FotbollNyheter

HIF:s tränare efter regeländringen: “Ett skräckscenario”

Hässleholms IF kommer, efter en stark säsong, fortsatta spela i division 2 till nästa säsong. Men inför nästa säsong finns det, precis som i många andra skånska division 2 och 3-klubbar, en viss oro. Detta efter en regeländring som gör gällande att fria spelarbyten under matcher nu kommer införas.

Hässleholms IF i herrarnas division 2-fotboll missade, med nöd och näppe, andraplatsen i tabellen vilket hade inneburit en kvalplats om spel i division 1 nästa säsong.
En säsong som, en av två huvudtränare, Dan Olofsson säger så här om.

– Vi började lite trögt under våren och fick det inte riktigt att stämma. Under början av säsongen kändes det att vi inte riktigt hade självförtroende. Men sen under hösten tycker jag att vi verkligen växte flera klasser i vårt spel. Under hösten tycker jag vi var det laget som var bäst i varje match vi spelade, något vi inte alltid varit tidigare.

Ända in i sista omgången fanns chans till kvalplats för HIF, men laget schabblade bort chansen.

– Det var tungt. Speciellt näst sista matchen där, om vi hade slått Lindsdal hemma, haft allt i våra egna händer inför sista omgången. Speciellt med tanke på att Lund förlorade sin match. Det var egentligen där det var som tyngst. Vi var nog lite för offensivt balanserat i den matchen.

Istället fick Lunds BK andraplatsen och avancerade sedermera till division 1. Men revanschlustan i laget är stor inför nästa säsong.

– Det var ganska många som valde att skriva på efter att vi missat avancemanget. Det fanns en stor revanschlusta och en vilja att visa att vi vill göra detta nästa år istället. Det kändes positivt.

Truppen är relativt intakt till nästa år. Jonas Osberg lägger av och ska bli tränare i Ballingslöv och Gazmend Xhemajli kommer med stor sannolikhet lägga av.

Något som kanske inte kommer vara relativt intakt för Hässleholms IF nästa säsong är spelet på plan då laget har nya spelregler att förhålla sig till.

Detta i och med den nya regel som röstades igenom på Svenska Fotbollsförbundets representatsmöte i början av december. Regeln gör gällande att klubbar i herrarnas division 2 och 3 samt damernas division 1, från och med 2018, kommer tillåtas göra hur många spelarbyten som helst under match från att tidigare endast fått göra tre byten per match.

En av de anledningar som sägs ligga till grund för beslutet om att införa fria byten ska vara att unga spelare ska ges mer speltid. Men både Olofsson och HIF:s andra huvudtränare, Christian Carlsson (bilden) tror det är fel väg att gå för att ge unga mer speltid.

– Jag är rätt skeptisk. Jag jobbar mycket med ungdomar och arbetar för att de ska utvecklas, men jag har svårt att se hur detta ska gynna ungdomarna. Vad skulle gynna dem i detta läget? Är det verkligen så här vi utvecklar ungdomar? Jag tycker det är på träningsplanen och att successivt arbeta sig in i laget, ta steg och förtjäna sin plats. Jag tycker man utvecklar fel saker i svensk fotboll med detta beslut. Sen är jag inte emot att man skulle kunna haft ett byte till. Men just de fria bytena gör det oseriöst, säger Olofsson.

Christian Carlsson:

– Spontant har jag svårt att se vad det är som ska förändras till det bättre. Jag förstår att diskussionerna är kring att man ska satsa på ungdomar och få dem att spela mer. Det är självklart vad man hoppas på, men jag tror inte detta är lösningen. Skräckscenariot, ur en tränarsynpunkt, är att man börjar nyttja detta till att börja använda vissa spelare med spetsegenskaper. Allt från att byta in tvåmetersspelare vid fasta situationer till frisparksspecialister och folk som kastar långa inkast. Det är ett skräckscenario för mig.
– Jag hoppas innerligt att tränare, även med detta beslut, inte hamnar där. Då tycker jag en stor del av charmen med fotboll försvinner. MEN, så länge det är tillåtet finns ju risken att det kan bli så.

