Nyheter

IF Lejonet bygger nytt utan A-lag

Ishockeyn i Landskrona går under radarn så länge IF Lejonet saknar representationslag.
På ungdomssidan arbetas det däremot intensivt.
– Klubben arbetar långsiktigt. Ett juniorlag är bara något år bort och det i sin tur är bryggan till ett nytt A-lag, säger Mattias Pålsson, ungdomsansvarig i Lejonet.

Inför den här säsongen valde IF Lejonet att inte mönstra något A-lag.
– Det har varit svårt att fylla på med egna produkter. Att ha ett lag i seriespel kostar en del pengar och publikstödet har inte varit tillräckligt. Klubben hade behövt ta in extrerna spelare utan Landskronakoppling, men sådant lockar inte publik så vi har satt det projektet på paus. Förhoppningen nu är att rusta ett juniorlag inom en snar framtid som förhoppningsvis kan mynna ut i ett A-lag. Det viktigt att ha lokal förankring.

Mattias Pålsson arbetar idag, tillsammans med Christian Olsson, med de sportsliga frågorna i ungdomsverksamheten. Han är om något förknippad med just Landskrona.
– Jag har själv spelat i Lejoner från ungdomsåren och upp till A-laget, men slutade för 15 år sedan. Nu när man har barn som spelar där så hittar man tillbaka till sin förening.
– Vi har även oldboyshockey – ett utmärkt sätt att få tillbaka gamla spelare till föreningen och rekrytera ledare.
Varför blev det inte fotboll för dig som det brukar bli för alla andra Landskronaiter?
– Hockeyn var roligare. Även om jag provade fotboll på låg nivå också. Hockeyn är fantastisk på att fostra ungdomar. På ett speciellt sätt kommer ungdomarna närmre varandra – för man spenderar mer tid tillsammans inom hockeyn jämfört med fotbollen. De kompisarna man hade i laget då har jag kvar nu 15 år senare. Det skapar väldigt god kamratskap.

Lejonets målsättning med ett representationslag är alltså långsiktigt. När det väl blir aktuellt med A-lag ska projektet vara ekonomiskt självförsörjande. Det kan enbart göras genom att lyfta upp egna produkter.
– Tittar man i horisonten så är vi nära ett juniorlag. De äldsta är 15 år nu, vi har en 02:a och har fyllt på med 03:or och och 04:or. De har vunnit sin serie under höstsäsongen – så det finns gott om talanger i alla led.
– Vi har fått till oss spelare från andra klubbar vilket är ett kvitto på att vi har duktiga ledare i klubben.

Vissa Lejonet-fostrade spelare har gjort rejäla avtryck i andra sammanhang.
– Hampus Plato (född -02) var nyss med och vann TV-pucken med Skånelaget där han spelade i förstakedjan – nu tillhör han Malmö Redhawks. Det är bara ett exempel, vi har flera ungdomar som sökt sig vidare och gör mycket bra ifrån sig. I gymnasieåldern blir det svårt att hålla kvar de duktiga killarna vilket inte heller vår ambition, samtidigt vill vi behålla bredden och skapa utvecklingsmöjligheter så att fler spelar längre i föreningen
IF Lejonet har idag nio ungdomslag. Gemensamt för de flesta är att en eller ett par flickor är med.
– Vår äldsta tjej, Alicia Tornhagen som är målvakt, är 14 år gammal. Det är tufft att spela mot killar i hennes ålder, men hon klarar det och är ett namn för större sammanhang framöver.

Till vänster Christian Olsson, Mattias Pålsson mitten och Åke Jönsson sparbankstiftelsen till höger.

I mellandagarna arrangerar IF Lejonet jullovscamp för ungdomar födda 2006-2010.
– Vi är lyckligt lottade och har fått hjälp av Swedbank & Sparbanksstiftelsen Skåne. Under tre dagar (27-29 december) arrangeras både hockeyträning och sociala aktiviteter.
– Campen har funnits i många år. Mycket fokus ligger på att ge mer individuell träning i exempelvis skridskoteknik, men även kring göra saker tillsammans utanför rinken – off ice-aktiviteter som exempelvis bowling, säger Mattias Pålsson.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close