IK PanternIshockeyNyheter

Det jobbas hårt på att ordna ett hem för Pantern

Det är forfarande inte bestämt när renoveringen av Malmö Isstadion ska starta. Bara att det ska ske så snart som möjligt efter det att Pantern avslutat årets säsong i Hockeyallsvenskan.
Efter det blir Panterns seniorverksamhet, Malmö Redhawks äldre ungdomslag, konståkarna och Short track-åkarna hemlösa åtminstone året ut.

– Ambitionen är att starta i april, säger Malmö stads fritidsdirektör Johan Hermansson.

– Helt säkert går inte att veta. Det rör sig ju om en upphandlingsprocess där det kan bli överklaganden och det är hårt tryck på byggbranschen. Men start i april och renovering året ut är det vi utgår från. Sedan får vi lösa de inblandade föreningarnas behov på andra sätt under den aktuella tiden. Exakt hur är vi inte framme vid än, men vi har regelbundna möten och diskussioner och allt förs i en bra anda, fortsätter han.

Problemet som måste åtgärdas är att bottenplattan under isen behöver bytas ut. Efterhand kommer det att bli sprickor i betongen. Short track-åkarna har redan börjat märka en viss skillnad i isen. Man kommer också att gräva ett par meter ner och ordna en stabilare grund för plattan så att det inte inträffar igen.

Malmö Isstadion ägs av Stadsfastigheter och det är ägaren som bestämt att renoveringen är nödvändig och dessutom kommer att sköta upphandlingen. Det faller dock på fritidsförvaltningens bord att lösa allt med ersättningslokaler och tider för de inblandade klubbarna.
I det jobbet blir Panterns matcher i Allsvenskan den stora utmaningen.
Tidigare har IK Pantern spelat i Kirsebergs ishall. Möjligtvis skulle man under en kort period – till exempel fram till årsskiftet – kunna få dispens för att på nytt spela hemmamatcherna där. Tyvärr faller det på tv-sändningarna.

– Vi spelade en match där i år som CMore sände och de fick massvis med klagomål på den sändningen från tittarna. Då hade vi ändå jobbat hårt på att förbättra förhållandena där. Jag tror inte att TV kommer att godkänna en flytt och då gör inte förbundet det heller. TV-bolagen har ett stort inflytande, säger Panterns ordförande Mattias Schönhult.

Han är i alla fall tacksam för att de första rapporterna som talade om att laget skulle behöva flytta på sig hela säsongen inte stämde. Efter juluppehållet nästa år ska IKP kunna spela i Isstadion igen.

– Det finns en möjlighet att komma till i januari 2019 om allt flyter på. I övrigt har vi ställt in oss på att hösten 2018 spelar vi i en annan arena. Några matcher hoppas vi kunna placera i Malmö Arena. Percy Nilsson ska titta på möjligheten så fort det finns ett spelschema för Hockeyallsvenskan 2018-19. Men då har vi ett annat problem. Ett sådant kommer förbundet inte att ha klart förrän om några månader. Malmö Arena är hårt uppbokad lång tid framåt och blir allt mer fullbelagd hela tiden som går, säger Mattias Schönhult.

Kan Köpenhamn vara ett alternativ?

– En i styrelsen har varit i kontakt med klubbar och arenor där. Allt det är dock fortfarande bara en sak vi undersöker för att veta alternativen. Än vet vi till exempel inte om det överhuvudtaget är tillåtet för ett lag i Allsvenskan att spela matcherna i ett annat land.

– Vi ser dock positivt på att allt ska gå att lösa och har haft ett par möten med Hockeyallsvenskan. De är tillmötesgående och vi ska nog kunna tratta ner det i något som kan fungera. Bland annat finns möjligheten att de ska kunna ge oss fler bortamatcher före jul och fler hemmamatcher efter. Det löser ett par av matcherna, betonar IKP-ordföranden.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close