HandbollNyheter

Kävlinges långsiktiga arbete ger framgångar

Handbollen i Kävlinge är stekhet.
Båda representationslagen toppar i skrivande stund sina serier och återväxten är sällsynt god.
– Det är en långsiktig satsning som nu bär frukt, säger ordförande Ingmar Landgren.

Korsbackahallens gladiatorer har onekligen skänkt glädje till sina åskådare under nuvarande säsong. Damlaget ligger i topp av sin division två-serie och herrlaget skenar som ett godståg i en nerförsbacke i sin division tre-serie – helt utan poängtapp så här långt
Klubbens ordförande Ingmar Landgren är av förklarliga skäl synnerligen nöjd med läget.
Är framgångarna förväntade?
– Ja, faktiskt. Att de kommer just nu är en annan femma.
Förklara?
– Sedan tre år tillbaka har vi gjort en satsning på våra ledare, utbildat dem så mycket som möjligt och satsat mycket, ur vårat perspektiv, pengar på det. Dessutom har vi tillgodosett nätverkandet mellan lagen, alltså ordnat fram pengar till aktiviteter som spelarna själva tar hänsyn till. I denna långsiktiga satsning är nyckelordet “tålamod”.
Hur får man till det arbetet?
– Man försöker få alla att synas, mycket tack vara en hemsida som uppdateras kontinuerligt. en ungdomskommitté med täta möten där alla blir lyssnade på. Styrelsen förklarar ofta sin ekonomiska situation – om vad vi kan göra och inte. Det skapar insikt och förståelse och då kommer engagemanget. Detta arbetssätt har pågått i flera år, säger Ingmar.

Speciellt stolt är han över en detalj.
– Sedan fyra-fem år sedan har damer/herr/pojkar/flickor haft samma förutsättningar ekonomiskt. Får killarna 2000 kronor till en aktivitet så får damerna exakt lika mycket. Detta syns i bredden och det lyfter föreningen.
Ni har ett väldigt tydligt jämlikhetsarbete?
– Det kan man lugnt säga. Här görs ingenting på ena sidan om det inte görs på andra sidan.

herr-kavlinge-d3300-204-2 dam-kavlinge-d3300-137-1

Hur ser återväxten ut?
– Det ser bättre och bättre ut underifrån. Visserligen är det något tunt i enstaka åldersgrupper och för närvarande bedrivs en genomgripande långsiktig diskussion om hur vi ska rekrytera och behålla ungdomar till handbollen generellt. Kring det samarbetar vi med Lödde Vikings. Det viktigaste är att erbjuda ungdomar en kvalitativt bra träning. dock är det verkligen inte lätt att ta sig till Lödde och olika hallar.
Hallsituationen i Kävlinge har länge beskrivits som ett stort problem. Är det fortfarande så?
– Ja, och det är det värsta av allt. I Kävlinge saknas minst en träningshall och det är frustrerande. Vi skulle kunna ha en större verksamhet om det fanns halltider. Vi skulle kunna få fler ungdomar till oss, men då skulle vi kannibalisera på vår redan befintliga verksamhet.
Hur går dialogen med kommunen?
Ingmar blir för en gångs skull tyst några sekunder. Sedan varvar han upp – ordentligt.
– Vi har en dialog – men vi vill inte bara ha verbal förståelse utan även en fysisk förståelse i handlingar. Vi vill ha leverans! Gör någonting!

herr-kavlinge-d3300-215-1

– Jag har haft styrelseuppdrag i föreningar i många år och jag är övertygad om att det finns en förståelse. Men vi vi vill gärna ha ner tjänstemän och politiker till hallen så att de kan prioritera på rätt och se allt arbete som läggs ner av föräldrar och ledare – och vilken glädje och nytta det gör i samhället.
Ingmar betonar en sak väldigt tydligt:
– Har vi inte ungdomarna i hallarna får vi dem på gatorna – och det är sämre.
Du låter uppgiven?
– Jo, men man blir ju uppgiven när exempelvis Lunds kommun gör satsningar för stora pengar på en snökanon i stadsparken (!) för att folk ska åka skidor.
– Kävlinge HK får betala hyra till kommunen för våra hallar, men när man får höjningar får man förklara för tjänstemän och politiker hur många korvar mer vi måste sälja för att hantera hyreshöjningar. Höjer vi medlemsavgiften – då tvingas barn sluta. Så enkelt ÄR det.
– Faktum är att vår förening är nettobidragsgivare till kommunen till det offentliga, bland annat kommunen. Man måste sätta sig ner och förklara varandras situation, men den diaogen är inte tillräcklig idag.
Varför kämpar du vidare så frenetiskt?
– Det är min plikt. Jag har satt två barn till världen. Då vill jag att de utvecklas fysiskt och lär sig alla sociala värden. Vi föräldrar måste vara förebilder. Samhället erbjuder inga enkla problemlösningar utan egna initiativ. Mina barn tycker det är naturligt att arbeta ideellt – och det kan du tro att jag är stolt över. Jag är ingen världsfrälsare, men jag vill stå upp för föreningslivets kraft och nytta. Det är bara synd att våra beslutsfattare inte förstår värdet i vad vi gör.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close