HandbollHandbollsbloggenHK MalmöIFK KristianstadLUGINyheter

IFK Kristianstad – ett flock djävla svin

Sverige blir allt hetare ute i Europa.
H65 gör sitt på damsidan.
IFK Kristianstad gör sitt på herrsidan.
Jag inbillar mig att både intresset och kunskaperna kring Europahandbollen ökar. Främst i Skåne såklart, men även nationellt.

Dagens IFK Kristianstad-triumf mot Pick Szeged bäddade för det gruppspelsavancemang som vi hoppades på innan säsongen startade. Ett IFK som fått bygga vidare på nästan samma trupp skulle bli bättre – och blev bättre.

***

IFK Kristianstad fick en smakstart mot Pick Szeged och en fyramålsledning, trots att man brände sina tre första lägen… Albin Lagergren var stekhet – men framför allt visade Richard Kappelin att han håller på den här nivån. För första gången tänkte jag: “Det här kan nog gå även utan Simic”. Helge Freiman var bättre än kanske någonsin i den orangea tröjan.
Ändå var det kvitterat efter 23 minuter och i IFK Kristianstads omklädningsrum satt kapten Gudmundsson med vad som såg ut att vara revbenssmärtor… Mitt i allt det hann jag även tänka: “Duger verkligen Emil Hansson här?”…

Nåväl. Kappelin må vara 80 sjömil tristare än Simic i entertainmentfaktor, vilket inte är helt betydelslöst i frågan, men han fortsatte att leverera mellan stolparna. 16-13 till “ÄjFK” i paus.
– Idag är vi mer grisiga, summerade det blivande Magdeburgproffset första halvtimmen.
Och just det är ju grejen. Ska man vinna jämna CL-matcher gäller det att vara en flock djävla svin. Jag älskar det!

Andra halvlek inleddes med Gudmundsson skadad på bänken samtidigt som Kappelin inte tog det han tog i första akten. Efter åtta minuter var det 20-20 och timeoutläge. En stund senare låg Kristianstad under med två bollar.
IFK har tappat matcher i CL förut- och var på väg att göra det igen.

In kom Leo Larsson – och bidrog för en stund främst i omställningsspelet i läckert samarbete med Viktor Hallén.
Men det här var Albin Lagergrens match och när allt skulle avgöras under den sista sjättedelen var han fortsatt kung.

Slutminuterna i koncentrat:
31-28 men knappt fyra minuter kvar
32-30 med två minuter kvar.
32-32 med 45 sekunder kvar
Gunnar “Supersub” Stein Jonsson 33-32 med tio sekunder kvar.

Två poäng in, samtidigt som Wisla Plock och Zagreb båda förlorade.
Som Kenneth Ålborg hade sagt: MUMMA!
Nu ska det mycket till om IFK ska missa åttondelsfinal. Måhända mot Flensburg.

***

LUGI ska spela EHF-gruppspel i vinter minsann! Efter att ha slarvat bort segern och “bara” fått oavgjort på hemmaplan kunde Pfadi Winterthur besegras med 22-17 nere i Schweiz.

Jackpot såklart – utifrån ett talangutvecklingsperspektiv.
En mardröm däremot – om vi ska klä oss i kassörens överrock för en sekund. Tre bortamatcher till gud vet var… Men, det är en utmaning för marknadsgruppen (eller dylikt) som jag utgår från att man löser.
Nu har klubben en stund på sig att fundera på hur man ska lansera de här matcherna. Jag ser gärna ett fortsatt spel i gamla idrottshallen.

LUGI har redan haft ett tight spelschema (precis som IFK Kristianstad) och får det även fortsatt.
Nu vill jag inte något mer gnäll om den saken. Speciellt inte från IFK vars spelares enda jobb är att spela just handboll.

Finns det någonting bättre för inblandade spelare än att spela massor av matcher och dessutom få lite näring för vagabondsjälen?

Lägg ner “för mycket matcher-snacket” och “jobbigt spelschema-snyftningarna” nu. Njut av läget istället och förvalta spelarmaterialet efter förutsättningarna. Vaska en match i handbollsligan om det behövs.

Lägg dessutom ner “det är så dyrt med Europacupen-snyftningarna”. Förutsättningarna är ju klara från början. Det är enbart en sportslig utmaning och eventuella vinster ligger däri. Har man inte råd/möjlighet/fantasi att lösa det – anmäl då inte.

***

HK Malmö räckte inte till alls borta mot Bjerringebro Silkborg, 36-25 till danskarna till slut som därmed går vidare till gruppspelet.
Två bollars ledning efter 60 minuter var underläge med tre efter 90, sedan rann det iväg sista 30.

Lite trist i sig kanske.
Men nu har HK Malmö “bara” Handbollsligan att fokusera på och jag står fast vid att finalchansen är god.

***

Under söndagen släppte vi poden med Nikolas Larsson.

***

Det blir intressant att följa handbollen i Kävlinge i vinter/vår.
Både herrarna och damerna leder sin respektive serie. Där om någonstans i Skåne är man i behov av en ny träningshall. Det är inte omöjligt att lite sportsliga framgångar kan ge bränsle till klubben i sin dialog med kommunen.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close