HandbollNyheter

IFK Ystad möblerar om

IFK Ystads har den senaste tiden haft ett par motgångar, såväl sportsligt som skademässigt, vilket försvårat ambitionen att ta sig tillbaka till handbollsligan.
Å andra sidan har klubben agerat snabbt och fyllt på med personal när det behövts.

Tränare Kenneth Andersson är van från tidigare säsonger i IFK Ystad att trolla med knäna. Så när Oliver Olsson, en av lagets två vänstersexor, bröt tummen kallades en ny spelar in på momangen.
Valet föll på Lukas Olsson, en kantvessla som förr säsongen spelade i Karlskrona men i år valde Karlshamn på grund av studier.
– Det är jättetråkigt för oss men andra tråkigast är det förstås för Oliver själv. Han har på kort tid kommit in bra i laget, presterat bra och fått speltid i alla matcherna under säsongen. Jag lider verkligen med Oliver och hoppas att han kan komma tillbaka till samma nivå igen så fort det verkligen går, säger IFK Ystads tränare Kenneth Andersson.

I IFK Ystad bildar Lukas kantpar med Christoffer Nilsson.
– Kontraktet gäller säsongen ut. Jag pluggar i Kristianstad – så det fungerar bra att kombinera.
Vad pluggar du?
– Redovisning och revision.
Så passande! Dina kunskaper inom det området skulle bevisligen kunna behövas i flera klubbar?
– Eller hur? man kanske blir spelande revisor i framtiden?
– Skämt å sido. Jag har precis påbörjat en treårig utbildning och har lång väg kvar.

Jag trodde att du var “klar” med elithandbollen för ett tag?
– Jo. Men när IFK fick sin skada och Kenneth ringde och frågade om jag var sugen så…
Det är lite skillnad på att spela i division två i Karlshamn va?
– Mmmm. Men det var både lärorikt och kul i Karlshamn. Jag blev niometare istället för kantspelare där och mer delaktig i spelet. Samtidigt är det ju så att om man får smak på de höga nivåerna så är det ju där man gärna vill vara.
Varför ringde Kenneth just dig tror du?
– IFK behövde väl någon så snabbt som möjligt och han fick nys om min situation. Nu bor jag i Åhus, min familj har ett sommarställe där och det är 45 minuter till Ystad.

Vilka är dina intryck av IFK Ystad?
– Att det är väldigt proffsigt. Både ledarteamet och organisationen hela vägen ner till spelarna. Man märker även att det är en stad som andas handboll. Vi har bra träningar som Kenneth håller i och den generella uppfattningen att det är väldigt skolade spelare i staden stämmer. Man lämnar inte mycket åt slumpen.
Din roll i laget?
– Jag räknar med att få så mycket speltid som möjligt på kanten. Jag och Christoffer Svensson delar på tiden.
Intrycken av Allsvenskan?
– Nu har jag ju bara hunnit spela en match och då förlorade vi borta mot Hallby som är ett topplag. Men jag tror att Allsvenskan passar mig bra. Där är det mer ungdomlig entusiasm och snabbt spel, i Handbollsligan finns många tunga och rutinerade herrar.
Om det skulle gå riktigt bra med IFK Ystad och ni tar er till Handbollsligan – och klubben kommer med frågan om du vill fortsätta. Vad svarar du?
– Det är en lockande tanke, men det får vi ta längre fram, säger Lukas Olsson.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close