FotbollNyheter

Regeländringen fortsätter riva upp känslor – nu i Bromölla

Det var en bra säsong för Ifö Bromölla IF.
Herrarna vann division 3 och damerna slutade, som nykomlingar, sjua i division 1.
Ifö Bromölla IF är en av få föreningar där både dam- och herrlaget tvingas anpassa sig till den nya regeländring som träder i kraft till nästa säsong, något som åtminstone en av tränarna i klubben ställer sig väldigt frågande till.

Det var en lyckosam säsong på Strandängens IP i Bromölla.
Herrarna vann, något oväntat, division 3 och spelar nästa säsong i division 2.
En säsong som tränaren, Hampus Lundquist (till höger på bilden. Foto: Bildbyrån), säger så här om:
– Det blev jättebra till slut. Vi var inte tippade att hamna så högt upp inför säsongen men hade hela tiden en intern målsättning om att hamna där.

Damerna i sin tur slutade, som nykomlingar i division 1, på en sjunde plats i tabellen och får därmed fortsätta spela i division 1 nästa säsong.
– Vi är jättenöjda som nykomlingar i division 1 med en sjundeplats, säger tränaren Jens Pettersson

Herrarna har (i skrivande stund) värvat in fyra nya spelare till truppen som ska spela i division 2 nästa säsong. André Stjärnstrand och Axel Rydèn från Mjällby, Filip Thomas från Sölvesborg och Simon Rittbo från Åhus Horna ansluter till truppen.
På damsidan har det varit något lugnare på in- och utsidan.
Målvakten Moa Raftmark har lämnat för Åsum och Ebba Axelsson har skrivit på för allsvenska Vittsjö.

Men vad som än kommer in och ut till de båda trupperna när serien drar igång till våren är en sak säker – båda lagen kommer ha helt nya spelregler att anpassa sig till.

Detta efter ett beslut som togs i början av december som gör gällande att det, från och med 2018, kommer införas fria byten i herrarnas division 2 och 3 samt damernas division 1.
I dessa serier har det tidigare endast tillåtits tre spelarbyten per match. Men nu släpps bytena helt fria, något som rört upp känslor bland olika tränare runtom i länet och nu även i Bromölla.

– Jag är helt emot det. Jag kan köpa det längre ner i divisionerna och att man inte orkar hålla i 90 minuter där. Nu är det ändå division 2 och förberedelser för att eventuellt spela division 1 framöver, då tycker jag inte man ska ha fria byten, säger Hampus Lundquist

Lundquist fortsätter:
– Det tar bort gamblingen från tränarens sida också. När ska man våga göra sitt sista byte? Vilka spelare ska man satsa på från start? Vilka ska man ha på bänken? Allt detta försvinner när du kan slänga in spelare när du vill.

Jens Pettersson, tränare för damlaget:
– Det kan bli lite för mycket om man snurrar fram och tillbaka hela tiden. Däremot – det här med sex avbytare tycker jag är klockrent. Nu får man lov att ha fem eller sex på bänken, men bara använda tre. Så det ger ju större valmöjligheter för tränaren.

Jens Pettersson. Foto: Ifö Bromölla IF:s hemsida
Jens Pettersson. Foto: Ifö Bromölla IF:s hemsida

Pettersson fortsätter:
– Samtidigt är de fria bytena upp till varje tränare också. Vill man ha kontinuitet med spelarna och deras speltid kan man inte hålla på och byta redan efter 20 minuter. Det är också upp till oss tränare.
– Jag kan tycka att det blir lite rörigt. Men jag har varit tränare på lägre nivå på herrsidan, där det varit fria byten och där har det inte varit några bekymmer. Det är upp till var och en.

En av anledningarna till införandet till de fria byten sägs vara att det ska främja speltiden för unga spelare. Något som Hampus Lundquist inte tror.
– Jag är väldigt tveksam till hur detta ska gynna unga spelare. För mig spelar det ingen roll om du är 14 eller 35 år gammal, de bästa för dagen spelar. Att vi nu har fria byten innebär att man kanske kan göra fler byten men jag vet inte om det är rätt sätt att ge unga speltid. På något sätt tycker jag att man ska förtjäna en plats och ha något att jobba för.

Hur ser du på en gentlemansmässig överenskommelse där lagen, inför match, kommer överens om att endast använda tre byten var?
– Det är en bra tanke och jag stod bakom den överklagan som Mladen (Blagojevic, tränare Österlens FF i division 2) lämnade in till Svenska Fotbollsförbundet, men jag har svårt att se alla tränare skulle komma överens om att bara göra tre byten. Får man en skada med tio minuter kvar och har gjort alla sina byten är jag tveksam till att tränare inte kommer sätta in spelare ändå, säger Lundquist.

Lundquist som samtidigt menar att detta beslut inte är förankrat bland tränare och spelare.
– Detta kommer som en chock! Det finns ingen som frågat runt och kollat med oss som arbetar aktivt på och runt planen.

En farhåga bland de tränare som Skånesport tidigare ringt runt finns det en oro kring att byta in och ut spelare med särskilda egenskaper.
– Snacket om att man måste vara fysiskt förberedda och så vidare är bara att lägga ner för nu är det bara att byta ut folk om de inte skulle orka. Vilket också innebär att man kan använda frisparksspecialister och tvåmeterskillar vid fasta situationer, det är bara att byta in. Jag tycker det känns som vilda västern, säger Lundquist.

– Att byta in frisparksspecialister och så vidare – det tror jag inte på. Vi har så duktiga fotbollsspelare idag så de klarar både att spela 90 minuter och att slå frisparkar, avslutar Jens Pettersson.

Rasmus Hansson

Läs också:

EBK:s tränare om nya beslutet: “Helt meningslöst”

HIF:s tränare efter regeländringen: “Ett skräckscenario”

Relaterade artiklar

Close