FotbollNyheter

Husie IF viker inte från sin policy att satsa ungt

Husie IF hade ett ungt A-lag i årets division 5-fotboll. Den kommande säsongen blir det lika ungt, om inte ännu yngre.

– Det är vägen vi valt och vi tänker inte överge den, säger tränaren Blerim Mulici bestämt.

Allt underlättas också av att Blerim Mulici är van vid – och bra på – att utveckla unga spelare. Och han gillar det.

– Verkligen, och det kändes som om vi började få utdelning på det i Husie IF redan förra säsongen. I år är det en klar målsättning att hamna topp tre i tabellen. Det är vi överens om och jag och min kollega Thobias Fridholm har ett jättebra samarbete. Vi har jobbat ihop tidigare och pratar inte om att någon är huvudtränare. Vi gör det tillsammans, säger Blerim Mulici.

Topp tre skulle vara ett rejält lyft. I år kom Husie IF på sjunde plats i division 5 sydvästra.

En av de unga spelarna Husie IF satsar på är 14-årige mittfältaren Elias Olsson!

Han spelade åtskilliga matcher i A-laget redan i år, gjorde sitt första division 5-mål redan före sommaruppehållet (mot Arlövs BI) och spelade oftast 90 minuter. Blerim Mulici tycker att det var självklart att släppa fram honom.

– Är du bra nog för att spela i seniorlaget har det ingen betydelse om du är 14 eller 37 år.

Elias Olsson tycker heller inte att det är särskilt märkvärdigt att han redan tagit en plats i division 5.

– Jag kom hit till A-laget fem matcher in på säsongen. Innan dess var jag i ett av ungdomslagen. Från början satt jag på bänken, men så fick jag komma in och starta vissa matcher och sedan har det bara blivit bättre och bättre.

Vilken position vill du helst ha?

– Mittfältare. I A-laget har jag spelat mittfältare, ytter och lite ytterback. I IFK Göteborg spelade jag balansspelare defensivt på mittfältet.

Elias har nämligen redan testats i IFK Göteborgs ungdomsektion. Han spelade två cupmatcher där och i våras var han och besökte Feyenoord i Holland.

IFK Göteborg ville att han skulle flytta upp och börja på gymnasiet där när det blir dags. Just nu går Elias Olsson dock i grundskolan, i åttonde klass på Hagalidsskolan i Staffanstorp. Han sökte till idrottsgrundskolan i Atleticum på Stadionområdet i Malmö, men kom inte in. Nästa möjlighet att gå i en fotbollsklass i Malmö kommer när akademierna på gymnasienivån i Swedbank stadion och Linnéskolan har uttagning. Det finns även en MFF-akademi på hans ”hemmaplan” i Staffanstorp.

Men just nu är det fullt fokus på Husie IF.

– Den här säsongen finns det ingen anledning att byta. Sedan beror var jag ska spela mycket på var jag ska gå i gymnasiet.

Vad är dina bästa kvaliteter som fotbollsspelare?

– Min spelförståelse, jag ser hela spelet mycket, ett bra tillslag.

Hur har de äldre killarna i laget tagit emot dig?

– De tar hand om mig bra och behandlar mig som vilken annan spelare som helst.

Hur är Blerim Mulici och Thobias Fridholm som tränare?

– Mycket bra. Jag hade Tobbe i 02:orna och det var han som sa att jag skulle testa i A-laget.

Bland de övriga unga spelarna i Husie IF:s A-trupp finns 15-årige August Egly och 16-årige Edis Ademi. Totalt finns det en hel elva med spelare som är yngre än 20 år. Men det finns äldre spelare också och de är helt nödvändiga för att klara sig i en seniorserie. Äldst av alla är 37-årige Ken Hansson, som öst in mål i många olika lag i Malmö de senaste 20 åren.

– Ken räknar vi med en säsong till, säger Blerim Mulici.

Fortsätter du själv att spela i Husie IF?

– Jag är registrerad som spelare och om det krisar så. Men det är meningen att jag ska koncentrera mig på att vara tränare.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close