skanesport_desktop-panorama-1

InnebandyNyheter

Rökes rykande heta talang

Röke IBK går bra i herrinnebandyns division 1 och tillhör toppskiktet av tabellen. En som successivt fått mer och mer speltid är den blott 16-årige talangen, Hannes Karlsson Lundholm. I herrarnas division 1 tar han plats men i Skånelaget, med jämnåriga, fick han inte plats. Något som Rökes tränare, Henrik Ehnberg anser märkligt.

Hannes Karlsson Lundholm kom till Röke IBK i vintras och fick chansen att träna med deras seniorlag. Efter att tränat med laget en gång i veckan under stora delar av våren var Röke så pass imponerade av 16-åringen att man valde att skriva kontrakt. Något Rökes tränare inte ångrar och 16-åringen har, sakta men säkert, slussats in i laget och har nu fått en mer bofast plats.
– Jag ville satsa på honom och ge honom fler chanser nu under denna säsong. Han utvecklas varje vecka och tar väldiga kliv, det är kul att kunna ge honom chansen, säger Henrik Ehnberg.
– Under försäsongen fick han spela väldigt mycket på grund av skador i laget. Nu på slutet har han fått spela hela matcher. I början av säsongen fick han bara sporadiska perioder, nu mot slutet har han fått spela hela matcher och gjort det bra. Självklart hoppas man att han ska göra mål varje byte, samtidigt är han 16 år och har (i skrivande stund) gjort ett mål och en assist vilket jag är jättenöjd med.

Och Karlsson Lundholm själv är nöjd med sin säsongsinledning, men menar samtidigt att omställningen från ungdomsbandyn till seniorbandyn har varit tuff.
– Det har gått bra. Har varit lite tufft de senaste matcherna men jag tycker det gått bra ändå.
– Det är en väldig skillnad från ungdomsinnebandyn, men än så länge tycker jag det har gått bra. Man märker väl att det är skillnad på vissa saker.
Hur går det med det fysiska spelet med tanke på din ålder?
– Det är tufft! Men man får gå in lite annorlunda i närkamperna. I och med att jag är mindre och yngre brukar jag oftast få med mig mer. Men det blir ju att välja sina fighter om man säger så, säger 16-åringen.

En analys som tränare Ehnberg instämmer i och utvecklar.
– Han är kanske inget fysiskt monster, men han är så smart. Han är så kvick i vändningarna och är så smart i närkampsspelet att han tar sig ur närkamperna. Sen tvekar han inte på att gå in i närkamperna, trots att han är yngre och mindre.
– Vi använder honom som en kille som går mycket i djupet och då får man stångas i sarghörnorna mot backar och han går oftast vinnande ur närkamperna för att han är så smart och snabb i vändningarna. Fortsätter han utvecklas så här så kommer det gå bra för honom!

När Skånelaget för jämnåriga skulle tas ut sållades 16-åringen bort tidigt. Ett beslut som Karlsson Lundholms tränare uppfattar som väldigt märkligt.
– Det enda jag tycker är konstigt är att han inte gick vidare från Skånelagets första uttagning, vilket för mig är ett enda stort skämt. Jag försökte ringa tränaren men han vägrade svara mig och jag vet inte riktigt hur han ser på detta. I min värld passar han (Karlsson Lundholm) väldigt bra in hos oss och vi är ändå ett topplag i division 1. En intressant tolkning från den coachen, säger Henrik Ehnberg med en lätt sarkastisk ton.

Hittills har 16-åringen mäktat med att göra två poäng under säsongsinledningen. Men än är han inte färdig med säsongens poängfabrikation. Åtminstone inte om han själv får bestämma.
– Jag vill göra så många poäng som möjligt. Jag har satt upp ett mål – jag vill göra tio poäng innan säsongen är slut.

Proffsdrömmar?
– Ja, det är klart man vill spela så högt som möjligt. Men vi får se hur det blir efter denna säsongen och vad som händer, avslutar 16-årige Hannes Karlsson Lundholm.

Rasmus Hansson
Foto: Lola Nilsson

Related Articles

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2