FotbollMalmö FFNyheter

Fredrik Andersson: Jag tävlar mot Dahlin

För MFF:s reservmålvakt Fredrik Andersson blev årets säsong väldigt lik den förra. Allt slutade med SM-guld och efter att ha suttit på bänken hela året fick han mot slutet hoppa in och spela när den ordinarie målvakten blev skadad.

2016 var det Johan Wiland som gick sönder i guldmatchen mot Falkenbergs FF och i år var det Johan Dahlin som fick kasta in handduken inför AIK-matchen när guldet redan var säkrat.

29-årige Fredrik Andersson har alltså fått stå i skuggan av två mycket duktiga målvakter och vänta på sin tur. Överhuvudtaget har han i många år spelat väldigt få matcher, först i Örgryte och sedan i MFF dit han värvades sommaren 2015. Han har fått hålla formen med U21-matcher och ett envist och hårt jobb på träningarna.

Att det ändå blev en sån succé i år tror han beror på just träningarna och den höga kvalitén de håller.

– Jag försöker tävla varje träning. Ett mål för mig är att utespelarna inte ska känna att det spelar någon roll vem som står. De ska inte tänka att de förlorar för att det är jag de har bakom sig istället för Johan Dahlin, eller som det tidigare var Johan Wiland, Den tävlingsinstinkten har jag i mig ut på varje träning och i alla fall jag har hela tiden exakt koll på hur många mål laget jag står i släppt in och hur många det andra släppt in.

– Sedan är det klart att jag kan skrika bra räddning över planen om Johan gör en sådan, eller Mathias Nilsson som också är med på många träningar. Det gör de till mig med. Det är så det fungerar i vår målvaktsgrupp. Men det är som sagt en tävling och för mig är det ju just träningarna som är tävlingen efersom jag får så få matcher. Jag har väl fått lite av det Malmöitiska i mig också, att man märker hur betydelsefullt det är att vinna, hela tiden, poängterar Fredrik Andersson.

Var du inte sådan innan du kom hit då?

– Jag har väl varit sådan hela tiden. Men ibland fick man vika ner sig om det blev för dålig stämning. Man kunde få höra, ta det lugnt lite. Det får man verkligen inte höra här…

– Själv älskar jag när spelarna tjafsar och tar en diskussion över saker, för då visar man också att man bryr sig och har ett jäkla engagemang. Det som händer därute följer heller inte med in i omklädningsrummet och skulle det ändå göra det pratar man om det, talar ut och sedan är det lugnt.

171023 MŒlvaktstrŠnaren Jonnie Fedel kramar om mŒlvakt Fredrik Andersson efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmš FF och AIK den 23 oktober 2017 i Malmš. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRN / kod LT / 91878

Hade du klarat av att göra en match som den du gjorde mot AIK, för tre-fyra år sedan?

– Det vet jag inte. Förmodligen är det tveksamt. Jag har utvecklats jättemycket. Positionsspelet har till exempel blivit väldigt mycket annorlunda och väldigt mycket bättre. Det har Jonnie Fedel utvecklat, precis som han gjorde med Wiland och gjort med Dahlin sedan han kom tillbaka. Så det var med hjälp av nycklarna vi jobbat med jag kunde prestera så pass bra, man får lite mer tid i vissa situationer och kan reagera på ett annat sätt.

Du är 29 år. När är en målvakt som bäst egentligen?

– Mellan 28 och 32 någonstans, kanske 33, så jag är väl mitt inne i den perioden. Klart att det finns mycket att utveckla och förbättra fortfarande. Bland annat i spelet med fötterna. Det var jag riktigt bra på i Örgryte, men då hade vi inte ens en målvaktstränare så jag fick träna fötter hela, hela tiden. Nu är det lite mindre än det var då så fötterna kan jag jobba tillbaka.

– Jag kan bli tuffare i duellerna också.

Är du för snäll ute på planen?

_ Det finns saker att jobba på där. Jag tror absolut att jag kan bli hårdare och tuffare och inte be om ursäkt i luftduellerna. Att inte vara för feg och istället sätta ut ett knä för att skydda mig själv utan att skada någon. Det är inte många domare som blåser straff för att en målvakt sätter ut ett knä.

Vad är du bäst på som målvakt?

– Man-man-spelet har jag en stor styrka i, det vill säga frilägessituationer. Där har jag alltid varit bra.

Sedan du kom till MFF har du sluppit att jobba bredvid fotbollen. Hur mycket har det utvecklat dig?

– Givetvis gör det mycket att det går att lägga fokus på en sak hela tiden. Det går att ta hand om sig, träna på effektivt och viinte la på ett helt annat sätt. Jag blir en bättre målvakt.

171023 Malmš FFs mŒlvakt Fredrik Andersson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmš FF och AIK den 23 oktober 2017 i Malmš. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRN / kod LT / 91878

När jobbade du senast?

– Full tid jobbade jag 2013 i min pappas firma. Sedan 2014 och halva 2015 innan jag kom hit jobbade jag 50 procent som plåtslagare.

– Jag ser det inte som en nackdel att jag vet hur arbetslivet ser ut. Det är inget som skrämmer mig heller, att börja jobba igen.

Är det något du redan nu har tankarna på, att om du vill kan du gå tillbaka till ditt gamla jobb?

– Nej, det var lite för slitsamt att vara plåtslagare. Men jag skulle gärna jobba vidare inom branschen. Här nere finns massor med företag som Lindab. Areco och så vidare. Jag kan ju det mesta och säljare eller något annat hade jag varit jätteintresserad av att bli. Då har du kontakt med människor hela tiden och får även jobba med papper, ekonomi och den biten.

– Numera måste man nästan plugga till allting. Jag har inga problem med att läsa, men det känns ändå som att jag skulle vilja börja jobba direkt när jag redan varit ute i yrkeslivet. Innan jag fick barn hade jag en fundering på att jag skulle åka in och sätta mig på något kontor två-tre timmar efter träningen och lära mig mer om hur det går till. Det är ju ändå så att på alla de här KY-utbildningarna som jättemånga kompisar har gått har det varit praktiken de verkligen lärt sig något av. De har väl åtta veckors praktik tre-fyra gånger på de två utbildningsåren och det man lär sig där är nýckeln till att få jobb. Men som rätt nybliven pappa är de planerna lagda på is ett tag.

I april, när MFF mötte Halmstads BK borta, kom Ebba. Nu är hon sex månader gammal och Fredrik berättar stolt att det är ett mycket snällt barn.

– Hon sover på nätterna, gnäller sällan och är allmänt mycket glad. Hon gillar dessutom stora folksamlingar så det är inga problem att gå ut med henne på restaurang eller ta med henne på matcherna på Swedbank stadion. Att sitta i en loge tycker hon är jätteroligt, då kan hon hoppa från knä till knä och tycka att allt är fantastiskt.

Att Fredrik Andersson är MFF-målvakt ett tag till är redan klart. I somras förlängdes hans kontrakt så att det gäller till och med säsongen 2018.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

 

Relaterade artiklar

Kolla också

Close
Close