H65HandbollHandbollsbloggenHK MalmöLUGINyheterYstads IF

Putsade Axnér på revolvern?

Malmö gjorde sin plikt hemma mot Aranäs och klev av banan med 27-19 i ryggen.
Det var en sömnig tillställning med ett hemmalag som saknade glöd och ett bortalag som saknade någon som helst tro på seger.
Att HKM gick på halvfart är väl en sak, men att som bortalag inte kunna prestera bättre när man får chansen är nästan provocerande svagt.
Det bästa från den sändningen var annars Jennie Linnéll. Handbollen har länge varit bortskämd med pedagogiska och underhållande expertkommentatorer och nu har man en till. Mycket trivsamt.

***

I Sparbanken Skåne Arena såg det annolunda ut, även om det slutade med LUGI-seger mot Helsingborg.
Gästerna hade åtminstone en tro och en vilja. Det syntes direkt från start när OV fick utdelning och i första halvlek för en stund sprang upp i en fyramålsledning. LUGI:s svaga försvarsspel från Ystadsmatchen hängde kvar och det starka LAG som jag blev förtjust utav i höstas var nu en samling individualister i knackig form.

Jag vet inte om Axnér i omklädningsrummet i pausen hotade med trippla träningspass och proteindrycksdiet till annandag jul, eller bara satt tyst i en hörn och putsade på en revolver med död blick, men något gjorde han rätt.
12-14 i paus blev till 23-17 på 18 minuter i andra halvlek.
Oscar Jensen i mål gjorde visserligen sitt, men inställningsmässigt var LUGI-spelarna på en helt annan plats från matchminut 31.
Att betrakta OV Helsingborg i det skedet var ungefär som att se en försvarslös all-you-can-eat-buffé mot ett dussin svultna amerikanare med kraftig benstomme. Det var smärtsamt att se, inte minst för Niklas Krafth som var överlägset bäst i sitt gäng.
Att LUGI sedan parkerade mercan och gick hem med med tre minuter kvar, då 26-21 blev till 26-24 inför slutminuten, är en annan sak. Vi kan kalla det en klassisk Stig H Johansson-inmåttning från Axnér. 27-24 var precis vad som behövdes, inte ett dugg mer.
Stig H Johansson? Sveriges främsta travprofil genom alla tider, känd för att bland annat måtta in segrar med liten marginal för att inte spilla onödiga krafter.

***

För de svenska landslagsdamerna, med skyhöga toppar och avgrundsdjupa dalar, börjar VM på allvar ikväll.
Förlust? Då är det tveksamt om Signell får förnyat kontrakt i sommar.
Seger? Då klarar han sig nog några år till – vilket förmodligen är en gnutta oroande för en del skånska elitspelare. Då är det måhända en flytt till Partille eller någon liga i Europa som gäller för att kunna förverkliga landslagsdrömmen. OBS – ironi (tror jag).

Jag varken hoppas eller tror att Norge-smiskningen var toppen av det här mästerskapet.

Ska ett landslag, oavsett idrott, fungera så är förmågan att få en samling toppidrottare att fungera tillsammans i ett lag avgörande. Det om något visade Bengan. Men sedan jag följt det här laget de senaste åren så har mitt högst personliga intryck varit att förbundskaptenerna till stor del misslyckats med att vinna fullständigt förtroende.

Min egen ”Misslyckades dessa tränare med att få ut max från gruppen?-lista” (som jag utgår ifrån blir oemotsagd av övriga i handbollsvärlden):
Torbjörn Klingvall – definitivt.
Thomas Sivertsson – ja.
Helle Thomsen och Thomas Sivertsson – ja.
Thomas Sivertsson själv igen – ja.
Helle Thomsen – nej?
Henrik Signell – vet inte ännu…

***

Från de lägre divisionerna denna helg noterar vi bland annat att:
* Svenska mästarnas försvars-ess Anna Johansson gjorde comeback, i division ett-laget H65 Gordies. Det är inte så att H65 lär komma sämre rustade inför fortsättningen och på torsdag drar SHE igång igen då Höör-laget möter Skövde. Gordies slog förresten Lundagård, men båda lagen lär åka ur.
* Nykomlingen Ankaret spöade H65 på bortaplan och är på allvar med och krigar om en kvalplats till Allsvenskan. Vinslöv måste höja sig för att inte åka ur division ett.
* YIF:s damer tog en viktig bortaseger mot Helltons U-lag, och får lite mer luft i lungorna i klara-sig-kvar-kampen.
* Kävlinges herrar tog sjunde raka segern och rusar mot division två.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close