Nyheter

Lågehallarna blir större än först planerat

Lågehallarna kommer sannolikt att bli ännu lite större än planerat. Genom att förändra proportionerna och bygga den ena hallen något större, kan man genom en teleskopsläktare förvandla hallen till två fullstora träningsplaner när det inte är match som kräver publik.
– Totalt blir det tre handbollsplaner som kan användas vid träning eller för barn- och ungdomsmatcher. Det är en satsning för framtiden som det verkligen finns stort behov av i Hörby, säger Kultur- och fritidschef Marcus Kulle.

Det tidigare förslaget innebar att hallen kunde förvandlas till tre mindre träningsplaner, men som inte var lika ändamålsenliga för idrotten. Den gamla läktarhallen renoveras och kommer i framtiden fungera som en träningshall.
Kommunstyrelsens arbetsutskott har sagt ja till att gå vidare med den utvecklade planen för Lågehallarna. Om allt går enligt planerna påbörjas bygget av de nya Lågehallarna tidigt i vår och invigningen beräknas till 2019.

Nuvarande Lågehallarna består av en del som är byggd på 1960-talet och en som är från 1980-talet. Hallarna är slitna och i stort behov av upprustning, bland annat för att bli godkända för handbollsspel i de högre divisionerna, men även för den breda idrotten i Hörby kommun.
Förslaget är att gamla läktarhallen, Hall A, renoveras medan Hall B rivs och ersätts med en ny hall. Dessutom kommer en modern byggnad med café och omklädningsrum att byggas mellan och binda samman de båda hallarna.

Den största hallen, som är avsedd för tävlingshandboll på seniornivå, har plats för 550 sittande på en mobil läktare och ytterligare 100 på en balkong. Läktarten kan rullas undan och göra plats för ytterligare en handbollsplan med fullt mått, 40 gånger 20 meter. I den andra hallen byggs en fullstor handbollsplan med plats för 100 personer på läktaren.
– Totalt blir det tre handbollsplaner som kan användas vid träning eller för barn- och ungdomsmatcher. Det är en satsning för framtiden som det verkligen finns stort behov av i Hörby, säger Kultur- och fritidschef Marcus Kulle.

Förutom handboll kommer den moderna anläggningen att användas för idrotter som gymnastik, innebandy, bordtennis, brottning samt av korpidrotten.
– Vi har nära samarbete med alla föreningarna som vi diskuterar med för att få bästa möjliga lösningar. Vi pratar också med idrottslärarna eftersom hallarna används för skolidrotten, säger Marcus Kulle.

Den utvecklade planen blir visserligen något dyrare, men samtidigt får man väldigt mycket för de extra pengarna, och behovet är stort.
– Det mesta av kostnaderna hämtar vi hem genom att vi kan flytta mer idrottsverksamheter till Lågehallarna och därmed slipper vi kostnader för andra anläggningar, säger Marcus Kulle.

Han lägger även ett folkhälsoperspektiv på satsningen. Riksidrottsförbundet jobbar för att förändra inställningen till idrott och hälsa. I dag är det vanligt i Sverige att barn och ungdomar idrottar, men ju äldre de blir, desto fler slutar efter hand som satsningen på elitidrott blir tydligare.
– Tanken är att få fler att fortsätta idrotta, inte bara de som visar talang i ungdomen, utan alla. Idrott är något man ska ägna sig åt hela livet och då blir vi också rfiskare. Satsningen på Lågehallarna är helt rätt och verkligen ett bygge för framtiden, säger Marcus Kulle.

Nästa steg blir Kommunsfullmäktige som ska ta ställning till ärendet under första kvartalet 2018.

Se även:

https://www.skanesport.se/ik_lagan/

Relaterade artiklar

Back to top button
Close