FotbollNyheter

Österlens tränare: “Då får vi strejka”

Det har nog knappast gått att undvika i senaste tidens medier, klubbarnas missnöje kring den regeländring som genomförts i herrarnas division 2 och 3 samt damernas division 1 där fria byten nu tillåts.
Mladen Blagojevic, tränare i division 2-laget Österlens FF, är den som kanske gått åt hårdast mot den nya regeländringen. 

– Jag har pratat med cirka 100 föreningar i hela Sverige och det är under 10 som har vetat om att det funnits ett förslag, ingen av dessa 10 har dessutom trott att detta skulle gå igenom. Jag trodde det var ett skämt, det är så löjligt att jag inte trodde de menade allvar.

– Förslaget är jättedåligt från början till slut, det finns inget empiriskt underlag. De har inte frågat en tränare, domare – ingenting. Hade man bara tagit fram lite fakta kring vad detta skulle komma att innebära hade man aldrig gjort det, men inte ens det har de gjort.

Skånes Fotbollsförbund menar, i en intervju som tidigare idag gjordes med Skånesport.se att information om regeländring ska ha nått ut till klubbarna.
Något som Blagojevic inte fullt ut håller med om.

– Skånes fotbollsförbund menar att de förstått att detta skulle vara ett kontroversiellt beslut och att de har mailat ut enkätundersökningar till olika föreningar, men uppenbarligen har de inte lyckats nå föreningarna ändå. Om de nu förstått att detta skulle vara ett kontroversiellt beslut kanske det hade varit bra att slå på en större trumma och verkligen se till att informationen når föreningarna.

– Vill jag kontakta någon och berätta att något stort är på väg att hända så nöjer jag mig inte med att skicka ett sms och sedan påstå att jag gjort mitt. Det är mitt ansvar att, som anställd och med lön, kontakta dig och se till att verkligen få tag på dig.

Samtidigt som han också medger att klubbarna själva misslyckats, samtidigt som arbetet med kontakten till klubbarna varit bristfällig.

– De har misslyckats TOTALT med att få ut information och absolut – vi har misslyckats kapitalt med att ta del av informationen. Men de vägrar inse sin del i det hela och att de kanske skulle tagit i lite hårdare i sin kommunikation till oss. Kanske att de skulle satt sig ner och ringt runt till föreningarna. Bara jag själv, på min fritid, har ringt runt till drygt 100 föreningar och då kunde de 7-8 som jobbar på förbundet i Skåne satt sig ner och ringt runt till de drygt 30 klubbar i Skåne som det gäller. Jag tycker deras jobb har varit totalt uruselt.

– Gotlands fotbollsförbund har ett division 2-lag – FC Gute, de hade ingen aning om detta. De fick reda på detta när det blev klart och fick infon via fotbollskanalen.se. För mig är det ett misslyckande. Likväl som jag tycker att de fullkomligt misslyckats på representantskapsmötet att representera föreningarnas vilja. Över 95 procent av de som vi ringt runt till tycker detta är fel. Och de som ska representera föreningarnas vilja har röstat igenom detta. Då har man misslyckats med att få fram föreningars vilja.

– Jag har varit i kontakt med förbundet och hoppas få till ett nytt representantskapsmöte. Jag har vänt mig direkt till förbundsstyrelsen.

Hur långt har du kommit i det arbetet?
– De ska träffas igen den 14:e december dit jag har lämnat två nya förslag. De kan inte göra detta ogjort då detta är gjort på rätt vis rent demokratiskt. Där finns inget att klaga på.

Regeländringen, kommer den stå sig till 2018 tror du?
– Aldrig i livet! Inte en chans. Detta är till och med olagligt och säger emot FIFA:s regler. Du kan inte få igenom ett beslut som 95 procent av de som ska utföra är emot. Det är ju löjligt. Då måste Mats Hansson (tävlingsansvarig på Skånes fotbollsförbund) se sig själv i spegeln och se över vad de kunde gjort bättre med kommunikationen till föreningarna. Då måste Hallands fotbollsförbunds (som kom med förslaget från början) ordförande tänka ”detta kanske inte var ett bra förslag”.

– Jag har ringt till Hallands fotbollsförbund och de har inte ens tänkt över hur det påverkar fotbollen. De har inte tänkt längre. När man ringer upp dem och vill ställa frågor säger de bara ”sluta” och sen lägger de på för att de inte kan svara på mina frågor, en 50-årig man som inte kan svara på mina frågor.

Tror du det kan finnas något positivt med en regeländring som denna?
– Inte med fria byten, inte på denna nivån. Jag hade förstått om de utökat antalet byten. Hallands fotbollsförbund menar att detta beslut är till för att ungdomar ska få mer speltid, men alla de tränare jag pratat med tror tvärtom. Detta ökar ju chansen för spelare som är otränade att få mer speltid. Normalt kan jag ju inte starta med en spelare som är otränad, men nu kan man det. Det kan mycket väl bli så att ungdomar får speltid sista tio minuter när en match är avgjord. Om det är den sortens speltid de är ute efter så grattis. Detta kommer främja duktiga men otränade spelare som normalt sett inte håller i division 2.

Hur mycket skulle du säga att detta förändrar tränarrollen och spelet på plan?
– Vi som främjar bollinnehav och vill trötta ut motståndare över tid kan inte längre göra det, för vi kan inte trötta ut ett lag om de kan sju byten varje minut. Redan där tar de bort främjandet av den mest utvecklande fotbollen. Det kommer bli sparka och spring. Det är klart att det förändrar. Vi behöver inte full kondition på hela laget utan kan istället börja träna på fasta situationer, det kan bli hur avgörande som helst. Jag hoppas inte att tränare drar det så långt, men nu har det öppnats upp en möjlighet för det. Vilken tränare är dum nog att inte byta ut sina spelare när de är trötta av principiella själ? Det är klart att de kommer byta ut sina spelare. Konditionen kommer inte spela lika stor roll längre.

– Det är emot FIFA:s regelverk. Gerhard Sager (tävlingsansvarig i Svenska Fotbollsförbundet) menar att de inte bryter reglerna utan att de ”tänjer” på dem. Det är ett löjligt uttalande från en så stor man. Att en av de mest inflytelserika inom svensk fotboll säger att det är okej att tänja på reglerna…

På vilket sätt bryter det mot FIFA:s regelverk?
– Fria byten är inte tillåtna i förbundsserier, bara i lokalserier.

Det beslut som togs i början av december på Svenska Fotbollsförbundets representantskapsmöte kan inte bli ogjort. Däremot kan fortfarande nya beslut tas.

– Beslutet kan inte tas tillbaka, däremot kan ett nytt beslut tas. Jag hoppas att svenska förbundsstyrelsen sammankallar ett nytt representantskapsmöte på grund av den föreningsvilja som har visats i min undersökning.

– Jag har pratat med medlemmar där som känner samma sak som oss: detta är inte bra. Jag pratade med Karl-Erik Nilsson (ordförande i Svenska Fotbollsförbundet) som är ordförande och jag tror inte på någon annan väg än att vända sig högst upp just nu. I värsta fall överklagar vi till riksidrottsnämnden parallellt med att få det ogiltigförklarat i och med FIFA:s regelverk. Det är tre olika vägar och någon av dem ska fan slå in.

Och om Blagojevics arbete med att få till en ny regeländring inte går igenom kan han tänka sig att ta till ännu hårdare metoder.

– Gör det inte det, då får vi strejka och skita i att spela så får vi se vad de tycker om det, avslutar Blagojevic.

Rasmus Hansson
Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close