Nyheter

H65:s sköna skräll i Tyskland

H65 Höörs europacupäventyr fortsätter
I klubbens totalt 42:a europacupmatch besegrades det tyska topplaget Metzingen med 28-29 (24-24 i hemmamötet) och nu väntar gruppspel.
– Helt djävla underbart. Vi slutade aldrig att tro på oss själva. Det här var som att spela en SM-final – och vinna den igen, säger sjumålsskytten Marie Wall.

H65 Höör var utdömda på förhand – igen.
Och vann – igen.

Så här var matchen:
Efter drygt nio minuter tog H65 Höör sin första timeout. Då hade ledningen med 1-2 de första minuterna förvandlats till 5-2-underläge. Trycket i en fullsatt hall med 1050 åskådare var rejält och hemmalaget Metzingen bars fram. Dessutom hade de redan vid det skedet av matchen dragit sönder Sofia Hvenfelts tröja fullständigt och Mats “Den ofelbare materialaren” Sjöström tvingades ta till sina ädlaste tejpningsförmågor för att försvarsmajoren skulle kunna in i spel så fort som möjligt. Han tog alltså Anna Johanssons tröja med 2 på ryggen – och tejpade dit en etta i ett visuellt mästerverk.
Anna Olsson var den som tog flest avslut – och fortsatte att ta dem (tre mål första kvarten, åtta totalt). Ett och annat kontringstillfälle bjöds det på, dock utan att H65 kunde utnyttja det maximalt.

H65 klamrade sig ändå kvar i matchen, trots ett par utvisningar. Gry Bergdahl klev in och räddade en straff vid 6-4-underläge, men tyskorna kunde mycket tack vare sitt goda försvarsarbete fortsätta att kontrollera händelserna. 7-5 blev snabbt till 11-6 och i en match med högt tempo och ton av vilja var det anfallsspelet som det låste sig kring.

Ett femmålsunderläge på bortaplan mot Metzingen – det är en extremt svår stek att vända på.
Men H65 gjorde ett försök.
Ola Månsson, ivrigt övervakad av delegater och domare, övergick efter 24 minuter, vid ställningen 13-8 till 7-6-spel i syftet att gå till pausvila med bättre förutsättningar inför andra halvlek. Det fick han också, men mest tack vare stormiga omställningar. Marie Wall kontrade in 14-12, av lagets nya assistprinsessa Jannike Wiberg och Anna Olsson avslutade halvleken med att i sist sekunden snärta in 15-13.

Direkt i andra halvlek inledde H65 med målvakt på banan igen och när Anna Bardis vrickde in 15-14 och Mikaela Mässing bombade in 15-15 var det match på allvar igen.
Frågan var: hur skulle tyskorna hantera att de tappat en femmålsledning?
Svaret: med lika dos nervositet som i det skånska laget. Ty i detta skede började nerverna att synas med fler tekniska fel och missade lägen.
Med 22 minuter kvar kunde Marie Wall hoppa in 16-17 från kanten och när H65 ryckte åt sig en tvåmålsledning, 17-19 efter 11.32 började publiken att skruva besvärat på sig.
Rene Boeriths Hamann, Metzingens tränare, väckte också liv i sina heltidsproffs. En utvisning på Anna Olsson senare var det kvitterat – och sedan Anna Bardis drabbades av samma öde kort efter det kunde “Tussies” gå upp i ledningen igen.
Med tio minuter kvar var ställningen i dramat 23-23. Det var uppenbart att mågsårstillverkande Astras aktier kommer att stiga på måndag – och även att ett oavgjort resultat skulle ta H65 vidare genom fler bortamål.

I nästa moment av matchen fick Metzingen 24-23 på ett genombrott och en utvisning på Mikaela Mässing med sig. Där och då kunde de ha gjort ett litet ryck, men H65 bet sig envetet fast i matchen.
Metzingen gjorde 26-25 med fem minuter kvar och fick dessutom med sig en utvisning på Sofia Hvenfelt.
Men H65 bet sig kvar. Som en hungrig pitbull i en nygrillad kyckling.

Slutminuterna blev högdramatiska, men när Emma Lindqvist bröt sig igenom och gjorde 28-29 med 15 sekunder kvar var det avgjort.
Metzingen var utslaget – H65 var vidare.
– Det såg inte bra ut när vi låg under med fem mål mitt i den första halvleken, men lite 7-6-spel och ett par omställningar så var vi ändå med bra inför andra halvlek där vi fick en bra start. Då tror jag att Metzingen blev darriga, säger Månsson.
Marie Wall:
– Vi har varit med om liknande saker förut och den rutinen är extremt värdefull idag. Vi fortsätter att göra det vi ska göra även om utdelningen i första halvlek och målvaktsräddningarna uteblir. När vi sedan segade oss ikapp och gjorde match utav det hela spred sig en go känsla i kroppen.
Och när slutsignalen gick?
– Då var det ren och skär glädje. Det här var som att spela en SM-final – och vinna den igen.
Och fortsättningen?
– Vårat mål innan säsongen var att gå vidare till gruppspelet och nu är vi där. Motståndet kommer naturligtvis att bli stenhårt, men vi ska se till att njuta av varje match.

Tidigare har även Sävehof kvalificerat sig för gruppspel i EHF-cupen, men då gick det laget en annan väg via Champions League.
– Att ta oss vidare till gruppspelet går helt i H65:s linje. Nu får vi sex matcher mot lag av väldigt hög klass och det kommer vi att ha nytta av på alla möjliga sätt, säger Ola Månsson.
Summera:
– Tolv utvisningsminuter för oss mot fyra för dem. 10-1 i straffar till Metzingen. Men 28-29 till oss, och det är det enda som räknas!
Önskemotstånd i gruppspelet?
– Brest, som fick vår plats i Champions League – där vi hör hemma.

H65:s europacupfacit genom åren:

2012/2013:
Semififinal i Challenge Cup.

2013/2014:
Seger i Challenge Cup.

2014/2015:
Utslagna i åttondelsfinal i EHF-cupen mot Team Esbjerg

2015/2016:
Utslagna i kvartsfinal i EHF-cupen mot Randers HK

2016/2017:
Finalförlust mot Zagreb i Challenge Cup

2017/2018:
Champions League-kval + seger EHF-cupens tredje runda och stundande gruppspel (sex matcher garanterat).
Lottningen sker på tisdag.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close