HandbollLUGINyheter

Sverige övertygar i VM – då fäller Dragan en tår

Svenska Damandslaget är vidare till semifinal i VM
Det rör upp en hel del känslor i Lund.
– När jag såg Hanna Blomstrand, Anna Lagerquist, Nathalie Hagman och Sabine Jacobsen tillsammans i andra halvlek – då kom det en tår, säger LUGI-tränaren Dragan Brljevic.

“En av landets främsta talangutvecklare”.
Dragan Brljevic har fått vänja sig vid den presentationen de senaste åren och en dag som denna, när det svenska landslaget fullt med tidigare Brljevic-adepter tagit sig till VM-semifinal, passar det alldeles utmärkt att plocka fram beskrivningen igen.

Först och främst. Hanna Blomstrand. Hur känner du för hennes utveckling i Köpenhamn och nu landslaget?
– Redan när hon var 15 år visste jag att det var en speciell spelare – hon var mentalt mogen som en 25-åring. Själv visste hon tidigt vad som krävdes för att nå dit hon nått idag
– Hon var väldigt lätt att jobba med för hon hade viljan att göra det extra jobbet efter två timmar i handbollshallen. Om det nu var att gå ut och gymma eller springa; Hanna gjorde det och det i sin tur gjorde mitt utvecklingsarbete av henne enklare.
Känner du igen hennes skoningslösa stil?
– Såklart. Det är hennes grej att gå rakt på. Blomstrand är en killer. En stridsvagn. Det är så hon ska spela.
Har du någonsin försökt få henne att spela “snyggare” handboll?
– Faltiskt inte. Jag hoppas bara att kroppen håller för henne.

Anna Lagerquist har något mer rutin från landslaget än Hanna – som även hon lämnade LUGI efter förra säsongen.
– Ärligt talat skulle Anna ha varit med i landslaget för länge sedan. Hennes nackdel, om man ska lyssna på de tidigare förbundskaptenerna, är att hon varit “för kort”. Vad är det för djävla tråkigt resonemang?
– Men jag tror att Henrik Signell har bättre koll på Anna. Han har sett henne och mött henne med Sävehof i flera år. Han hade bättre koll än tidigare förbundskaptener
Vad tänker du när du ser Anna Lagerquist spela i landslaget idag?
– Oj… Mycket… Jag har ju tränat henne sedan hon var 14 år. Hon hade inte ens fyllt 16 när jag flyttade upp henne i A-truppen. Anna var då, liksom hon är nu, en otroligt speciell människa och handbollsspelare. Hon är smart och intelligent, men vi har jobbat med att lämna “snälla Anna” i omklädningsrummet. Idag är det en kattunge som på planen blir en tiger.
Anna Lagerquist har å andra sidan varit ytterst nära landslaget rätt länge?
– Exakt, hon gjorde debut redan 2011 vid en samling i Malmö. Jag var och kolla på träningen och såg Anna stoppa Linnéa Thorstensson, när hon var som bäst, gång på gång. Jag fattade redan då att Anna var en landslagsspelare, men hon fick inte chansen….

Sabina Jacobsen är en annan LUGI-profil i dagens landslag och hon trampade några år tidigare upp en stig mot proffslivet och landslaget som andra vinröda kunnat trampa på.
– Sabina var den första på damsidan som gick riktigt långt. Hon och Kim Ekdahl du Rietz har visat vägen för många unga spelare på dam- och herrsidan i LUGI.
På tal om Sabina – hon har tidigare uttalat sig om att hon vill avsluta karriren i LUGI. Du vet vart jag vill komma?
– Det hoppas jag att hon gör, men jag tror inte att hon är färdig utomlands ännu. Det hade varit en ära att ha henne som tränare – och jag tror framför allt att hon kan bli en perfekt ledare i LUGI en dag.
Aha, så det blir Sabina som blir din efterträdare år 2035?
– Haha. Vi får väl se…

Natalie Hagman är en fjärde ex-LUGI-spelare som fräst runt ett tag i blågult och nu närmast är självklar i startuppställningen.
– Hagman var hos oss i tre år. Jag ser henne som en LUGI:ist.
Om du varit landslagstränare – hur hade du matchat henne?
– Som högersexa. Åtminstone nu när Hanna Blomstrand spelar som hon gjorde idag. När Nathalie vaknat på rätt sida är hon för djäkla bra. Så idag hade jag spelat Hanna på nio meter och Nathalie på sex meter, precis som de spelar i sina respektive klubblag Köpenhamn och Bucaresti idag.
Å andra sidan var Hagman bäst i den danska ligan i fjor – på nio meter.
– Jo, jag vet, men det är svårt. Jag tycker att Signell gör bra taktiska drag.
Vad känner du när du ser dina gamla spelare dundra fram som de gör i ett VM?
– Jag är känslomässig människa. Så när jag såg Hanna Blomstrand, Anna Lagerquist, Nathalie Hagman och Sabine Jacobsen tillsammans på banan i andra halvlek – då kom det en tår,

Till sist. Hur är LUGI-läget just nu?
– Vi kör på som vanligt. Nyss var i Danmark och tränade med Köpenhamn – som hade stora problem att göra mål på oss. Så jag känner att vi är på rätt väg speciellt försvarsmässigt. På fredag träningsspelar vi igen mot Ajax – i Lödde klockan 19. Så jag hoppas att de har en TV i hallen jag kan kika på…

Christoffer Ekmark

Läs även:

Blogg för ”Blomman”

Relaterade artiklar

Back to top button
Close