De båda tränarna känner samtidigt en oro inför att en del av det taktiska arbete som tränarna lägger ner under träningsveckorna inte uppmuntras i och med detta beslut och att innebörden av ett byte går förlorat.

– Vi är väldigt seriösa, tränar fyra dagar i veckan och bygger upp matchplaner. Detta beslut känns mer som att ”nu har Pelle suttit på bänken i många matcher, nu får vi låta honom hoppa in”. Det är inte det så här vi kommer få unga att fortsätta spela, det handlar om andra saker, säger Olofsson.

– Jag tycker man tar bort en stor del av de taktiska bitarna som vi tränar på i laget. Dessutom; jag vill ju att byten ska få en konsekvens, vare sig den råkar bli positiv eller negativ. Allt det där suddas bort med fria byten. Det känner jag olust inför, berättar Carlsson.

– Jag hoppas att alla vi inom tränarkåren är måna om våra talanger och unga spelare och att de ska få speltid, men jag tror inte detta är lösningen. Jag vill sätta in en ung spelare för att han ska komma in och förändra, inte enbart för att han ska få speltid. Ibland kan man sätta in en ung, oprövad spelare som inte tänker på konsekvenserna utan bara köra, detta för att få in ny energi i laget. Då är det en taktisk förändring som jag vill göra, men sånt försvinner. Jag kan tänka mig att gå med fler byten, men inte fria byten, säger Carlsson.

Christian Carlsson menar fortsatt att Hässleholms IF är en förening som satsar på ungdomar och vill få dem att spela mer, men att det finns klubbar som inte är lika måna om ungdomar och deras speltid.

– Vi är väldigt måna om våra ungdomar, men det finns lag i division 2 men som inte har någon ungdomsverksamhet. Jag som är tränare för en stor ungdomsförening som Hässleholms IF, i mitt uppdrag finns ju även att utvecklingen av ungdomar i klubben går hand i hand med A-laget. Men alla lag är inte där och det är självklart att andra lag kanske tänker annorlunda. Jag har en bestämd åsikt och jag kommer inte ta inte spelare i laget med specialegenskaper bara för detta, då får dem träna på tills de är värda en plats.

Dan Olofsson menar istället att det kan vara bättre för unga spelare, om de inte tar plats i division 2 eller 3 direkt, kan ta andra vägar för att komma tillbaka till spel i högre divisioner.

– Vi kanske ska bli bättre på att ta hand om unga spelare så att de inte ger upp eller slutar bara för att de inte lyckas direkt utan istället visa på att det finns andra vägar tillbaka. Ibland tar saker emot, och det kanske är något som är bra i längden.

Dan Olofsson
Dan Olofsson

Och han fortsätter:

– Vi har exempel på i Joel Wedenell som klev ner några steg från IFK Hässleholm och tog den långa vägen via Glimåkra i division 5 och VMA i division 3 innan han kom till oss och senare spelade i Superettan med Mjällby AIF. Christoffer Ekelund, vår gamle skyttekung, gjorde samma grej fast tog vägen om Vinslöv. Det var nog viktigt för dem och deras självförtroende. Hade de istället varit kvar i en division 2-klubb hade de kanske bara fått några inhopp istället. Man ska ju inte nöja sig med att bara få följa med på matcher och hoppa in från bänken, man ska ju se till att försöka bli bättre. Det kanske är bättre att som ung spelare i så fall ta klivet ner några divisioner och göra det bra där för att sedan komma tillbaka.

I en intervju med fotbollskanalen.se säger Österlen FF:s tränare, Mladen Blagojevic, att beslutet kring de fria bytena tagits utan vetenskaplig grund och att varken tränare och spelare blivit tillfrågade kring förslaget. Något som Christian Carlsson och hans närmsta tränarkollegor inte heller verkar ha blivit.

– Jag har inte blivit tillfrågad kring detta och huruvida det är en bra idé. Mig veterligen har ingen av mina närmsta tränarkollegor blivit det heller. Jag får hoppas att det, på något vis, gått runt och är förankrat på något sätt, avslutar Christian Carlsson.

Rasmus Hansson
Foto: Bildbyrån

Läs också:

EBK:s tränare om nya beslutet: “Helt meningslöst”

Relaterade artiklar

Back to top button
Close