Insändare: ”Spara inte på idrotten i Höör”
Spara inte på idrotten Höör!
Idrotten är en viktig samhällsaktör – men då behöver vi stöd!
Folkhälsan skiljer sig påtagligt mellan olika socioekonomiska grupper och en av vår tids stora samhällsutmaningar är just denna ökande hälsoklyfta. För att nå målet om en jämlik hälsa behövs en gemensam kraftsamling. Samtidigt som många människor mår bra så ser vi att allt fler i samhället mår sämre. Färska siffror visar att knappt var femte ung tjej och var annan ung kille når upp till de rekommenderade nivåerna av daglig fysisk aktivitet. Detta samtidigt som samhällets kostnader för hälso- och sjukvård ökar.
Forskning visar att regelbunden motion har flertalet hälsoeffekter så som minskad risk för psykisk ohälsa, minskad dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar, minskad risk för frakturer och belastningsskador, förbättrad balans- och koordinationsförmåga med mera. Idrottande ungdomar har bättre självkänsla, begår färre brott och dricker mindre alkohol än jämnåriga som inte är engagerade i idrottsföreningar. Idrotten skapar platser där vi möts över gränser, skapar tillit och förståelse för varandra. Platser där vi kan utveckla våra intressen, lära om demokrati och delaktighet och växa som människor.
Potentialen och möjligheterna för idrotten att skapa förutsättningar för att människor ska må bättre och därmed minska kostnaderna för samhället är mycket stor men då behövs också genomtänkta prioriteringar och satsningar.
Det är därför oroväckande att vi nås av uppgifter om att Höörs kommun inom kort kommer att besluta om stora besparingar i kommunen. Varje nämnd har i snitt ett sparbeting på 2,5 % för 2018 men Kultur och Fritid får ett sparbeting på ca 10 %. Enligt uppgift innebär det att föreningsstödet kan minska med 1,35 miljoner kronor samt hyreshöjningar för de som nyttjar de kommunala idrottsanläggningarna. Detta är ett slag mot kommunens 33 idrottsföreningar och deras ca 7 000 medlemmar. Föreningar som årligen anordnar 8 500 gruppaktiviteter i kommunen med 95 000 deltagartillfällen.
Om detta beslut röstas igenom befarar vi att det kommer få konsekvenser för invånarna i Höör och deras möjlighet att idrotta. Men också att det begränsar människors möjligheter till mötesplatser, där man utvecklas och att själva bidra i arbetet för en hållbar utveckling.
Att skapa förutsättningar för ett livslångt intresse för rörelse och fysisk aktivitet är en av idrottsrörelsens viktigaste uppgifter. Just nu genomgår svensk idrott en omfattande förändringsresa med fokus på det livslånga idrottandet och allas rätt att delta i föreningsidrotten. Vi vill och kan ta ett större ansvar för folkhälsan och de utmaningar som finns men då måste vi ges rimliga förutsättningar att göra det, och det kontanta stödet och tillgång till idrottsanläggningar är ett av grundfundamenten för oss.
Vi är övertygade om att föreningsidrotten i Höör, liksom det svenska föreningslivet i sin helhet, har en viktig roll att spela även i framtiden. Svensk idrott kommer att vara en kraft för att möta gemensamma samhällsutmaningar och vill bidra till att skapa en gemenskap och framtidstro i samhällets alla delar och därigenom möjliggöra goda uppväxtvillkor för alla barn och ungdomar och bidra till god hälsa genom livets alla faser. För att idrotten ska kunna göra det krävs att idrottsrörelsen får de förutsättningar som behövs och att vi genom samverkan med andra kan bidra till ett mer inkluderande samhälle.
I en tid när stillasittande är en växande samhällsutmaning och ett av de största hoten för folkhälsan är det viktigt att satsa, och inte spara in, på barn och ungas förutsättningar för ett bättre liv.
Idrotten och föreningslivet behövs i Höör, kanske mer än någonsin.
Jane Andersson
Ordförande, Skåneidrotten.
Patrik Karlsson
Distriktsidrottschef, Skåneidrotten.
Skånes Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Skåne
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se