Nyheter

Brittiska proffs lyfter kampsportklubb

Helsingborgs Kampsportklubb hade i dagarna Storbritanniens landslagstränare i Taekwondo, Paul Green och Gareth Brown, på besök. Under två dagar höll de en coachutvecklingskurs för klubbens instruktörer-
– Det är första gången någonsin som de håller en coachutvecklingskurs för någon. De brukar hålla träningsläger för aktiva, den senaste månaden har de varit i USA (Texas) och de åker till Zagreb inom kort, men som sagt aldrig tidigare utbildat coacher. Det är fantastiskt värdefullt för oss, säger klubbens huvudtränare Magnus Olsén.

Storbritannien är ett av världens framgångsrikaste länder inom Taekwondo och tränarna Paul Green och Gareth Brown ses med stor aktning inom sporten. Bland annat har de tränat upp och coachat fram en tvåfaldig OS-guldmästare, flera världsmästare, flera europamästare, ett stort antal G-klass-guld och en massa Grand Prix guld.
– Högre kvalitet på coacher är svårt att hitta, säger Olsén på Helsingborgs Kampsportklubb.
– De har visat hur man långsiktigt såväl som kortsiktigt kan planera träningen med allt från fyraårsplan, ettårsplan, månadsplan, veckoplan och så vidare för att nå upp till sin målsättning. De har gått igenom taktik, teknik, stretch, uppvärmning och i stort sett allt som ingår i modern taekwondoträning.

dsc_5430 dsc_5508

Taekwondo som olympisk sport föreändras konstant. Tävlingsreglerna uppdateras efterhand och dessutom ändras tävlingssystemen (västarna och hjälmarna man sparkar på). Green och Brown är två av dem som utvecklar vilka tekniker som borde blir mest poänggivande, hur man planerar attacker och hur man arbetar defensivt.
– Vi har haft förmånen att ta del av världselitens träningsupplägg, detta kommer vi implementera i vår dagliga träning i alla nivåer i vår klubb. Vi har i dagsläget över tio olika träningsgrupper i olika nivåer (åldrar och utvecklingsnivåer).

Drygt 200 aktiva medlemmar finns idag hos Helsingborgs Kampsportklubb.
– Återväxten ser god ut. Intresset för sporten är generellt rätt hög i Helsingborg och vi har ju tidigare visat att vi kan få fram deltagare på högsta nivå. Genom att alla våra instruktörer blir utbildade av dessa världselitcoacher så höjer vi hela klubbens kvalitet på träning.

Relaterade artiklar

Close