FotbollMalmö FFNyheter

Sargspelet tillbaka i Skånecupen – i Futsal för barn

Den gigantiska inomhusfotbollsturrneringen Skånecupen forsätter att förändra upplägget. Årets stora nyhet blir att sargen kommer tillbaka för de yngsta deltagarna.

Beslutet är taget för att underlätta för alla spelarna i 8-, 9- och 10-årsklasserna att komma i kontakt med bollen och utveckla sitt eget individuella spel. För att ännu mer stärka det sättet att jobba blir det ytterligare ett par regelförändringar.

Lagen får bara ha två avbytare.

Om ett lag kommer i underläge med fyra mål får man sätta in en extra spelare. Det övertaget får man behålla ända till dess att ställningen i matchen är lika.

– Vi kommer att spela fem mot fem på en plan med måtten 40 x 20 meter. Det är samma yta som en innebandyplan och då kan vi använda innebandysargen. Målen blir handbollsmål som sätts i samma linje som sargen, berättar Per Ågren på MFF i Samhället, som Skånecupen numera sorterar under.

– Att vi kan få dispens att göra det här beror på att det ligger ett förslag till Svenska Fotbolförbundets representantskap om att man i de lägre åldrarna ska spela först tre mot tre, sedan fyra mot fyra och först efter ett tag fem mot fem och att allt matchliknande spel både inom- och utomhus ska ske innanför en sarg. Man kan träna andra saker som vanligt, men så fort det handlar om matchspel ska det ske med sarg.

Det blir alltså att plocka fram sargen både till konstgräset- respektive gräset utomhus och i inomhushallarna och anledningen är givetvis att alla som är med ofta ska komma i kontakt med bollen.

De öviga regeländringarna i Skånecupen ska förstärka idén att alla ska delta på lika villkor.

– Med bara sju spelare per lag varav fem får befinna sig på planen minskar risken att spelare fastnar på avbytarbänken och med regeln att man får in en extra spelare vid underläge med fyra mål blir matcherna jämnare och mer utvecklande, betonar Per Ågren.

Arrangörerna nöjer sig heller inte med de här förändringarna utan plockar även bort fyrasekundersregeln när bollen ska sättas igång efter att ha varit utanför planen samt de ackumulerade frisparkarna som annars finns i Futsal. Det blir heller inte tillåtet att tackla eller glidtackla, den enda gången man får glida är för att täcka bollen. När bollen passerat kortlinjen och målvakten ska sätta igång spelet måste den dessutom rullas ut och motståndarna ska dra sig tillbaka till en “retreat-iine” som markeras mitt mellan straffområdet och mittlinjen.

– Då får vi bort de långa utkasten mot mittlinjen och att man går fram och markerar spelarna målvakten kan starta spelet på. Vi tror att det är en stor fördel att lagen i lugn och ro istället får möjligheten att bygga upp spelet bakifrån, säger Per Ågren.

Förändringarna införs i pojk- och flickklasserna för 8-, 9- och 10-åringarna och kallas Futsal för barn. Från och med 11-årsklasserna blir det de vanliga Futsalreglerna.

I P8, P9 och P10 kommer det även att öppnas möjligheten för klubbarna att anmäla sina lag i en vanlig eller utmanande grupp.

– Svår eller lätt helt enkelt, för att ytterligare öka möjligheten till jämna matcher.

Flickklasserna får dock vänta på den möjligheten eftersom de än så länge bedöms som lite för små för att kunna genomföra uppdelningen. Men målsättningen är att även den lilla skillnaden mellan pojk- och flicksidan ska försviinna.

Alla lagen spelar ett gruppspel om tre matcher, det blir inget slutspel och utan tävling. Två lag i varje klass lottas till att spela uppvisningsmatch på finaldagen den 6 januari.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close