Nyheter

Carlström tillbaka på allvar

Kristianstads HK är etablerat som ett topplag i SHE.
Att Sarah Carlström, för en gångs skull, fått vara hem en längre tid är en stor anledning till det.
– Först nu litar jag på kroppen helt och hållet, säger Sarah.

Sarah Carlström är IK Lågan-tjejen som var med och spelade upp Kristianstad HK i Elitserien/SHE. Hon beskrevs tidigt som en av landets mest spännande niometersspelare, men skadorna har avlöst varandra.
2015 drog hon ena korsbandet och operationen efter av knäet tillstötte komplikationer på grund av bakterier i såret. Därefter har hon varit drabbad av axelproblem och handfrakturer.

Inför säsongen 17/18 hade Carlström för första gången på tre år fått en rejäl sommarträning i benen.
Vad har det betytt att förberedelserna det här året varit normala?
– Väldigt mycket. Fysiskt har det naturligtvis varit bättre – att kunna köra på som kan ska och få en balans i kroppen. Jag har tappat mycket de tidigare försäsongerna. Att få vara med från start och bli samspelt med laget, alltså det rent handbollsmässiga, är en annan sak som jag märker stor skillnad kring.
Mentalt måste det vara mer lättjobbat också?
– Absolut. Man blir ju mer och mer självsäker kring vad man ska göra. Att våga gå in i situationerna fullt ut och våga lita på kroppen.
Gör du verkligen det?
– Ja, men det är först nu jag litar på kroppen helt och hållet. Det är stor skillnad på nu jämfört med förra året. Då hade jag inte samma tillit till knät.

– Jag börjar mer och mer komma tillbaka. Det är tajmingen man tappar när man är borta längre perioder. Efterhand hittar man de andra spelarna, linjen och ser var det finns lägen.

KHK startade höstsäsongen med sju raka segrar och ser allt mer ut som ett topplag, även om det blev klara förluster mot både Skuru och H65 Höör.
Trodde du det innan säsongen?
– Ja, jag kände att vi hade hög potential. Sedan gäller det att få ihop alla bitar också. Det började knackigt med anfallsspelet, ändå blev det seger i de första sju matcherna.
Hur är Ulf Schefvert som tränare?
– Jag gillade honom från första träningen. Han litar på mig och ger mig mycket ansvar. Jag vågar ta det också.
KHK är ett av de bästa lagen i SHE i uppställt spel – håller du med?
– Vi har fått till det tillsammans. Vi litar på kombinationerna i anfallsspelet – som vi även kan bryta av och göra annorlunda. Alla känner varandra bättre nu. Dessutom har vi bra kanter som sätter sina avslut. Så ja.
Ni har även släppt in minst mål?
– Hela säsongen har vi trots allt lutat oss mot vårat försvarsspel. Mot Skuru och H65 kom vi inte upp i nivå, annars är det just försvaret som varit vår trygghet.

Nyss fick du en ny lekkamrat i ryska nyförvärvet Yulia Golvveva. Vad har du fått för intryck av henne?
– Hon är en rörlig spelare som hittar linjen bra. Det är kommunikationen som brister just nu, hennes engelska är… knackig… Vi kör teckenspråk just nu, men det är härlig och glad tjej. Dessutom är det skönt att få fler spelare i truppen. Tidigare har ganska få spelare gått runt på nio meter.
Nu har ni lärt er att förlora också?.
– Vi har haft två dippar som förhoppningsvis inte så djupa. Vi har sett stabila ut innan det och resten av säsongen tror jag att det kommer att bli bra. Bakom H65 är vi ett par lag som jagar och bland dessa är det jämt.
Nu känns väl en SM-finalplats ändå rimligt att tro på?
– Alltså… Vi har fortfarande samma målsättning om att bli bättre än förra säsongen då vi åkte ut i kvartsfinalen i tre raka matcher mot LUGI. Det hade varit superskoj att komma till en semifinal – eller final. Det tycker såklart alla, men just nu är det match för match som gäller.

Christoffer Ekmark

Missa inte Skånesports handbollspod #hutteboll.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close