FotbollLandskrona BoISNyheter

Swärdh om sportchefsrollen: “Ska jobba långsiktigt”

Under onsdagen presenterades Kalmar FF:s tidigare tränare Peter Swärdh som sportchef i Landskrona BoIS. En tjänst mellan tränare och styrelse som går ut på att stärka den sportsliga organisationen på lång sikt.
– Detta är en ny roll för mig där jag får skapa min egen profil – något som måste växa fram, säger Swärdh.

Sedan tidigare har Issa Manglind haft en form av ideell tjänst som sportchef i Landskrona BoIS, samtidigt som han varit ansvarig för akademien och haft ett civilt heltidsarbete.
Därför går det inte att påstå att Peter Swärdh tar över efter Manglind. Snarare är det så att Landskrona BoIS nu för första gången på många år får en sportchef “på riktigt”.
Vad går sportchefsrollen ut på?
– Konkret så går det ut på att jobba långsiktigt med strategier, inte minst kring truppbygget. I det korta perspektivet handlar det om att lära känna organisationen och hur vi  skabygga den för framtiden. Hur ska klubben kunna ta sprortsliga steg framåt?
– Jag ska först och främst vara närvarande för ledare och spelare samt vara ett bollplank. Sedan finns en del kontakter kopplade till styrelse och fotbollsutskott. Rekrytering och scouting ligger till stor del hos mig. Det gäller att ta vara på mitt nätverk. I första skedet kommer förhandlingar av kontrakt, innan jag blivit varm i kläderna, kommer det mesta kring de bitarna ändå fortfarande att ligga på styrelsenivå.
“Bollplank” säger du… Är inte risken stor att du, som ju så starkt är förknippad som just tränare, kommer att fingra på Agim Sopis arbete? Inte minst om det går dåligt resultatmässigt?
– Nej. Det är inte alls därför jag är i Landskrona BoIS.
Men du förstår kanske vad jag menar – och har kanske rentav egen erfarenhet av sådant från dina tidigare klubbar?
– Jag förstår frågan, men de sportchefer som jag jobbat med tidigare i Helsingborg, Åtvidaberg och Kalmar har jag haft en bra dialog med. Vi har jobbat väldigt nära varandra. Det har inte hänt att sportchefer börjat peta i laguttagningar och annat.
– Nu går jag in i en ny roll där jag får skapa min egen profil. Det är något som måste växa fram och jag måste vara ödmjuk inför det.

Agim har ett starkt implenterat 4-2-3-1-tänk. Är det det du tänker på när du på klubbens hemsida säger “BoIS spelidé tangerar min egen syn på hur jag tycker att fotboll ska spelas”?
– Nja. Jag tänker inte på siffror i det fallet. Ska man vara ett lag som flyttar fram sina positioner ska man ha en stark tillit till sin egen grundidé. Man ska vara speldominerande och lita på sitt eget bollinnehav. Man ska vara ett lag i defensiven som har en tydlig idé kring presspelet.
Din relation till 4-2-3-1 då?
– Det är främst ett utgångsläge i det defensiva spelet, medan det även för Agim ser annorlunda ut i det offensiva spelet. Min tydligaste relation till det var under min tid i Helsingborg, annars har jag överlag spelat med en sänkt anfallsspelare i “10-rollen”, som Romario i Kalmar FF. Jag har spelat med spelare i den ytan bakom motståndarnas mittfält.
Anledningen till frågan är att det rimligtvis borde påverka ditt scoutingarbete?
– Precis. Det är viktigt att veta vilka roller som finns i klubben och vilka egenskaper man söker hos olika spelare.
Du hade ett första möte med Agim under onsdagen, hur gick det?
– Ett första möte var det inte. Vi har träffats tidigare och pratat fotboll. Idag prataade vi lite djupare kring lag- och truppbygget och gått igenom vilka prioriteringar som ska göras.

Det har varit stormigt i Landskrona BoIS en tid med tränare som tvingats bort eller som sagt upp sig. Inser du verkligen vad det är för ett hav du seglar ut på nu?
– Jadå. Jag känner att det är stormigt i den här branshcen överlag. Allsvenskan har gjort sig av med 13 huvudtränare på 1,5 år. Men visst, jag är medveten om att det hänt en del i Landskrona. Det är ju ett lag som man följer eftersom man varit så många år i Helsingborg och Hässleholm. Jag är trygg i mig själv och räknar med att vi ska få det här att fungera.
BoIS är staden Landskronas lag och stolthet – med väldigt engagerade supportrar. I de leden har det uttryckts oro för bristande kommunikation. Är du en sportchef som kommer att smyga i vassen eller stå på torget med en megafon?
– Jag står inte på torget… Haha. Men jag har en ambition av att ha hög närvaro och hög tillgänglighet – och då ingår dialog med både supportrar och sponsorer. Det är viktigt att vi bygger ett team.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close