MotorNyheter

Andraplats i kvalificeringsracet för Joel Eriksson

Joel Eriksson tog sig över ett kritiskt hinder i kampen om VM-guldet i Formel 3 när han slutade tvåa i lördagsmorgonens Kvalificeringsrace vid Macau Grand Prix.

Eriksson inledde det tio varv långa loppet från pole efter att ha toppat fredagens tidskval, och kunde via en kanonstart relativt enkelt behålla ledningen in i den beryktade Lisboa-kurvan.

Skåningen från Tomelilla behöll förstaplatsen i ytterligare sex varv, men på det sjunde lyckades engelsmannen Callum Ilott – som inlett loppet som trea men som passerade landsmannen Lando Norris i starten – att ta sig förbi med en manöver in i snabba fullfartshögern Mandarin.

Därefter drygade Ilott ut sin ledning och öppnade upp en lucka, medan Eriksson istället koncentrerade sig på att ta bilen i mål på mycket slitna däck.

Ilott tog till slut också hem segern, med Eriksson som tvåa före teamkamraten och ordinarie Formel 2-föraren Sérgio Sette Câmara (BRA). Tyske Maximilian Günther slutade fyra och Ferdinand Habsburg, Österrike, femma.

19-årige Eriksson var bäst placerad av de förare som använder Volkswagen-motorer.

Resultatet i kvalracet ligger till grund för startuppställningen i morgondagens final, som Eriksson alltså nu kommer att inleda från första led – ett gyllene läge i jakten på slutsegern i världens mest prestigefyllda juniorrace.

– Ett bra resultat som vi får vara nöjda med, säger Joel Eriksson i ett pressmeddelande

– Jag gjorde en riktigt bra start och kunde försvara ledningen ner mot Lisboa ganska enkelt, men sedan kände jag redan efter ett par varv hur däcken gick av. Vi startade på de sämsta däcken vi har – vi sparar de bästa till i morgon – och det blev rejält överstyrt. När Ilott väl kom förbi kände jag inget behov av att försöka hänga på i hans tempo, utan tog hand om det lilla som fanns kvar av däcken. Andra plats är ett riktigt bra utgångsläge i morgon.

Söndagens finalheat körs kl. 08.30 svensk tid.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close