FotbollNyheterTrelleborg FF

TFF:s tränare efter succéinledningen på kvalet: “Vi är knappast nöjda”

Trelleborgs FF vann den första kvalmatchen hemma på Vångavallen mot Jönköpings Södra IF och är nu nära allsvenskt spel 2018. TFF:s tränare Patrick Winqvist var glad över resultatet efter matchen, men betonar att han inte är nöjd ännu.
– Vi är halvvägs, säger Patrick Winqvist.

Matchen vanns med 2-0 hemma på Vångavallen efter en stark inledning på matchen av TFF. Målen gjordes av mittfältaren Zoran Jovanovic och anfallaren och tillika lagkaptenen, Salif Camara Jönsson.

Men trots 2-0 i bagaget till returen vägrar tränare Winqvist slappna av redan nu.
– Vi måste vara modiga och fortsätta spela matchen och inte försvara resultat eller så. Jönköping har kvaliteter och det visar man i denna matchen så vi måste korrigera i vårt försvarsspel.
– Våra spelare är knappast nöjda med att bara spela en match här och visa upp detta för hemmapubliken, de vill mer och är ganska samlade. Det var inga segersånger där inne och det var två viktiga pinnar i form av målen som vi stoppade ner i vår kista, nu utgår vi därifrån.
– Jag ser det bara som jag kan vara tillfreds med halvtidsresultatet, nöjd är jag sällan. Jag är inte så som person – att jag är nöjd över saker och ting.

Skulle Trelleborgs FF avancera till Allsvenskan är det en beundransvärd återresa laget stått för. Säsongen 2011 åkte laget ur Allsvenskan, året efter åkte laget ur Superettan och så sent som 2014 var TFF bara ett mål ifrån att trilla ur division 1. Nu pratar Winqvist om den långa resa som både han och klubben stått för.
– Vi var ett mål ifrån att trilla ur division 1 till division 2. Örgryte, Landskrona, Öster, Husqvarna och flera bra lag sa direkt att de skulle tillbaka till Superettan. Jag tror att man måste vara mer ödmjuk än så. Sen hade vi flyt. Vi vann tio matcher på våren och vi var obesegrade i över 20 matcher. I 23 matcher var vi obesegrade här på hemmaplan i division 1 och Superettan. Det är häftigt och jag är oerhört priviligerad. Jag kom ifrån Brommapojkarna och jobbade stenhårt för dem. Vår lagkapten dog och sen fick jag vara med om att vinna en serie med Trelleborg när vi vann över Eskilsminne på Olympia. Man fick uppleva mycket på två år.

Men skulle Trelleborg inte lyckas gå upp detta året menar Winqvist att det viktigaste att se till att TFF stannar inom elitfotbollen på lång sikt.
– Att få spela Superettan och göra det cyniskt för att hålla Trelleborg kvar i elitfotbollen, det året tog vi ifjol. Sen tog vi avstamp inför i år och lyckades i cupen. Vi skulle hålla över längre tid och nu har vi spelat över 30 omgångar och håller fortfarande. Vi ska åka upp till Jönköping och pressa ur det absolut sista. Det är målet vi har. Målet är så klart att komma upp nu men också att hålla Trelleborg, på lång sikt, på en hög nivå. Mitt jobb är att lämna över Trelleborgs FF till näste man i så bra skick som möjligt. Det har hela tiden varit min ambition sen jag kom hit.

En bra insats kvar mot Jönköping och palmerna får åter vaja i Allsvenskan efter sex års frånvaro. Och gör laget nu jobbet på söndag är Allsvenskan 2018 ett faktum. Något han hade unnat sin lagkapten för dagen, 34-årige Salif Camara Jönsson som aldrig tidigare spelat på den nivån
– Det finns en del killar där inne, typ som Salle (Salif Camara Jönsson) som strider för att få lov att spela på allsvensk nivå innan han lägger av. Vi har även en del killar som vill tillbaka, som brinner för Trelleborgs FF. Det är det som jag tror är vår styrka. Kontinuitet, ödmjukhet men också att vi strider för klubbmärket.

Och slutligen menar Winqvist också att nivåskillnaden upp till vissa av lagen i Allsvenskan inte är så stor som många andra kanske tror.
– Vi fick en rejäl läxa uppe i Östersund i svenska cupen. Den gav oss väldigt mycket tillbaka. Vi fick vara där och spela kvartsfinal och listan över lag som förlorat mot Östersund har blivit lång efter det också. Vi sätter inte Östersund som förebild men det var en bra läxa att få. Det är en nivå till som vi vill försöka nå upp till och tampas med dem och kunna göra bättre ifrån oss, för de var bättre än oss. Det är en drivkraft och det är inte så avlägset som många kanske tror. Trelleborg har rubbat större lag än så historiskt och då betyder det att det går att göra igen. Det är vår drivkraft, avslutar Winqvist.

Rasmus Hansson
Foto: Christian Örnberg, Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close