FotbollHandbollHandbollsbloggenNyheterYstads IF

Gangsterhandboll & YIF-kross

“Jaha. Det blir en sådan här segmatch där tre fjärdedelar är en transportsträcka. Trist som en milslång raksträcka mellan två kalhyggen i Västernorrland.”
Så tänkte jag när Ystads IF hade 10-4 på OV Helsingborg och hade sprungit sönder nordostskåningarna fullständigt.
I paus stod det ändå bara 15-14 och det kändes som att YIF delvis tyckte att jobbet var gjort. Man var på plats i försvaret, men utan den där extra lilla kraften – och OV fick en biljett in.

Jag gillade för övrigt OV:s lugn i det skedet. Tubbi sitter tryggt, de har två segrar innanför västen och laget har ett självförtroende som mycket väl kan rädda dem från sistaplatsen, även om IT-konsulterna nu har vaknat till liv uppe i Solna.

Nåväl.
Ystads IF gjorde en ny vass kvart i början av andra halvlek, sprang upp i 23-16, och den här gången nickade man inte till ut såg till att gräva färdigt sin grop.
Laget har så otroligt mycket högre högstakapacitet. 36-24 talar om just det och speciellt nöjda är nog Ystadsborna med att Alexander Borgstedt varvat upp.

Säkert gladde sig nog många även åt Måns Landgrens excellenta inhopp de sista minuterna.

***

I Vinslöv var det derby på riktigt. Alltså ett sådant där klösa-ut-ögonen-derby som levde sitt eget liv.
Det måste ha varit underbart att titta på. En fredagskväll i Vinslöv med groggstänk som nådde från Nävlingeåsen till Fjälkinges ytterområden.
Första tio minuterna hade Vinslöv 2-0. Men framför allt TRE utvisningar och två varningar.
Boom! SÅ ska det se ut. En hel armé Vinslövsbor som lekte Softa Hvenfelt á la SM-finalen 2016 (utvisad efter två minuter).
Vinslöv gick till halvtidsvila med 9-8-ledning sett till mål och 4-3 sett till utvisningar.

Tendensen fortsatte i andra halvlek.
Vinslöv noterades för en varning och en utvisning innan någonting annat knappt skedde, men gangsterhandbollen höll inte den här gången.

Storebror “IFK Kristianstad B” kunde vända på steken och tog femte segern på sex matcher (21-24). Nu är IF, till skillnad från vad många trodde på förhand, ett topplag i södra ettan.

Förra säsongen lyftes diskussionen att bryta ut IF Kristianstad från IFK och bli en egen förening som kan spela i Allsvenskan. Så blev det aldrig. Den gången.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close