FotbollNyheterTrelleborg FF

TFF:s tränare efter kvalsuccén: “Oerhört stolt”

För första gången på sex år är Trelleborgs FF åter allsvenskt efter att ha vunnit över Jönköpings Södra i det allsvenska kvalet med sammanlagt 4-1. Klubbens sex år långa stålbad gick hela vägen ner till division 1 och nästintill division 2. Tränaren, Patrick Winqvist, anlände till klubben för tre år sedan och pratar nu om den långa resa både han och klubben gjort.

Det var en märkbart känslosam och tagen TFF-tränare som satte sig vid podiet för att genomföra presskonferens efter att TFF blivit klart för Allsvenskan.
– För tre år sedan blev jag kallad till en intervju nere i Trelleborg och de hade ambitioner om att tillsätta en ny A-lagstränare. Klubben hade varit enstaka mål ifrån att trilla ur division 1 och hade haft en nedåtgående spiral. Jag hade förväntningar på att få chansen att jobba som huvudtränare och Trelleborg gav mig den chansen och det förtroendet. Jag lovade att jag skulle ta tillvara på Trelleborgs FF:s klubbmärke och det jobbet för att försöka, på lång sikt, ta tillbaka Trelleborgs FF till elitfotbollen. Vi vann serien första året, vi etablerade oss i Superettan och andra året tog vi den här kvalplatsen och sett över de här två matcherna så lyckades vi sy ihop en vinst. Att sitta här idag, bara tre år senare, och säga att vi nu nästa säsong ska spela i Allsvenskan. Jag har ett år kvar på kontraktet så jag hoppas jag får coacha laget där. Jag känner mig oerhört, både tillfredsställd såklart, men också priviligierad över att få vara Trelleborgs tränare och få lov att uppfylla TFF:s mål på ganska kort tid.

Vad är det som gör att TFF nu är allsvenskt?
– Mycket enkelt egentligen: Vi har gått tillbaka till vad TFF är känt för – hårt arbete. Även i motgång som man kan se idag. Vi har stor ödmjukhet inför de åren som varit. Sedan har vi byggt ett lag med, framförallt, lokala spelare och spelare som varit dedikerade till att göra jobbet för Trelleborgs FF, inte bara för att ta laget till Allsvenskan utan att vilja vara kvar och driva. Sedan att vi successivt flyttat målen framåt. Stor kontinuitet och att inte vara nöjd på vägen utan hela tiden försöka flytta fram positionerna.

Vad känner du just nu?
– Jag är oerhört tillfredsställd över det jobbet jag gjort. Jag är nöjd med denna säsongen nu. Nu kan jag säga att jag är nöjd med det. Men jag vill samtidigt också blicka framåt så snabbt som möjligt. Det sa jag också när vi vann division 1 – nu gäller det att blicka framåt och direkt ställa om. Det är ett ännu tuffare jobb vi ska göra framöver. Men ikväll ska vi glädjas.

När under säsongen kände du att ni kunde vara med i toppen?
– Jag kände att vi var bra på gång i cupen, att vi faktiskt vann en grupp och gick vidare. Då kände jag att vi har en bra trupp att jobba med, rätt spela och så vidare. Sen hamnade vi efter lite på våren, jag tycker vi gjorde en dålig premiär. En feg premiär, framförallt från min sida mot HIF borta. Killarna sa till mig ”vi är inte nöjda med våren”. Då vi hade ett snack efter de fjorton första matcherna uppe i Eriksberg i Blekinge, vi blev ditbjudna av vår huvudsponsor, och de sa ”vi ska bli minst trea”. Okej, då kör vi på det, då sätter vi det som mål. Vi hade häng på lagen däruppe och vi tog tredjeplatsen. Vi var höstens bästa lag i Superettan med 29 poäng, Gefle hade 28, och vi tog jävligt många poäng mer än vi förväntat oss i det läget. Då kände jag ”fan, då kan det gå hela vägen”. Det handlar om att vara bäst och konservera formen på slutet. Vi dippade litegrann i slutet av serien, men det var också för att spetsa till det lite och kunna hålla över längre tid.

Hans kontrakt med TFF går ut nästa säsong, men Winqvist själv hoppas han blir kvar längre än så.
– Jag vill vara i Trelleborgs FF och jag hoppas jag får förtroendet att fortsätta göra jobbet över längre tid än ett år.

Du kommer inte lämna för större uppdrag?
– Jag lämnar inte. Juventus kommer inte ringa, de har Allegri!
– Jag är i Allsvenskan och tiden för någon annan klubb kommer. Den dagen jag lämnar Trelleborgs FF vill jag göra det i ett bra skick, sedan vet jag inte vad det innebär och vilken serie man spelar i för tillfället men jag har sagt att jag vill lämna över Trelleborgs FF i så gott skick jag kan. Jag kom som division 1-tränare och lämnar jag bättre än det så är klubben i bättre skick än när jag kom.
– Jag är oerhört stolt över att vara i Trelleborg och tycker det är kul att få ta upp lag i serier och etablera och ta klubbar vidare. Jag har tyvärr varit med om när klubbar trillar ur också som assisterande. För en gångs skull fick jag vara med om att ta upp ett lag till Allsvenskan.

Hade du kunnat föreställa dig att det skulle gå så här snabbt?
– Klubben var på väg att trilla ur division 1. Det var ingen av oss som sa ”vi ska vinna denna serie”. Det kan man säga men lite ödmjuk får man vara. Vi hade Öis, BoIS, Öster och Husqvarna och vi var inte tippade att vinna, förutom av två lag som tippade oss tvåa. Vi vann ganska överlägset och sedan sa vi att vi skulle etablera oss. Det var nog ingen som riktigt trodde att vi skulle vara med och vara ett allsvenskt lag till denna säsongen som kommer. Men några försökte rikta blickarna mot oss, men vi har försökt hålla oss under radarn så mycket som möjligt, det var ett taktiskt medvetet val – att fokus ska falla på andra som vill ha favoritskapet. Vi jobbar oerhört hårt med det och det visar sig nu av matcherna på hösten visar att vi inte behöver skämmas över att vi knep en allsvensk plats utan vi spelade oss till den.

Ni har helt andra förutsättningar än andra lag, exempelvis ekonomiskt, hur ska ni kompensera för det?
– Jag är fel person att svara på det, det ska egentligen klubben svara på. Jag ska göra det sportsliga och påverka hur det ser ut på planen. Jag är anställd som tränare och inget annat. Jag kan påverka vilka spelare vi kan få in, men allt jobb innanför de vita linjerna kan jag påverka och det är det jag gjort i tre år och satt den standarden för det som ska vara inne på planen. Sportsligt har vi tagit oss dit. Sedan kräver det muskler ekonomiskt och på alla sätt och vis runtomkring. Men jag kommer bara koncentrera mig på mitt och ge förtroende till huvudsponsor men också de andra i styrelsen. Vi har en oerhört duktig styrelse som jobbat oerhört hårt för att ta oss hit men också för att etablera Trelleborg i elitfotbollen. Jag litar på dem i det arbetet.

Det blir samma fotbollsfilosofi?
– Ja, i stora delar blir det. Det är den filosofi som jag står för. Sedan får man hitta former för hur man använder vissa spelare och så vidare. Jag har försökt sätta en prägel i tre år. Framförallt att sätta en vinnarmentalitet som jag tror har smittat av sig och spelare som vill vara hos oss för att vinna, avslutar Patrick Winqvist.

Rasmus Hansson
Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close