FotbollNyheter

Olympictränaren om nya regeln: Trodde inte det var sant

Regeln om helt fria byten i division 2 och 3 för herrar och division 1 för damer går inte hem hos nye BK Olympic-tränaren Adem Özay. Heller.

– Jag tror inte att någon tränare i våra serier gillar de fria bytena och ska erkänna att när jag hörde att man faktiskt röstat igenom regeländringen trodde jag inte det var sant. Det var först när jag pratat med vår sportchef och sett kritiken överallt jag förstod att det var allvar. För mig kännns det här både katastrofalt och oseriöst, poängterar Özay (bilden).

– Nu kommer vi att få se saker som att lag byter in en spelare bara för att kasta ett långt inkast och sedan går spelaren ut igen. Vissa tränare klarar säkert att avstå, men det lär alltid finnas några som utnyttjar de nya möjligheterna. Därför tror jag heller inte på tanken att man gemensamt skulle komma fram till att låta bli.

Kan du se något positivt med de nya reglerna?

– Nej, jag tycker att det är oprofessionellt. Inte minst att man infört dem utan att fråga vad klubbarna egentligen tycker.

Sent i höstas kvalade sig BK Olympic upp i division 2 efter överlägsna vinster mot både Lerkils IF och Sölvesborgs GoIF. Sedan bytte man tränare. In kom Adem Özay med Max Fuxberg som ny assisterande.

– Max och jag har ju varit borta från Malmöfotbollen ett par år och därför har vi nu haft en månads träningar där en viktig sak för mig varit att kartlägga och lära känna truppen. De enda matchena jag sett med det här BK Olympic-laget var i kvalet. Eftersom BK Olympic inte har de ekonomiska musklerna att köpa in en massa nyförvärv har det också varit extra viktigt att sätta fokus på spelarna som redan fanns i klubben, säger Adem Özy.

Den 6 december avslutades den processen. Då körde BK Olympic det sista passet före jul- och nyårsuppehållet. När träningen ska starta igen är ännu inte bestämt.

– Det blir någonstans mellan 10-15 januari. Just nu är Max på semester, När han kommer tillbaka ska vi gemensamt ta ett beslut om vilken dag som är lämpligast att börja.

Ett annat beslut är redan taget. Truppen ska bantas med ett par spelare.

– 2017 var det 26 i truppen. Vi ska ner på 23-24 för att vässa träningarna. Tyvärr kommer det att innebär att några får beskedet att lämna. Sedan får vi se om det blir plats till några nytillskott utifrån också. Men vi tror mycket på spelarna som förde upp laget, betonar Adem Özay.

Den relativt nya konstgräsplanen på Lindängens IP ger goda träningsförutsättningar. På grund av Fritid Malmös beslut att prioritera att ge de tidiga träningstiderna till ungdomslagen kan dock A-lags-träningarna starta först klockan 20.00 på vardagskvällarna.

– Först då kan vi träna på helplan, vilket är nödvändigt. Men jag tycker att det är ett bra beslut. Givetvis är det rätt att låta de yngre träna tidigare på kvällen, inte minst i en stor ungdomsklubb som BK Olympic.

Efter kvalspelet har BK Olympic-ledningen förlängt kontrakten med nästan alla spelarna som fanns med på resan under årets säsong. En av dem är skyttekungen Steven Gabriel, som fortfarande har ett par månader (april och maj) kvar att avtjäna av den långa avstängningen han fick av förbundet och som höll honom borta från spel hela hösten. Klart är också att BK Olympic tappar Johan Palmström till FC Trelleborg.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close