FotbollNyheter

HF Olympia bygger nytt med ungdomar

HF Olympia har fört en tillvaro i skymundan ett bra tag.
– När klubben stod vid ett vägskäl om den skulle läggas ner eller inte bestämde vi oss för att knyta näven. Nu har vi en femårsplan med både sportsligt och socialt höga ambitioner, säger ordförande Fredrik Roth.

Att Roth över huvud taget kom till HF Olympia var lte av en slump. Nu är han ordförande sedan två år tillbaka och dessutom en terrier i oldboyslaget.
– Tidigare spelade jag i HIF tills jag var junior, sedan blev det 15 år i Kullavägen där jag även arbetade med styrelse, som kassör och som ordförande. När jag slutade där lockades jag till Olympia för oldboysfotbollens skull. Då var det turbulent. Vi visste inte om vi skulle lägga ner eller fortsätta – men styrelsen valde att knyta näven och det var nog bra.
HF Olympia är ju annars förknippat med handboll?
– Ja, historiskt sett är HF Olympia mest känt för sin handbollsverksamhet som sedermera blev ihopslaget med Vikingarna och idag är OV Helsingborg. Det finns en föreningsutgrening för de äldre, Olympias Vänner, där merparten har handbollsbakgrund.

Idag har HF Olympia seniorlag, oldboys och en nystartad ungdomssektion.
Just den nystartade ungdomssektionen är någonting som uppmärksammats nationellt, bland annat genom Sverige United som riktar en del av sina bidrag till Helsingborgsklubben.
– Fotbollsskolan, som är gratis, drogs igång i april. Det utvecklar vi nu genom ett projekt som startar den 14 januari – där vi erbjuder fotboll för barn med funktionsavvikelser.
– Totalt i fotbollsskolan har vi 50 barn mellan två och tio år. Vi jobbar i Dalhemsskolan och när vi sedan går utomhus finns vi på Filborna IP som kommer att bli en ännu bättre anläggning när konstgräset kommer.
Klubben representerar mycket mjuka värden?
– Det kan man lugnt säga. Vi är en cityförening mitt i stan och det bygger på att alla är välkomna – det är inte baserat på ekonomi.
Socialt är ni en viktig klubb?
– Stämmer bra. Vi försöker att vara delaktiga i det samhälle vi lever i. Helsingborgshem har problem med vissa områden, då brukar vi vara inblandade och försöker få barn att börja spela fotboll. Vilket inte så lätt. Det är en annan problematik idag.
Hur menar du?
– När vi var små var man ute och lirade boll med kompisarna – eftersom det inte fanns så många alternativ. Nu finns en miljon andra saker att göra och fotbollen kommer längre ner på listan. Mer och mer handlar om datorer och videospel, det är bara att titta på sina egna barn. Sådant är svårt att värja sig mot. Även skolan är annorlunda. Idag bor man vart som helst och går i skola var som helst. För några år sedan interagerade man mer i den delen av samhället där man bodde.

035 teamphoto16789 099

Olympia HF bedriver sin verksamhet kring Fredriksdal och Husensjö.
– Det är lite speciellt med ett villaområde på ena sidan och ett miljonprogram på andra sidan. Det gör att vi får bredd.
Olympias integrationsarbete har belysts med tanke på det geografiska läget i staden.
– Integrationen brukar alltid highlightas och vara det viktigaste. Men det är tröttsamt som deltagare att höra att man är en del av det. Vi tar det för vad det är. Integrationsfrågan i sig driver oss inte, det blir “bara” en effekt av vårat naturliga arbete. Vi har ett gäng vietnameser, syrier, irakier, marockaner och svenskar. Alla övningar sker på svenska och för oss är det bara naturligt.

HF Olympia har även A+B-lag samt ett oldboyslag.
– Det var vårat aber vid pånyttfödelsen för något år sedan. Då sa vi att vi skulle börja bygga nerifrån med barn och ungdomar. Sedan får seniorverksamheten också göra en satsning.
Hur då?
– Tidigare fanns bara två tränare till både A och B-lag. För att vi ska kunna bli bra måste vi ligga i framkant. Nu har föreningen jobbat upp ekonomin under ett par år vilket innebär att till nästa säsong så kan vi ha en huvudtränare, två assisterande samt en materialare.
Nicolai Roesgaard kommer gå in som ny huvudtränare och kommer senast från Medina IF, seriekonkurrent till HF Olympia senaste året. David Grönberg har haft en paus från fotbollen några år, och har meriter från fotbollsklubben Mjölby Södra IF där han skördade framgångar på tränarbänken, bland annat genom avancemang till division 3. David kommer stå som assisterande tränare bredvid Nicolai. Tim Andersson spelade i HF Olympia under 2017, men kommer alltså i år att både gå under utbildning som tränare samt tillsammans med David ha en assisterande roll till Nicolai. Tim kommer också ha huvudansvaret för klubbens B-lag, som i sin tur kommer jobba sida vid sida med A-laget. Sist, men inte minst, är föreningens hjälte; Kjell-Arne “Kjelle” Blomqvist. Kjelle kommer ta hand om allt material och kommer finnas till som en allt-i-allo i tränarstaben.
Var ser du klubben i framtiden?
– Vi har en stark framtidstro och tror att vi kommer att växa. Femårsplanen talar om att vi ska spela i division fyra – och i år ska vi kunna vinna division sex.

Söndagen den 14 Januari kl 10-11 på Dalhemsskolan startar HF Olympia upp ett nytt lag för barn med funktionsvarianter. Anmälan görs på 0707-219122 eller mail: pierresander@hotmail.com.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close