FotbollNyheterTrelleborg FF

Har aldrig spelat i Allsvenskan – nu kan han få en sista chans

Trelleborgs FF:s 34-årige anfallare, Salif Camara Jönsson, har aldrig tidigare spelat i Allsvenskan. På onsdag inleder TFF kvalet på Vångavallen mot Jönköpings Södra och skulle det gå väl får han så till slut kanske sin chans till allsvenskt spel.
– Med det sagt – detta behöver inte vara sista chansen, men förmodligen är det så.

Bortsett från två säsonger med LB07 i Superettan hade han länge kämpat och varit skyttekung precis under elitfotbollens finrum i Malmöregionen. 2015 fick han så chansen som 31-åring i TFF. Ett TFF som då tillhörde division 1 och under hans första säsong i klubben gick laget upp i Superettan. Väl där slutade laget 2016 på sjunde plats i tabellen och Salif Camara Jönsson gjorde sex mål.

Denna säsong har det gått bättre för Salif Camara Jönsson och TFF. Anfallaren gjorde 15 mål i årets upplaga av Superettan och slutade på en andraplats i den totala skytteligan. Laget slutade på tredje plats i Superettan och ska på onsdag inleda kvalet hemma på Vångavallen om en plats till Allsvenskan 2018.

En säsong han hittills är nöjd med, både för lagets och egen del.
– Det har väl varit en helt okej säsong. Jag tycker ändå vi gjort en bra säsong. Vi hade ändå chans på en direktplats till Allsvenskan ganska sent men klarade inte riktigt det hela vägen. Nu har vi två matcher kvar och det blir de två mest intressanta på hela året.
– Den har väl gått lite upp och ner. Jag hade en fin period med många mål i början av säsongen. Sen har det väl gått lite upp och ner när det kommer till målen och så. Men jag tycker ändå jag har presterat över tid och fått vara någorlunda skadefri, jag har bara missat tre matcher. Men jag är hittills nöjd med min säsong och hoppas nu att man kan få avsluta den på bästa sätt.

Tredjeplatsen i Superettan säkrades med en omgång kvar att spela för TFF. Sedan dess har laget haft det allsvenska kvalet i tankarna, men trots att det stundar ett nervöst kval har stämningen varit bra i truppen.
– Jag tycker det har varit som tidigare. Ganska lättsam stämning fastän det är fullt fokus på träningarna. Det är skön stämning och alla känner redan nu att vi har gjort någonting bra och att vi är på väg att kanske göra något ännu större. Känslan har varit bra och positiv.

Det ska bli kul att få vara med om ett kval?
– Klart att det ska bli intressant. Det är matcher som dessa man spelar fotboll för, de stora matcherna. Det ska bli riktigt kul och spännande, två härliga inramningar vi ska få vara med om. Mycket allvar men jag kommer njuta under tiden också.

Hur väl har ni studerat J-Södra?
– Faktiskt inte jättemycket. Vi hade en genomgång i förra veckan och sen har vi imorgon också. Vi har fått det som är viktigt för oss – hur de anfaller och hur de försvarar och deras styrkor. Sen blir det väl lite till imorgon, men vi kommer vara väl förberedda.

Och hur väl har du studerat deras mittbackar?
– Jag har koll på den biten. Jag vet vad jag ska göra!

Kontraktet med Trelleborgs FF går ut efter nästa säsong. I september blir han 35 år gammal och han har aldrig tidigare spelat allsvensk fotboll. Han medger, och inser, att om TFF inte lyckas nå Allsvenskan nu kommer det förmodligen aldrig bli något allsvenskt spel för 34-åringen.
– Känslan är ju det. Man ska aldrig säga aldrig men det känns så. Det ska mycket till att för att man ska hamna på placeringar i år som vi gjort och följa upp det nästa år. Att ett annat allsvenskt lag skulle ta mig är inte trovärdigt. Med det sagt, detta behöver inte vara chansen men förmodligen är det så.

Hur vore det att få kröna en lång karriär med allsvenskt spel?
– Klart att det hade varit pricken över i:et att få avsluta och få gjort en säsong i Allsvenskan. Det är ändå det man har kämpat för under och det har ändå varit drömmen. Det hade verkligen varit det perfekta avslutet, avslutar Salif Camara Jönsson

Rasmus Hansson
Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close