MotorNyheter

Joel Eriksson fixade Pole position i Formel 3-VM i Macau

I kamp med de brittiska F1-adepterna Lando Norris och Callum Ilott gick Joel Eriksson segrande ur en högst raffinerad trekamp i fredagens tidskval vid Formel 3-VM i Macau, Kina. Därmed kommer han att starta lördagens Kvalificeringsrace från pole position.

Kvalet utvecklades efterhand till en stenhård batalj mellan topptrion, där 19-årige Eriksson till slut alltså drog längsta strået med helgens snabbaste varv så här långt på den tekniskt krävande stadsbanan: 2m10.720s.

Den tiden räckte för att med minsta marginal – 24 tusendelar – besegra McLarens F1-junior Norris i kampen om pole, med Ferrari-stöttade Ilott som trea bara ytterligare några hundradelar efter runt det 6.2 km långa varvet.

Fjärdeplacerade Maximilian Günther distanserades i sin tur med drygt fyra tiondelar av Eriksson, och såg till att de fyra främsta förarna från årets europamästerskap också kommer att dela på de två främsta startleden i Macau i morgon.

– Helt fantastiskt, säger Joel Eriksson i ett pressmeddelande.

– Det där var ett av de bästa varven jag har gjort i hela mitt liv. Det var på gränsen överallt; när jag gick in i svängarna visste jag inte om jag verkligen skulle klara av det, men det gick. Att ta pole position i Macau… alla vet hur extremt tufft det är. Jag saknar ord just nu. Det är en mäktig känsla.

joelkor

Insatsen i dagens kval ger alltså Eriksson pole till lördagens så kallade Kvalificeringsrace, som sedan i sin tur avgör startuppställningen till söndagens slutliga finalheat.

– Det här var en viktig del på vägen, men nu måste vi samla oss igen och börja fokusera på racen,fortsätter Eriksson. Det kommer att bli extremt jämnt, precis som vi såg idag. Vi får ta en sak i taget, men jag känner mig redo att slåss om det och kommer ge precis allt i morgon och på söndag.

Joel Eriksson är den sjätte svensken genom tiderna att kvala in som etta vid F3-klassikern i Macau, efter Stefan “Lill-Lövis” Johansson (1984), Rickard Rydell (1992), Björn Wirdheim (2001), Marcus Ericsson (2009) och Felix Rosenqvist (2014 och 2015).

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication

Morgondagens kvalrace körs mitt i natten svensk tid, kl. 03.20.

TIDSSCHEMA

FIA F3 World Cup (Formel 3-VM)
 Macau (Kina)

Alla angivelser avser svensk tid

Torsdag 16/11
Fri träning 1: 02.35-03.15
Kval 1: 07.10-07.50

Fredag 17/11
Fri träning 2: 04.45-05.25
Kval 2: 08.25-09.05

Lördag 18/11
Kvalificeringsrace (10 varv): 03.20

Söndag 19/11
Race (15 varv): 08.30

TÄVLINGSUPPLÄGG

TRÄNING / KVAL
Tävlingsveckan i Macau inleds traditionsenligt med fri träning och ett första tidskval redan på torsdagen, och fortsätter sedan med exakt samma upplägg – en träning och ett nytt kval – på fredagen. Varje förares bästa kvaltid ligger till grund för dennes startposition i lördagensKvalificeringsrace. Den förare som noterat det snabbaste kvalvarvet – oavsett om han gjort det på torsdagen eller fredagen – startar alltså i pole position på lördagen.

RACE
Kvalificeringsracet avgör den slutliga startuppställningen till söndagens final. Kvalificeringsracet fungerar på precis samma sätt som vilket annat lopp som helst, och den förare som är först i mål får helt sonika inleda söndagsfinalen från första plats på gridden (pole position). Tvåan i Kvalificeringsracet startar på andra plats, trean på tredje o.s.v.

Resultatet i Kvalificeringsracet (10 varv) har ingen annan funktion än att just lägga grunden för startuppställningen till finalen, som i sin tur avgörs över 15 varv. Den förare som tar målflagg som segrare på söndagen utropas till vinnare av Macau Grand Prix och Formel 3-VM 2017.

LIVESTREAM / TV
Helgens tävlingar streamas live på följande länk: www.joelerikssonracing.com/macau-gp-fia-f3-world-cup-eventflode/. Både lördagens kvalrace och söndagens final direktsänds också på Viasat Motor, och repriseras flera gånger efteråt.

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close