MotorNyheter

William Nilsson blev femma i RX2 International

Det blev en femteplats i RX2 International Series för 18-åringen William Nilsson, när rallycrossen för första gången kördes i Afrika.
– Mitt mål inför säsongen var topp fem i RX2 och RallyX Nordic-guld. Jag visste att det var höga mål, men jag lyckades, säger han i ett pressmeddelande.

Det var i Kapstaden, närmare 1 500 mil från hemorten Tomelilla, som Supercar Lites-mästerskapet RX2 International Series avgjordes. Inför 18 000 besökare kördes den sista deltävlingen på Killarney International Raceways helt nybyggda rallycrossbana.
För en månad sedan segrade William Nilsson i RallyX Nordic och blev därmed även svensk mästare i klassen Supercar Lites. Inför årets sista RX2-deltävling låg han på fjärdeplats i mästerskapet och han lyckades, trots helgens oflyt, sluta på femte plats. Men det var ingen lätt match och precis som i RallyX Nordic blev det en rysare in i det sista mellan skåningen och värmländske Simon Olofsson. Förarna fick lika många poäng i mästerskapet, men särskildes efter flest pallplatser och Nilsson drog därmed det längsta strået.
– Mitt mål inför säsongen var topp fem i RX2 och RallyX Nordic-guld. Jag visste att det var höga mål och att konkurrensen är stenhård, men jag lyckades. Dessutom är jag bäste svensk, så jag kan inte vara annat än nöjd, säger Nilsson.
I tävlingen gick det inte lika bra. Trots snabba tider under träningen och i två omgångar var tjuvstarten i Q1 och tidstillägget i Q3 kostsamma incidenter som gjorde att det inte räckte till final den här gången. Istället slutade han på tiondeplats i tävlingen.
– För mig var det här en riktig skittävling helt enkelt. Alla har dåliga tävlingar någon gång och för mig kom den tyvärr nu. Dels har jag inte lyckats ge det där lilla extra, men jag har också haft endel oflyt och hamnat i trafik. Jag hade bra tempo och gjorde två lyckade heat, men sen blev det tyvärr inte mer än så.

Under året har Nilsson slutat på pallen en gång i RX2, och han har även kört final tre gånger.
– Min utvecklingskurva har gått uppåt hela året, både internationellt och i RallyX Nordic. Ska jag vara lite självkritisk hade jag velat göra lite bättre tävlingar där i mitten av säsongen. Även om det varit tuff konkurrens i Nordic märkte jag direkt skillnaden internationellt. Sen har det såklart varit en utmaning för mig då varje bana är ny. Jag har tagit flera steg i rätt riktning det här året och tar med mig många bra erfarenheter.
Vad som sker nästa år är ännu inte helt klart.
– Det som är helt säkert är att jag ska köra Supercar Lites, men vilka serier det blir är ännu inte helt bestämt. Nu ska jag ta lite jullov. Vila, fokusera på skolan och körkortet. Sen är det på det igen bara.

Foto: Tony Welam

RX2 International Series
1. Cyril Raymond (FRA) 198 p
2. Dan Rooke (GBR) 154 p
3. Guillaume De Ridder (BEL) 138 p
4. Tanner Whitten (USA) 105 p
5. William Nilsson (SWE) 98 p 
6. Simon Olofsson (SWE) 98 p
7. Vasiliy Gryazin (LVA) 98 p
8. Sondre Evjen (NOR) 93 p

Resultat Kapstaden
1. Cyril Raymond
2. Sondre Evjen
3. Tanner Whitten
4. Vasiliy Gryazin
5. Guillaume De Ridder
6. Dan Rooke
7. Simon Olofsson
8. Andreas Bäckman
9. Thomas Holmen
10. William Nilsson

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close