FotbollMalmö FFNyheter

Nu är det klart vilka U19-spelare som lämnar MFF

Det blir ett mycket ungt MFF U19 nästa säsong.

Sedan tidigare är det klart att sex spelare flyttas upp som lärlingar i A-truppen. Dessutom kommer ytterligare nio 17-, 18- eller 19-åringar att lämna för andra klubbar.

De blir seniorer utan att ha fått kontrakt, har fått beskedet att det inte finns plats för dem i truppen eller har själva tagit beslutet att söka nya utmaningar i den tuffa konkurrensen.

Följande nio spelare kommer att lämna MFF:

Victor Christiansson, mittfältare, född 1988 (bilden).

Max Olsson, anfallare, född 1999.

Kevin Harletun, anfallare, född 2000.

Aron Mar Brynjarsson, back, född 1998.

Joakim Sjöberg, back, född 1999.

Martin Jönsson, mittfältare/back, född 1999.

Felix Olsson Lundgren, mittfältare, född 1998.

Emin Karaman, anfallare, född 1998.

Jakob Andersson, mittfältare, född 1999.

Karaman och Lundgren lämnade MFF redan i början av den här säsongen, men kom tillbaka när de inte hittade någon ny klubb de var nöjda med. Nu faller båda för åldersstrecket.

Två spelare födda 1999 kommer, om inget oförutsett händer, att stanna i MFF U19 och därmed bli äldst i laget. Det är försvarsspelaren Sanusi Naesae och mittfältaren Ahmed-Chadi Hadrous. I övrigt kommer truppen att bestå av spelare födda 2000 eller yngre och påfyllningen från U17 kommer att fortsätta.

Några spelare utifrån tar MFF generellt inte in till U19.

– I så fall ska det handla om spelare som vi bedömer kommer att spela i A-laget redan året efter, det vill säga åtminstone av landslagskvalitet. Det kan hända, men har blivit mycket ovanligt. Ett exempel är när vi tog hit Jiloan Hamad, säger MFF:s ungdomsansvarige Mats Engqvist.

Rekryteringen sker numera tidigare, enligt planen framförallt vid två tillfällen; inför årskurs 7 och starten av gymnasiet. När det väl är gjort ska utbildningen de och spelarna som redan fanns i MFF får i klubben göra att det blir väldigt svårt för spelare från andra lag att hålla högre klass och motivera en rekrytering.

– Därför tittar vi nu på och testar ett par spelare till U17-truppen, men inte till U19, säger Mats Engqvist.

Riktigt så låg medelålder som U19 kommer att få nästa säsong var det dock inte meningen att det skulle bli.

– I år är det ett specialfall i och med de sex uppflyttade lärlingarna. Det är rekordmånga och innebär att vår ambition att ha ett lite äldre U19 än vi får nu inte blir möjlig. Men det tar vi gärna och värva in spelare bara för att de tillfälligt ska förstärka vårt U19-lag håller vi inte på med.

– Givetvis är det istället fantastiskt roligt att vi fått fram så många unga spelare som bedöms mogna att få chansen i A-truppen. Det är det vi är till för och jobbar med, betonar Mats Engqvist och berättar att det finns ett förslag hos Svenska Fotbollförbundet om att minska antalet matcher i U21.

– Som det är nu har belastningen på U19-trupperna blivit för hård när de ofta även spelat i U21. Beslutet att minska antalet matcher för U21 är ännu inte taget, men jag tror att det kommer att bli så och då ökar möjligheten att ibland använda lärlingarna från A-truppen även i U19-matcherna.

U19-spelarna som flyttats upp som lärlingar är Hugo Andersson, Felix Konstandeliasz, Anton Kralj, Laorent Shabani, Jakob Tånnander och Mathias Nilsson. Kralj är född 1998 och inte tillgänglig, men de övriga är födda 1999 eller i ett fall 2000 (Tånnander). Dessutom är Teddy Bergqvist född 1999 och Pavle Vagic 2000.

Sedan tidigare är det klart att Roland Larsson ska fortsätta att träna och coacha U19-laget och att Jeffrey Aubynn flyttas upp från U17 för att ersätta Anders Palmér, som är ny seniortränare i Ystads IF.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close