FotbollLB07Nyheter

Sjunnessons sköna resa med LB07

När sista omgången i Damallsvenskan spelats lämnade Sven Sjunnesson över tränarskapet för LB07 till Otto Persson. Då satte han också punkt för en fyra år lång resa som började med ett tillfälligt inhopp och slutade med en Arsenaltröja.

Inhoppet gjorde han 2013.

– Jag fick uppdraget att hålla i en träning för tjejerna när ordinarie tränaren var bortrest. Det jag såg var ett gäng förvirrade töser som varken visste hur de skulle jobba i försvars- eller anfallsspel. Men jag såg också en entusiasm och ett råmaterial som lovade massor.

– Därför tog jag ett snack med LB07:s klubbchef Johan Andersson och sa att jag var sugen på att träna laget och att vi 2017, tre år senare, skulle spela i Allsvenskan. Det gällde bara att etablera ett arbetssätt. Det var så resan började, konstaterar Sven Sjunnesson på sitt kontor på Limhamns IP.

2014 blev laget åtta i Elitettan.

2015 lyfte det till en fjärdeplats.

2016 blev det avancemang till Allsvenskan.

Och år klarade laget – med glans – nytt kontrakt i landets högsta serie.

– Vi var egentligen riktigt nära att gå upp redan 2015. Ifjor var jag helt övertygad om att vi skulle klara det och vi var överlägsna i Elitettan även om det fortfarande fanns brister. I år var jag lika säker på att vi skulle klara oss kvar. Jag tycker dessutom att vi var ett av de spelmässigt bästa lagen i serien och borde haft fem-sex poäng mer.

Nu kom LB07 nia med sju poängs marginal till nedflyttning. Fem-sex poäng mer hade gett en femteplats. Oavsett vilket var det en mycket bra insats av en nykomling som aldrig spelat på den nivån tidigare.

– Bäst av allt är att 15 av de 20 spelarna har varit med på hela resan. Jag har lärt mig oerhört mycket och under min långa träarkarriär är det bara en annan period jag haft lika roligt. Det var när jag i tre år tränade MFF:s P86:or med bland andra Labinot Harbuzi, Marcus Pode och Rasmus Bengtsson. Men måste jag välja är de här fyra åren i LB07 nummer ett.

Arsenaltröjan fick Sven Sjunnesson av spelarna på avslutningsfesten på restaurang Grappa.

Sven är en stor supporter av det klassiska Londonlaget och tröjan med Sjunnesson och nummer fyra på ryggen hänger på kontoret. Han visar stolt upp den och berättar.

– Vår lagkapten Mia Persson plockade fram den på festen och allt är gjort med omsorg. Arsenal, namnet och nummer fyra som dels står för de fyra säsongerna, dels för Tony Adams som de visste att jag gillar. De kunde nöjt sig med att plocka fram lite blommor, men det här visade att de verkligen tänkt igenom allt och jag som sällan visar mina känslor fick gå ut från restaurangen och ta lite luft för att bli lugn igen.

Att Sven Sjunnesson skulle sluta var bestämt tidigt. 2017 var ett övertidsår.

170626 LB07s trŠnare Sven Sjunnesson under en fotbollsmatch i Damallsvenskan mellan FC RosengŒrd och LB07 den 26 juni 2017 i Malmš. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRN / Cop 178

– Tre år skulle jag ha laget. Sedan övertalade Rörläggaren, Tommy Larsson, mig att ta ett extraår. Har du varit med om att ta laget upp i Allsvenskan ska du väl känna på hur det är däruppe också, sa han och jag gav med mig. Det ångrar jag inte, men 2018 var helt uteslutet. Vi har medvetet skolat in min assistent Otto Persson och det är hans jobb nu.

Vad är du mest stolt över?

– Konsekvensen i vårt sätt att spela när vi tog klivet upp i Allsvenskan. På upptaktsträffen fick jag frågan hur vi skulle spela? Vi ska spela fotboll sa jag. Vilken idiot, det gör väl alla tänkte kanske någon men vad jag menade var att vi inte skulle vara fega, defensivspela och backa utan våga satsa offensivt och hålla i bollen. Det har vi gjort. För mig är det metoden. De som tror att en nykomling måste defensivspela är fast i det gamla. Sedan måste man ju anpassa sig ibland, men grundtanken ska vara ett eget positivt spel.

Något du ångrar?

– Skulle väl vara den där dörren jag slog sönder i Linköping när vi förlorat med 0-1 i så fall. Vissa utbrott mot domaren har väl också påverkat laget. Jag har ett humör och är kanske svår att ha att göra med ibland. Det är väl ingen hemlighet att Michaela Johnsson slutade i laget på grund av mig. Men jag försöker alltid vara rättvis och har svårt att vara någon annan än mig själv.

Nu är du akademiansvarig i LB07 igen. Inga tankar på ett nytt tränaruppdrag?

– Klart att jag är sugen. Först ska jag dock ner till Kenya och hålla i en föreläsning för förbundet där. Det ska bli kul. Och om Arsenal Ladies ringer sticker jag direkt, säger Sven Sjunnesson och skrattar.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close