resursstarkare och rikare än alla andra är det inte konstigt att de vinner. Pengarna avgör. Pengarna ger framgångarna.”

I själva verket är det precis tvärtom. Det är framgångarna som gett pengarna.

MFF har dominerat svensk fotboll länge nu. Sedan 2010 har laget vunnit fem av åtta SM-guld och laget har bara missat en gång de senaste fem åren. Redan 2011 var laget i gruppspel i Europa League. De stora pengarna började rulla in först när MFF för första gången kvalade in till Champions League 2014 och kassan fylldes på när bedriften upprepades säsongen efter.

Mitt i guldåret 2010 fylldes media med rubriker om att MFF måste spara pengar och säga upp åtskilliga personer i organisationen. Sedan inleddes 2011 med en hastigt inkallad presskonferens där MFF meddelade att klubben gått 30 miljoner back och att dåvarande VD:n Pelle Svensson tog på sig skulden och avgick.

Första guldet som förvarnade om dominansen som skulle komma togs alltså i en minst sagt turbulent ekonomisk situation. När man sedan byggde en grund för SM-gulden 2013 och 2014 var MFF inte en rik förening. När Per Nilsson ersatte Pelle Svensson som VD vintern 2011 hade MFF ett underskott på 35 miljoner. När han tre år senare lämnade sin post hade MFF spelat hem ytterligare ett guld och ekonomin var i balans. Men inte utan ett envetet och hårt jobb av styrelsen och ledningen. Och mest viktigt, processen att köpa loss hela Swedbank stadion var inledd.

Per Nilsson ersattes av Niclas Carlnén som förutom att fortsätta det envetna arbetet med att stabilisera ekonomin tydliggjorde arbetsfördelningen och rollerna i organisationen. Så när pengarna började flyta in på allvar efter ytterligare ett guld och det första lyckade Champions League-kvalet och Play off-spelet 2014 hade Mamö FF redan två saker: En ekonomiskt stabilitet som gjorde att de nyvunna pengarna inte behövde försvinna in i några svarta hål och en organisation som kunde hantera den nya rikedomen.

Därför är det inte pengarna som byggt MFF:s framgångar.

Det är framgångarna som gett pengarna.

Sedan är det ju en annan sak att när MFF nu väl har pengarna kommer säkert de som pratar om hur svårt det blir att peta bort klubben från tronen att få rätt. Inte minst för att MFF i lugn och ro de senaste åren kunnat öka satsningen på A-truppen utan att nämnvärt mer än i kanten nagga det stora egna kapitalet.

Det vore ju bara dumt att förneka att tendensen i den internationella fotbollen är pinsamt tydlig. Rikast vinner mest. Har man inte mycket pengar är det extremt svårt att utmana de som har. Det gäller även nationellt, i Sverige. MFF blir svårt att rubba. Men det var som sagt framgångarna som kom först! Och paradoxalt nog är det kanske konkurrenternas största hopp. Kunde MFF börja vinna och nå stora framgångar redan innan rikedomen borde andra kunna utmana även om de ligger en bra bit efter ekonomiskt.

Receptet för att öka chansen att lyckas bör dock vara att koncentrera sig på att göra ett lika bra jobb som MFF istället för att hänga upp sig på att det är den välfyllda kassakistan som fått SM-gulden att i stort sett ramla in av sig själva.

Kanske även tänka lite på att MFF varit extremt rikt i ett par år, men har en stolt historia sedan 1910. Årets SM-guld var det tjugonde. Nästa år ska MFF spela med två stjärnor på bröstet som ett bevis på att man är Sveriges framgångsrikaste fotbollsklubb. Frånsett det mörka 90-talet har MFF vunnit SM-guld alla decennier sedan 1940-talet. Man har gjort det när klubben varit rik såväl som fattig, med utländska som svenska tränare. överlägset och med knapp marginal. Både flest gånger och troligen även på flest olika sätt.

Malmö FF har även flera gånger rest sig ur kriser som kunde däckat andra föreningar.

Värst var det nog vid diskningen och tvångsdegraderingen – och förnedringen, något annat var det inte tal om från förbundets och IFK Malmös sida – på 30-talet. Men MFF reste sig nästan direkt, inledde ett arbete som kulminerade i första SM-guldet 1944 och sedan långt över 50 år tillbaka är laget en total dominant på hemmapan i Malmö.

När MFF åkte ur Allsvenskan 1999 var det en ny kris. Men in kom bland andra Hasse Borg och relativt nye ordföranden Bengt Madsen förstod att det behövdes radikala förändringar. Nätverket föddes, laget studsade tillbaka direkt, publiken och optimismen ökade och MFF gjorde något bra av något dåligt.

2010-11 var ekonomin ansträngd, minst sagt. Nybygget av Swedbank stadion – invigd 2009 – var en stor ekonomisk chansning som kunde knäckt klubben och höll på att göra det också. Men man kom ur även den knipan, ännu starkare. Och med över 450 miljoner i eget kapital, en helägd Stadion som är en jättestor konkurrensfördel mot konkurrenterna och två stjärnor på bröstet står MFF starkare än någonsin.

Därför har snacket blivit rätt. Pengarna kommer att göra det lättare för MFF att vinna.

Men att påstå att MFF behöver överlägsna resurser för att göra det är ett hån både mot MFF:s gamla och moderna historia. MFF var en van vinnare långt innan klubben hade 450 miljoner på banken.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close