FotbollNyheterYstads IF

Tidigare MFF-tränaren trivs i sin nya klubb

Sedan 1970 har han på ett eller annat sätt, förutom en kortare period i Trelleborgs FF, varit engagerad i Malmö FF. Nu är det slut med det och Anders Palmér är istället ny huvudtränare i Ystads IF.

Tidigare i höst lämnade han uppdraget som U19-tränare i Malmö FF och tog över som huvudtränare för Ystads IF:s seniorlag i division 5. Han kommer vara kvar inom Malmö FF:s akademi i Höör men inte vara direkt verksam i klubben.

Och den första tiden i sin nya klubb är han nöjd med och trivselfaktorn på Sandskogens IP verkar vara hög för Palmér.
– Den har varit helt kanon! Jag har fått en chans att lära känna spelarna och inventera lite i truppen. Vi har varit en bra bit över 30 personer på träningarna om man räknar in folk från U-laget också. Nu börjar namnen sitta och det är skönt att man fått gjort det tidigt och slipper göra det i januari. Det känns bra!
– Det är fantastiska förutsättningar! Bra faciliteter, planer, ungdomssektion och så vidare. Det ser jättebra ut och det känns som en trygg klubb.

Hur Palmérs tidigare erfarenheter som tränare ska sätta prägel på Ystads IF:s spelsätt har han ännu inte bestämt. Men en sak vill han åstadkomma i spelet på plan; tydlighet.

– Förhoppningsvis har jag lite rutin med mig. Men framförallt ska vi bli tydliga i det vi vill göra och hitta ett spelsätt, något som vi inte bestämt ännu. Vi får se lite vad som händer med truppen under silly season och vilka spelare som kommer och går. Men definitivt har jag erfarenhet med mig.

Tidigare har han varit verksam som seniortränare, parallellt med ungdomstränaruppdragen i MFF, i Pelister, Bara och BW 90. Men efter att endast ha tränat ungdomar sedan några år tillbaka i MFF är han nu tillbaka som huvudtränare för ett seniorlag. Något han ser fram emot, även om det inte verkar vara så stor åldersskillnad på dagens YIF-trupp och det U19-lag han lämnade.

– Det är inte så många år sedan jag hade seniorlag sist. Många av de spelare som är här i Ystad är dessutom unga, många av dem är bara 17-20 år gamla. Det finns en del stora talanger i området tycker jag och hela ungdomsverksamheten är fantastisk och uppbygd på ett bra sätt med bra träningar och bra tränare. Den stor skillnaden nu är att man mer har en tabell att jobba utifrån och försöka avancera uppåt. I MFF var den stora uppgiften att plocka fram spelare till A-truppen och inte alltid fokus på resultat. Nu är jag i en klubb där både resultaten och bredden är viktigt för klubben.
– Ystads IF vill värna om sin ungdomsverksamhet och lyfta upp spelare från egna led och ge dem chansen. Men samtidigt måste vi prestera resultat, det är vi medvetna om!

Ystads IF slutade i år fyra i division 5 östra och var egentligen aldrig nära platserna om topp 3 vilket minst skulle inneburit kvalplats uppåt. Men redan till nästa år hoppas Palmér på ändring och vill att klubben ska ta sina första stapplande steg uppåt i seriesystemet.

– Det är klart att vi siktar på att gå upp en division. Ystad IF är en klubb som legat högre upp än så men har haft några tuffare år bakom sig. Nu är tanken att klubben, på sikt, ska börja klättra lite, förhoppningsvis gör vi det redan första året, avslutar Anders Palmér.

Rasmus Hansson
Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close