Nyheter

Skånes FF: “Vi hade ett motförslag”

Svenska Fotbollsförbundets beslut att införa nya avbytarregler med fria byten i herrarnas division två och tre samt i damernas division ett har på sina håll i Skåne kritiserats hårt.
Att Skånska Fotbollsförbundet voterade emot förslaget hjälpte inte.
– Vi föreslog ett alternativ där man kunde testa systemet i division tre, men det fick inget gehör, säger Mats Hansson, tävlingsansvarig på Skånes FF.

Förslaget som röstades igenom kommer ursprunglingen från Hallands FF. Förändringen har ambitionen att få fler att spela längre och exempelvis inte åka för långt bort kanske för att sitta på bänken hela tiden. Nu blir det tillåtet med flygande byten för att fler ska ges chans till spel.
– Hallands förslag skickades ut till alla distriktsförbund och intresseorgansatiner, däribland oss. Varje distrikt får sedan ta ställning för förslagen, därefter röstar lämnas ett remissyttrande över man förbundsstyrelsens förslag. I vissa fall går det till votering och i detta fall fanns det tre distrikt som hade något att tillföra.

För många föreningar, åtminstone för deras tränare, kom beslutet som en överraskning. Någonting som Mats Hansson inte accepterar.
– Det stämmer inte att detta kommer som en överraskning. Vi förstod tidigt att det här var en kontroversiell fråga och gick därför ut med en enkätundersökning till klubbarna. Vi informerade om motionen och bad om deras ställningstagande
När då?
– Direkt när vi fick reda på motionen och vår enkät gick ut den 18/9. Vi ville inte vara med och fatta ett sådant här beslut utan klubbarnas åsikter.
– Därför är det förvånande att vissa tränare nu uttalar sig i media och tycker och det är något nytt. Om tränarna inte fått informationen handlar det om interna kommunkationsproblem i föreningarna.
Vad blev det för resultat i enkäten?
– Vi fick in knappt 20 enkätsvar. Nio var för och åtta emot. Men utöver det har vi pratat direkt med 5-10 berörda föreningar per telefon och då upplevt ett större motstånd än positiv vilja. Vi har i Skåne 33st lag i de aktuella förbundsserierna!
Mats Hansson tillägger:
– Den egna utredningen var dessutom bara steg ett. Steg två var att vi tog upp frågan på vårat eget representationsmöte. Där hade föreningarna också möjlighet att komma med åsikter och det voterades även då – genom handuppräckning. Jag bedömer att det blev ett 50/50-läge.
Skånes FF arbetade fram ett alternativ till den nya regeländringen.
– Vi hade på repskapet ett motförslag. Vårat motförslag gick ut på att testa systemet i herrarnas division tre, med det fick vi inte gehör för. Allt handlar om en demokratisk gång och därför fick Hallands motions bifall. I och med att det nu vunnit laga kraft så gäller beslutet tills vidare.

Tills dess att ngn annan lämnar in en motion om att återgå till det system som tidigare funnits?
– Ja, det är fullt möjligt att motionera om nya regler. Då ska det behandlas. Det är möjligt att vi gör ännu en internutredning och pratar ännu mer med berörda tränare och ledare för att sedan ta det vidare.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close