Nyheter

Wormos damer siktar mot division ett

Efter fem år utan tränarsysslor går Alex Nielsen återigen längs en sidlinje och delar ut direktiv.
– När IK Wormo hörde av sig passade det bra in i livspusslet – dessutom har de ett väldigt intressant lag med målsättningen att ta sig tillbaka till division ett, säger Nielsen.

Säsongen 2017 blev mer än godkänd för IK Wormos damlag. En tredjeplats i den södra division två-serien blev det till slut, men en bar bit bakom suveränerna Södra Sandby och Dösjöbro. Nästa år ser Wormo ut att placeras i den sydvästra serien, vilket innebär mer resor till Halland – vilket kan passa fint eftersom den nye tränaren Alex Nielsen kommer från de krokarna.
Sedan tidigare har Nielsen på skånsk mark tränat bland andra Billesholm och Eskilsminne – men det var ett tag sedan.
– Jag har haft ett break på fyra-fem år från tränarrollen.
Varför?
– Jag hann inte med livet helt enkelt. Jag jobbade som chef på Lokaltidningen i nordvästra Skåne och fungerade inte att kombinera fotboll med det.
– Fotbollen i sig har jag dock inte kunna släppa. Vissa lag man följer slaviskt, men mest blir det engelsk och spansk fotboll på TV.

När det väl ringde i telefonen var det från IK Wormo.
– Vi hade haft vissa diskussioner något år tidigare, men då blev det inget. Jag visste ändå vilken slags klubb det handlade om och blev direkt intresserad.
Vad fick dig att ta steget till att bli tränare igen?
– De har en intressant trupp i Wormo. Och de visste att de inte skulle tappa någon spelare från 2017, det i sig var intressant. Fastän vi inte ens påbörjat försäsongen så är det väldigt mycket folk på träningarna. Redan i november kan vi spela elvamannafotboll på träning. Det finns inget värre än att som tränare hantera 12-13 spelare – då finns det inte så mycket man kan göra.

Alex är numera egenanställd i olika projekt.
– Nu kan jag styra mitt arbete till ett par dagar i veckan. Det påverkade såklart också mitt beslut.
Vad gäller för damlaget inför 2018?
– Att spelarna är öppna för en förändring, både spel- och träningsmässigt, men även inställningsmässigt.
Vadå, kliver du in och dubblar träningsdosen eller något sådant drastiskt?
– Nej nej, inte alls. Jag vill att man ska våga mer – och försöka spela boll istället för att spraka boll. Det krävs mod för det och just den biten har vi diskuterat igenom grundligt.
Beskriv truppen?
– Det finns ett 30-tal spelare och en hyfsat mix mellan äldre och ungt. Hur många som är A-lagsaktuella är det tidigt att prata om. Många bra fotbollsspelare är det hur som helst.
Vad blir den största förändringen med dig vid rodret?
– Kanske att spelarna ska tänka lite mer på ytor. Tomma ytor, markeringsytor, att man måste släppa vissa ytor. Spontant har jag känt av att den biten ska prioriteras under försäsongen. Exempelvis: vid bollvinst eller bollförlust – vilka ytor ska man prioritera då.

Wormo har sniffat på toppen av division två ett tag nu.
– Både klubb och spelare vill nu ta steget till division ett. Vad jag har förstått så har vissa lag i de här serierna ryckt redan under våren. Detta år ska vi försöka vara med och kriga i toppen på allvar.
Har ni några nya spelare på väg in?
– Det är spelare på väg. ja. Samt några tillbakavändare.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close