FotbollMalmö FFNyheter

MFF:s förändringar har fått fart på Skånecupen igen

Sedan ansvaret för Skånecupen fördes över till MFF i Samhället har det genomförts flera genomgripande förändringar. Tillsammans har de fått fart på den klassiska turneringen igen och trenden med ett allt lägre deltagarantal har vänt.

För två år sedan var man nere i cirka 300 lag. En halvering från de stora åren.

– Ifjor kom vi upp i 363 och i år satte vi upp målet att nå 400. Allt talar för att vi både når och passerar den siffran, säger cup-generalen Per Ågren.

En klass – Pojkar 11 – är redan fulltecknad.

Bland det nya är att klasserna blivit fler. Det blir premiär för 8-åringarna, på pojksidan även med möjligheten att välja mellan en svår och lätt grupp. MFF har även sett till att det finns flickklasser i alla åldrarna. Det enda undantaget är F15.

– I vissa fall innebär det tunna startfält, men det är en jämställdhetsfråga och att täppa till luckan i F15 kan bli något för nästa år. När antalet lag i F8 blir fler kan vi göra valet mellan lätt och svår möjligt där också, säger Per Ågren.

Fasta speldagar för samtliga klasser är också nytt för i år och det är en efterfrågad förändring. Att kunna planera dagarna när det är lov- och semestrar är viktigt.

Den största förändringen i år är att det blir Futsal för barn i 8-10-årsklasserna med sargspel och anpassade regler. Om det skrev Skånesport en separat artikel förra veckan (den kan ni läsa här).

I åldrarna 8-10 blir det alltså Futsal för barn, i klasserna 11-13 vanlig Futsal och i 14-18 sjumannafotboll inne i Kombihallen. MFF har även i samarbete med LB07 öppnat för att i större utsträckning kunna använda Wihlborgs Arena i Bunkeflostrand.

– En mycket bra hall som vi tidigare spelat en del i. Nu blir det fyra dagar.

Seniorklassen tog MFF i Samhället bort så fort man fick ansvaret för turneringen. På sätt och vis ett vågat beslut eftersom det var den största klassen och innebar att ökningen av antalet deltagarlag kom i ett läge där man redan minskat ett 40-tal genom att ta bort den klassen.

– För oss var det ett naturligt beslut eftersom vi ville markera att det är en ungdomsturnering. Vi var dessutom ute efter att förstärka bilden av att Stadionområdet blir en samlingsplats för ungdomar under lovet när Skånecupen pågår, säger Per Ågren.

Läktarna och foajerna fylls med barn, ungdomar och föräldrar och man satsar även på aktiviteter runt själva fotbollen.

– Vi kör en FIFA-turnering, Polisen och brandkåren är på plats och varje dag mellan 12-16 kommer vi att ha öppet i MFF-museet.

Att införa sjumannafotboll för 14-18-åringarna var en nyhet som tvingade fram en annan förändring. Skånecupen gick från en till två finaldagar, den 5 respektive 6 januari. Att spela finalen i varje åldersklass samma dag som lagen spelar sig fram till finalspelet var aldrig aktuellt.

– Traditionen med finaldag ville vi inte vara utan. Det är en riktig publikdragare.

MFF i Samhället har även vävt in aktiviteter från det sociala engagemanget i Skånecupen. Redan förra året skapade man en klass för ensamkommande flyktingbarn, som lockade 14 lag. För att öka integrationen var det ett krav i anmälningen att man skulle blanda med andra spelare från ortens lag och för att underlätta att få ihop tillräckligt många satte man ett åldersspann på 15-20 år. På grund av Skånes Fotbollförbunds regelsystem fick dock klassen genomföras utan tävling.

– Klassen finns kvar i år, men det ser ut som om intresset inte är lika stort. Vi tror och hoppas att det beror på att integrationen tagit ett steg framåt och att de ensamkommande i större utsträckning blivit en del av de vanliga lagen och börjat spela aktivt, säger Per Ågren.

I samarbete med FIFH startar MFF nu även en klass för spelare med funktionsnedsättning. De får en dag mellan klockan 9-15 till sitt förfogande så att de får dominera händelserna den tiden.

– FIFH har all expertisen och kontakterna. Därför tycker vi att det är en jättebra idé att samarbete med dem och vi har även överlåtit anmälningarna i just den klassen till FIFH, berättar Per Ågren.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close