FotbollNyheter

EBK:s tränare om nya beslutet: “Helt meningslöst”

Fria byten i herrarnas division 2 och 3 samt i damernas division 1.
Så lyder det nya beslut som röstades igenom fredagen den 1/12 på Svenska Fotbollsförbundets representatsskapsmöte.
Ett beslut som väckt starka känslor och Eslövs BK:s tränare är en av de som inte ställer sig bakom beslutet.

Eslövs BK var i år nykomlingar i division 3 efter att ha vunnit division 4 säsongen 2016. Nykomlingen vände en negativ start på säsong och slutade till sist fyra i årets upplaga av division 3.
En säsong som EBK-tränaren, Peter Olsson (till vänster på bilden), till slut var nöjd med.

– Vi får vara jättenöjda med säsongen som varit. Vi låg på nedflyttningsplats vid sommaren men lyckades vända på det och slutade ju fyra till sist. De lagen som hamnade över oss var bättre, det är inget att säga om det. Vi är nöjda med att vi kunde ta de poäng som krävdes för att kunna stanna kvar.

Sett till truppen lär det hända en del till nästa säsong för Eslövs BK:s fortsatta spela i division 3. En del spelare har redan börjat se sig om efter nya klubbar, både uppåt och nedåt i seriesystemet.

– Vi har tappat en del spelare som valt att gå till lägre divisioner. Men väljer man att gå neråt så är det inget för oss om jag ska vara ärlig, då håller man inte i division 3. Sen har vi några spelare som varit iväg och testat högre upp också vilket är trevligt att det finns andra klubbar som är intresserade av våra spelare, men vi vill behålla så många som möjligt. Det är lite för många som har lämnat kan jag känna.

Men än finns det inga satta målsättningar för säsongen 2018.

– Det är svårt att säga när vi inte riktigt vet vad vi har för lag ännu. Det kan hända mycket fortfarande men det ser jättebra ut på träningarna. Där finns inget att klaga på.

Och det är inte bara i truppen det lär ske en del förändringar för Eslövs BK till nästa säsong, nya regler kommer även tillämpas på fotbollsplanen.

Tidigare har fria byten, som innebär att lag får göra hur många spelarbyten som helst under match, endast tillämpats för herrar division 4 och neråt samt för damer division 2 och neråt.
Men efter det nationella beslut som togs fredagen 1/12 på Svenska Fotbollsförbundets representatsmöte kommer det nya beslutet påverka Eslövs BK nästa säsong.
Något som Peter Olsson inte är lyrisk över.

– Jag trodde faktiskt aldrig det, jag skulle inte kunna tänka mig att det skulle gå igenom. Jag såg något brev om det men reflekterade inte så mycket över det för jag kunde inte tro att det skulle kunna hända. Det kommer bli halvt parodiskt. Jag trodde ALDRIG detta skulle gå igenom. Jag vet inte vad jag ska säga… jag ska väl inte säga för mycket.

– Det är helt meningslöst! Men det är väl det de vill. Helst ska man kunna spela i MFF utan att träna ens. Du ska inte behöva göra någonting idag för att bli proffs. Jag vet inte om de kanske tror att de ska kunna behålla fler spelare eller vad de tror. Bättre fotbollsspelare av det blir man inte, det kan vi konstatera.

En lösning som diskuterats på det problem som nu uppstått skulle vara en form av gentlemannamässig överenskommelse där lagen, inför match, kommer överens med varandra om att inte använda mer än tre byten. Men det är ingen lösning som EBK-tränaren tror på.

– Ah! Det hade varit mycket om man ändrat det till att ge fyra eller fem byten till lagen. Det hade varit mycket, mycket bättre.

– Det hade varit bättre med fler byten istället för att bara kunna byta fritt. Den där gentlemannanregeln skulle jag dessutom vilja se när det verkligen gäller, avslutar Peter Olsson.

Rasmus Hansson
Foto: Lola Nilsson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close