FotbollNyheter

Kulladalstränaren om fria byten och att flytta upp sin son

Snart är det jul- och nyårsuppehåll för Kulladals FF. Men när Malmölaget går till semestervila har man följt upp den lyckade division 3-säsongen – trea med häng på kvalplatsen – med en senhöst med starka tidiga försäsongsmatcher.

I veckan besegrades Högaborgs BK med 7-1!

Innan dess blev det 2-1 mot BK Olympic i Malmömästerskapet och seger med 5-2 mot IF Lödde. Den enda förlusten kom mot Kvarnby IK med 2-3, även det i MM.

– Fast det där med 7-1 ska vi ta med en nypa salt. Högaborgs BK inledde bra, men vek sig snabbt och hade nog inte så många A-lagsspelare. Å andra sidan testade vi också en del, säger KFF-tränaren Patrik Påhlsson.

Precis som alla de övriga tränarna i division 2- och 3 är han kritisk mot den nya regeln med fria byten.

– Jag kan sympatisera med motivet, att ge unga spelare chansen. Det är något vi alltid gör i Kulladals FF och verkligen tycker är viktigt. Men jag tror inte att det här är ett bra sätt och frågan är om det inte kan ge den rakt motsatta effekten.

– Om man tar bort behovet av att orka att spela i 90 minuter kanske det gör att lagen använder fler äldre spelare istället? Rutinerade spelare på hög nivå kan slå ut de yngre när det bränner till i viktiga delar av matcherna. Och det finns fler aspekter. Om en spelare som inte tränat på två veckor kommer til mig och säger att han vill starta kan jag alltid säga: tränar du inte orkar du inte hela matchen och jag vill inte låsa ett byte. Nu kan han ju bara svara: men byt ut mig då när jag blir trött. Jag tror inte att den disciplinen är något problem i Kulladals FF, men det finns säkert många lag som kan få problem med träningsnärvaron.

Patrik Påhlsson tycker dessutm att fria byten med hela bänken tar bort lite av den taktiska charmen i matcherna.

– Nu måste man ta hänsyn till till exempel gula kort, när de kommer och hur nära en spelare ligger ett rött. Men framförallt förstör alla bytena matchplanen. Att mala ner en motståndare och ha tålamod för att få utdelning sista kvarten kommer inte att fungera längre. Det kanske inte heller finns utrymme att växa in i en match, känna på varandra i början och anpassa spelet.

Men bortsett från oron över vad de nya reglerna kan ställa till med ser det mycket lovande ut inför 2018 års säsong i Kulladals FF. Truppen var stark i år och lär utvecklas ännu mer. KFF hade till exempel division 3 södras skyttekung i Sebastian Rask. Han är kvar.

– Sebastian gjorde 18 mål i år trots att han missade sex-sju veckor på grund av körtelfeber.

Kontinuiteten kommer att finnas där. Det blir få förändringar, i ledarstaben inga alls. Påfyllningen i truppen är heller inte stor. Utifrån hämtar Kulladals FF målvakten Filip Hillgren från Malmö City FC och Mario Gloger från Tyskland. Han debuterade för sin nya klubb mot IF Lödde och gjorde hat-trick.

KFF flyttar även upp fyra unga spelare från de egna leden. Två av dem är Genti Bulliqi och Felix Påhlsson och ja, Felix är släkt med Patrik.

– Det är min son. Klart att det kan vara känsligt, men beslutet är förankrat och långt ifrån bara taget av mig. Han är värd chansen, betonar Patrik “Pålle” Påhlsson.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close