H65HandbollHandbollsbloggenLUGINyheter

Blogg för “Blomman”

Sveriges VM-piskning av Danmark (26-23) var verkligen underbar att skåda.

Det var en perfekt mix av:
Kollektiv styrka och individuell finess.
Mångårig rutin och internationella genombrott.
Kyla och hetta.

Sabina Jacobsens enorma defensiva arbete var smaskigt. Det var som att se en engelsk högerback glidtacksblocka avslut i 90 minuter – fast med mer värdighet och mindre idioti. Jag älskade det. Och medan Sabina täckte bollar i molnhöjd såg Anna Lagerquist till att svabba golvet med danskorna.
Sedan hade vi Hanna Blomstrand… Att få göra sin bästa match i landslaget, i en åttondelsfinal mot det nya hemlandet Danmark. Sådant måste man ju bara korka upp finwhiskeyn för och skåla mot Barsebäckstornen.
22-15 blev till 23-21 med fyra minuter kvar.
Det kändes som ett Sverige var på väg att tappa det. Då gjorde “Blomman” sitt kanske vitkigaste mål på hela dagen. Danmark, utsitet ur kalk och vatten, var mer eller mindre ett slaget lag.

Blomstrand har det ingen annan svenska har, möjligtvis bortsett från Jamina Roberts i goda stunder.
Nämligen förmågan att släppa tyglarna och bara rusa likt ett adrenalinspäckat fullblod. Som ett fullastat godståg i medvind och nerförsbacke rusar hon fram. Rakt på. Inga genvägar. Med näsan – inga axlar – först. Varsågod och stoppa henne – men det kommer att göra ont.
Det där ursinnet, den där oräddheten – den brukar kunna smitta av sig. Och det är just det som gör att jag, och alla andra nyförälskade, nu tror på medlaj i den här turneringen.

Hold da kæft!
Hold da kæft!

Jag anar för övrigt starkt att stora delar av Höör (Blomstrands moderklubb och hemort) och inte minst LUGI också gläds lite extra idag. Firma Jacobsen/Lagerquist/Blomstrand har samtliga etablerat sig i landslaget via spel i just LUGI. Och Hagman…

Den danska ligan, proppfylld med pengar och heltidsanställda proffs, må ha en betydligt högre status än SHE. Ett sådant faktum smittar naturligtvis även på sig till landslagen. Sverige har varit lillasyster ett bra tag.
Tills nu…

Jag har dessutom en känsla av att svenska klubbar inom kort kommer (eller åtminstone borde) ta upp kampen med de internationella stora klubblagen på marknadssidan. Svensk damhandboll är nämligen för bra för att stå i skymundan på hemmaplan.

Christoffer Ekmark

Missa inte vår handbollspod #hutteboll. Finns där podar finns. Och nedan…

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close